Alternativ golf

17.07.15
5 bøger, du ikke vidste, du havde brug for som golfspiller.

Mange sportsgrene er grundlæggende formaliseret krig - hvor folk kan slås mod hinanden under ordnede forhold uden nødvendigvis at slå nogen ihjel. Det første skriftlige vidnesbyrd, vi har om golf, er derimod et forbud mod sporten, idet den distraherede folk fra at lære bueskydning.

Det skete i 1457 i Skotland under Jakob 2. - og blev ophævet igen i 1502, da Jakob 4. selv blev golfspiller. Og det er det, den moderne udgave af spillet stammer fra, men det har rødder længere tilbage i tiden. Nogle mener helt tilbage til romerne, der slog til en læderbold med en pind og kaldte det paganica.

Så det er et gammelt spil, og i den tid er der blevet sagt og skrevet mangt og meget om det. Hvis du allerede er golfspiller, ved du sikkert, at der findes bunker af bøger om sportsgrenen, som går lige fra introduktionen for nybegyndere til tips og tricks for dem, der har brugt mange år på greenen allerede. Du har måske været igennem en del af dem.

Men der gemmer sig en del bøger på bibliotekets hylder, som ikke falder i den helt almindelige kategori - og dem har vi forsøgt at samle fem af her.

Quiz

Du tror måske, du har styr på reglerne og finurlighederne ved dit yndlingsspil, og dit drive efterlader alle konkurrenterne i bunkeren - men hvorfor kun konkurrere på banen. Med Den store golfquiz kan du teste dig selv og dine venner - ja, for den sags skyld kan du tage den med på banen og udnytte vandreturene til lidt faktakappestrid.

I må så selv finde på reglerne for handicap i quizzen.

Rejsebogen

Hvis du har spillet golf et stykke tid, har du nok vandret de lokale baner tynde - måske har du endda været regionen rundt. Men hvorfor stoppe der? Når først du har opøvet evnerne, kan du lige så godt begynde at få mere nydelse ud af din sport.

Der kan Drømmegolf hjælpe. Det er nemlig en gennemgang af 18 af de smukkeste golfbaner i verden - fra Californien til Island. Det er den hurtige måde at kombinere en god ferie med et par ekstra huller - eller i al fald muligheden for at drømme lidt om det.

Undtagelserne til reglerne

"Golf blev opfundet af en skotte, der brugte en pind til at slå en bold ned i et hul i jorden. I dag er spillet præcis det samme, bortset fra at det nu kræver nogle og halvfems sider med lille skrift for at være sikker på, at bolden bliver slået med pinden og havner i hullet uden snyd." Citatet er tilskrevet en A. S. Graham, og ville det dog ikke være lettere uden alle de regler?

Det kan mange golfspillere åbenbart godt blive enige om, i al fald Henry Beard, som står bag De officielle undtagelser til golfreglerne, en humoristisk gennemgang af de undtagelser, som er med til at gøre spillet værd at spille. Såsom Undtagelse 30: Dårlig og uanmodet rådgivning - Enhver spiller, der, som et resultat af uønsket modtaget og modstræbende efterfulgt tip, vink eller forslag fra en medspiller, vælger en anden kølle end den, han havde til hensigt at vælge, eller ændrer sin opstilling, grip, stance eller sving og derefter slår til bolden, som lander kort af eller langt over sit mål eller hooker eller slicer skarpt, er berettiget til at slå slaget om uden at tælle slaget eller pådrage sig nogen straf[...]

Fitness

Golf giver dig god mulighed for at få rørt benene, men det stiller også nogle krav til dig og din krop. Så hvis du vil sænke dit handicap og forstørre dit velvære, er Golf fitness et godt sted at starte.

Stærkere fysik og bedre golf, lover den og fokuserer på smidighed, koordination, styrke og kraft, kondition og mental træning samt tips, øvelser og træningsforslag. Dertil kommer fire komplette træningsprogrammer.

Satire

Hvem kan man grine af, hvis ikke man kan grine af sig selv. Okay, der er heldigvis også mulighed for at grine af andre i Golf. Her er der nemlig tale om en anderledes golfbog, som blander kendte mennesker golfanekdoter med grovkornede vittighedstegninger, portrætter af forskellige typer spillere. Det er illustreret af Morten Ingemann - så kender du sikkert niveauet.

Billedet er CC BY 2.0, Golf Club Against Ball (beskåret), Wojciech Kulicki.

Tags
Materialer