Alt må vige for natten af Delphine de Vigan

Alt må vige for natten af Delphine de Vigan

10.11.14
Ganske langsomt løftes sløret for hele spektret af rædsler, og hele den pæne mytologiserede familiehistories storhed falder fra hinanden.

Vil du se min smukke familie og opleve vores vellykkede familieliv? Sådan kunne overskriften have været på en fransk TV-udsendelse  fra 1969, som fortalte en konstrueret og falsk historie om det dejlige frodige familieliv i en frisindet storfamilie.

Forfatterens mor, Lucile, blev født som 3. barn i en søskendeflok på 9. De ældste børn må i høj grad tage sig af de små søskende, og på et tidspunkt tager forældrene på weekendtur til London og efterlader børnene alene med et telefonnummer til en nabo. Fortællingen om den store families sorger og ulykker er rystende læsning fra side 1.

Forfatteren har kastet sig ud i den svære kunst at skrive en biografisk roman om sin mors liv, med fare for at vikle sig ind i konflikter med den nulevende familie. Sideløbende med at skeletterne vælter ud af skabet diskuterer forfatteren de etiske spørgsmål omkring fortællerammen. Det er genialt skrevet, og er med til at hæve fortællingen langt over de efterhånden talrige "Virkelighedens verden"- historier, som bliver udgivet i stort antal.

Ganske langsomt løftes sløret for hele spektret af rædsler, og hele den pæne mytologiserede familiehistories storhed falder fra hinanden. Så englesmukke er de hvidhårede piger, at far George ikke kan holde fingrene for sig selv. Ikke kun børnene i familien udsættes for grove overgreb også deres venner. Dødelige ulykker, incest, voldtægt, selvmord, misbrug, psykiske lidelser, omsorgssvigt  - You name it - romanen har det hele. En fænomenal biografisk roman, som længe har været på bestsellerlisterne i Frankrig. Romanen er oversat til 21 sprog. Delphine de Vigan er tidligere udkommet på dansk med romanen "No og mig". En fin historie om den 12-årige pige Lou, som inviterer en hjemløs pige med hjem fordi hun skal skrive en skoleopgave om hjemløshed.

Materialer