Af ingenting af Vibeke Marx

07.04.15
Stærk og gribende roman om en barsk kvindeskæbne i begyndelsen af 1900-tallets Danmark.
Drine er hittebarn. D. 9. april 1896 bliver hun fundet på dørtrinnet til børnehjemmet Vibeshøj, som bestyres af frøken Birk, af pigerne kaldet Mor. Livet på børnehjemmet er hårdt. Pigerne bliver sat i arbejde, allerede mens de er ganske små, og lærer hurtigt at dukke sig når Mor er i nærheden. Her er ingen kærtegn eller medfølelse, og Mor slår hårdt ned, hvis pigerne græder af savn efter forældrene.
 
Hurtigt bliver Drine klar over, at hun er anderledes end de andre piger, som alle har haft en mor, men da Ena kommer til hjemmet, bliver de to piger veninder, og aftaler en dag, at når de forlader Vibekshøj, må Drine låne Enas mor, så hun ikke skal skamme sig over at være hittebarn.
 
Drine er et alvorligt barn, og da hun kommer til Als for at tjene som 14-årig, er hun skrækslagen for, om nogen skal opdage hende og Enas bedrag. Hun er også naiv og kender intet til verden udover børnehjemmet, så alt er nyt og skræmmende. Efterhånden falder hun dog til, og da gårdens yngste søn flytter hjem fra København, oplever hun for første gang kærligheden. Men for Drine varer lykken ikke ved.
 
”Af ingenting” er en gribende fortælling om en kvinde, som altid har fået at vide, at hun intet var, og som hele sit liv føler skam over sig selv. Drines herkomst står altid mellem hende og andre mennesker, og for hende er Gud en straffende gud, og for den ene gang hun hengiver sig, føler hun skyld resten af livet.
 
Vibeke Marx tegner et portræt af kvinde, hvis liv hovedsageligt består af modgang, sorg og skam, men dog også små glimt af venskab og kærlighed. Marx er en fantastisk fortæller, og historien om Drine er velskrevet, men også frygtelig trist. Drine får egentlig flere chancer i livet, men pga. manglen på kærlighed i barndommen og deraf følgende mindreværd, formår hun aldrig at gribe dem. Én gang tager hun skæbnen i egen hånd, men skyldfølelsen ændrer alligevel senere hendes beslutning, hvilket medfører et kæmpe savn, som hun bærer med sig resten af livet.
 
Undervejs i romanen kom jeg til at tænke på ordsproget: ”Det er bedre at have elsket og mistet, end aldrig at have elsket”, men for Drine er jeg ikke sikker på, at det er sandt. For hende bliver den kærlighed, hun mister, en uoverstigelig mur, der forhindrer hende i at finde lykken igen.

Også anmeldt på Litteratursiden.dk

Materialer