Årets mest udlånte

07.01.22
Et nyt år er lige begyndt, og så er det nærliggende at se tilbage på året, der er gået. Vi har taget et kig på de mest udlånte titler i 2021

De 10 mest udlånte romaner

Det er helt tydeligt, at de danske romaner fylder mest på listen. Otte ud af de ti mest udlånte titler er skrevet af danske forfattere, og vi skal helt ned på 16. pladsen for at finde en udenlandsk roman igen. Det er Lucinda Riley med "De syv søstre: Maias historie". Riley er i det hele taget en efterspurgt forfatter med hele ni bøger repræsenteret blandt de 50 mest udlånte romaner.

Se listen med de 10 mest udlånte romaner herunder.

De 10 mest udlånte krimier

Ligesom på romanlisten er de ti mest udlånte krimier domineret af danske forfattere. Tre svenskere, Mari Jungstedt, Viveca Sten og Lars Kepler sniger sig ind på 7., 8. og 10. pladsen, de øvrige er danske. Her skiller Sara Blædel sig ud, idet hun figurerer to gange på listen. Som nummer 1 med "Den tavse enke" og nummer 6 med "Opløst" som hun har skrevet sammen med Mads Peder Nordbo. Endelig ligger hun faktisk også på en 15. plads med "Pigen under træet", hvis vi kigger ud over top 10.

Spreder man listen ud til de 50 mest udlånte krimier, dukker engelske Elly Griffiths op på 11. pladsen  med "Kvinden i blåt". Til gengæld har hun yderligere fire krimier i top 50. Danske Lone Theils har en flot 4. plads og derudover endnu tre titler i top 50, mens forfattere som Lars Kjædegaard, Katrine Engberg samt Kim Faber og Janni Pedersen hver har tre bøger med på top 50 listen over mest udlånte krimier.

Se listen med de 10 mest udlånte krimier herunder.

De 10 mest udlånte biografier

Også vores biografi-læsere er mest begejstrede for de danske biografier. Alle 10 titler i top 10 er danske pånær "Afhopperne" på 5. pladsen, der er en dokumentarisk beretning, primært fortalt af Jan Rocek, om to jødiske familiers liv og skæbne under nazismen, hvor de overlevede Auschwitz, for bagefter at blive fanget bag jerntæppet i Tjekkoslovakiet og til sidst undslippe kommunismen via Danmark.

Se listen med de 10 mest udlånte biografier herunder.

De 10 mest udlånte film

Når det kommer til filmene, er der ikke samme tendens til at de danske film dominerer. Godt nok er både 1. og 2. pladsen indtaget af de danske film "Druk" og "Erna i krig", men så følger den amerikanske "Bombshell - opgørets time" om metoo i den amerikanske medieverden. Derudover er der endnu tre udenlandske film i top 10, og kigger man på top 50 over mest udlånte film, er kun de 10 danske.

På 13. pladsen ligger "En helt almindelig familie". På 21. pladsen er filmatiseringen af Puk Damsgårds biografi om Daniel Ryes fangenskab hos Islamisk Stat "Ser du månen, Daniel". "Retfærdighedens ryttere" når ind på en 34. plads, mens "De forbandende år" af instruktør Anders Refn ligger på plads 43.

Hele tre James Bond film har fundet plads i top 50, med "Spectre" (8), "Casino Royale" (23) og "Skyfall" (35), hvilket betyder, Daniel Craig er med i fire film i top 50. Udover rollerne som James Bond spiller han nemlig også privatdetektiven Benoit Blanc i "Knives Out - var det mord?" på 11. pladsen.

En del børnefilm sniger sig også ind på listen. Både "Ternet Ninja" og "Frozen II" ligger i top 10 med henholdsvis en 6. plads og en 10. plads, men også længere nede finder vi børnefilm, bl.a. animationsfilmene "Sjæl", "Croods - en ny tid" og "Modig".

Se listen over de 10 mest reserverede film herunder.

Materialer