Årets bøger - Ninas 3 bedste fra 2020

11.01.21
Smirnoff, Strout ogThorup. Der er gode læseoplevelser at hente i Ninas anbefalinger fra bogåret 2020

Indtil vanvid, indtil døden af Kirsten Thorup

Togturen til München i efteråret 1942 bliver et mareridt for Harriet. Hun har netop mistet sin mand Gerhard, som blev skudt ned over Østfronten. Næsten lammet af sorg over tabet beslutter hun at besøge et vennepar, som bor i München. Hun er 33 år, har to små drenge, som hun sætter i pleje på et børnehjem i Ålsgårde, da hun sætter sig i toget mod München. 

Hun flytter ind hos Gudrun og Klaus. Gudrun er dansk, og Klaus er tysk officer i Luftwaffe og tidligere kollega til Harriets afdøde mand Gerhard. Livet og hverdagen i München bliver en rystende erfaring for Harriet. Hun ser, oplever og iagttager hvordan nazismen har gennemsyret alt i samfundet, og ikke mindst i Gudruns sind. 

Racismen, volden og angsten gennemsyrer alt i samfundet. Harriet undrer sig, hjælper Gudrun så godt hun kan og arbejder samtidig på at skaffe sig en togbillet hjem til Danmark. Målet er at nå hjem til jul, så hun kan fejre jul med de to små drenge. Det er en rystende og samtidig superspændende læseoplevelse hele vejen igennem. Slipper Harriet helskindet ud af Tyskland? Når hun hjem til sine drenge? Læs selv, jeg vil ikke plotspoile. Romanen får mine allerbedste anbefalinger. Kirsten Thorup har skrevet et mesterværk.

Her kan du Nina læse anbefalingen højt.

Jeg tog ned til bror af Karin Smirnoff

Nordsverige lægger land og befolkning til rigtig mange fortællinger. 
Jeg elsker den nordiske litteratur, - ja jeg griber næsten begærligt efter de romaner som foregår i nordens ødeste egne. Her bor befolkningen i ensomt beliggende isolerede landsbyer og hverdagslivet er meget forskelligt fra livet i en storby.

Romanen handler om Jana og hendes tvillingebror. De er vokset op på en lille gård i Nordsverige. Det er en forfærdelig barndom fyldt med vold, incest, mord og angst. Ved romanens begyndelse har Jana besluttet at rejse hjem til barndomsgården for redde sin bror ud af alkoholens stramme greb.

På vejen fra bussen bliver hun i det hvirvlende snevejr samlet op af John, som bor på nabogården. Allerede der indleder de et kærlighedsforhold, og Jana bliver hængende. Hun får arbejde i hjemmeplejen, og finder efterhånden ud af hvad der er foregået i de år hun har boet i Stockholm. 

I et meget markant nedbarberet sprogligt udtryk får vi fortalt historien om Janas uhyrligt barske barndom og følger hendes hjemvendte liv gennem flere måneder. Der er stort set ingen pausetegn i teksten og alle navne er skrevet med småt lige ud i en køre. Sproget understreger teksten. Til allersidst i romanen får vi en helt uventet positiv afslutning, som bærer frem mod de næste 2 bind i serien. De er endnu ikke udkommet på dansk, men jeg GLÆDER mig til at læse den fortsatte fortælling om Jana, som udkommer i 2021.

Her kan du høre Nina læse anbefalingen højt.

Olive, igen af Elizabeth Strout

Jeg forelskede mig en lille smule i Olive Kitteridge for 10 år siden, da Elizabeth Strouts første roman om Olive udkom på dansk. Forfatteren vandt Pulitzerprisen for romanen, som har titlen Olive Kitteridge, og den er siden blevet filmatiseret med Francis McDormand i hovedrollen. Det er en filmserie med 4 film, som kan lånes på DVD gennem folkebibliotekerne. Du kan bestille serien på Bibliotek.dk, eller se serien på HBO.

Olive er en stor og barsk pensioneret matematiklærer fra den lille by Crosby i staten Maine. Hun er en kvinde, som ofte skræmmer folk væk ved første bekendtskab, fordi hun siger hvad hun mener helt uden omsvøb. Både romanen Olive Kitteridge og opfølgeren Olive, igen, som netop er udkommet her i efteråret 2020, består af kapitler, som kan læses enkeltvis som noveller.

Mange af kapitlerne handler om Olive og Jack, som begge er langt oppe i 70’erne. De forelsker sig i hinanden og finder sammen i et kærlighedsforhold. Begge har de mistet en ægtefælle, og savner hver især omsorg og kærlighed. De beslutter at gifte sig, og Olive flytter ind i Jacks hus. Det er en hjertevarm og skøn kærlighedsfortælling.

Et af kapitlerne handler f.eks. om et familiebesøg, hvor Olive har inviteret sin søn, hans kone og de fire børn i familien. Olive har meget dårlig kontakt med sin søn, og besøget bliver en tåkrummende pinlig affære, som tydeligt viser hvor lidt føling Olive har med den unge familie. Særligt svært bliver det for Olive at få fortalt sin søn, at hun vil gifte sig med Jack og sælge barndomshjemmet.

Novellerne udgør et hele og handler om kærlighed og familieliv. Begge romaner tegner et kærligt, rørende, humoristisk, underspillet portræt af mennesker i en amerikansk provinsby. Meget velegnet til snak i en litteraturklub og til oplæsning. 

Her kan du høre Nina læse anbefalingen højt.

Materialer