Forsider

Årets bøger: Marie

03.01.23
Marie præsenterer et udvalg af sine bedste læseoplevelser fra 2022

Hvert år afholder biblioteket "Årets bøger", hvor vi præsenterer nogle af de bedste udgivelser, vi er stødt på i månedernes løb. Biblioteksfolk er forskellige, så der er stor spredning over feltet af bøger, der bliver talt om, og det plejer at være hyggelige og inspirerende arrangementer, der også bliver bragt ud på de små filialer.

Nogle af anbefalingerne har vi indtalt på video, og dem bringer vi her på siden.

Denne gang er det Marie, der fortæller om nogle af sine bedste læseoplevelser fra 2022. Under videoerne kan du også læse teksten, og nederst i indlægget kan du hurtigt komme til at reservere bøgerne.

Samling af Natasha Brown
København, udateret af Villads Andersen
Byen og havet af Keld Conradsen

Samling af Natasha Brown

I den britiske forfatter Natasha Browns debutroman ”Samling” møder vi en given fredag en ung kvinde med succes i bankverdenen i London.

Hun har hele sit liv arbejdet hårdt for at opnå denne succes, og derfor er det også en kæmpe mavepuster, når hun efter at have fået en forfremmelse denne fredag eftermiddag af sine hvide, mandlige kollegaer får at vide, at hun aldrig ville have fået den forfremmelse, hvis hun ikke havde været kvinde og ikke havde været farvet.

Romanen stiller skarpt på køn, klasse og race i vor tid igennem hovedpersons oplevelser denne fredag. Hun er, som ung kvinde med jamaicansk ophav, konstant i ufrivilligt karambolage med det hvide, mandsdominerede samfunds hierarkier.

Efter endt arbejdsdag tager vi sammen med hovedpersonen toget fra London en times tid uden for byen – til Newberry – for at møde svigerforældrene for første gang ved en havefest om lørdagen. Kæresten er hvid og fra den øvre middelklasse, og også imellem dem og i forhold til hans familie fylder den allestedsnærværende dagsorden om race, køn og klasse meget.

I toget mellem London og Newberry får vi i bedste Virginia Woolf-stil hovedpersonens historie fortalt igennem hendes tankestrømme, mens hun kigger ud af togvinduet.

Politikens anmelder skriver om ”Samling”: Det er en fuldstændig overlegen udgivelse, der på 122 sider får oprullet en hel række af de samfundsproblematikker, der præger et postkolonialt Brexit-London.

Og jeg er helt med på den analyse: ”Samling” er overlegen, den er vigtig, og den er hammer god! Mine varmeste anbefalinger.

København, Udateret af Villads Andersen

I en ikke få fjern fremtid har Andersen mistet sin søn, og hans ægteskab er smuldret. Exkonen vil have, at Andersen skal skrive et brev til sønnen for at få en eller anden form for afslutning, men Andersen kan ikke se pointen i det, når sønnen aldrig kommer til at læse det.

I stedet forsøger Andersen at finde op og ned på det hele, mens han bevæger sig rund i et København, et Danmark, som stort set er overtaget af Brodenberg Bevægelsen – en udvidet ungdomsorganisation, som på få år har vokset sig kæmpestor, og som bl.a. ved hjælp af blokader, boykots og sabotage er i gang med en større politisk omvæltning mod en grønnere retning i klimaets navn.

Som medlem af bevægelsen lader man sin gøren og laden overvåge og registrere, og så kan man hele tiden – via sin smartphone – følge med i sit forbrugsaftryk. Vil man, som Andersen, derimod ikke være medlem af bevægelsen, bliver man ikke blot afvist fra butikker, restauranter ol. Men også af sin familie og venner.

”København, Udateret”, som er Villads Andersens debutroman og udkommet på Gyldendal 2 2022, skriver sig som mange andre romaner i disse år sig ind i klimakrisen. Romanen er et interessant portræt af et menneske, som nægter hovedløst at følge masserne og derfor på det hårdeste bliver dømt ude af en sag, som ligeså godt kunne være hans.

Hvis man er til ny dansk litteratur og samtidig synes, portrætter af mennesker, magtpositioner mellem mennesker og ”systemet” krydret med klimadebat lyder spændende, så er ”København, Udateret” et must. Villads Andersen er yderst velskrivende, og man sidder tilbage med mange interessante nye vinkler på vores tid efter end læsning. 

Byen og havet af Keld Conradsen

I 1980erne stævner en ung mand ud fra havnen i Aarhus med sin sejlbåd og vender aldrig tilbage. Bag sig efterlader han en god ven, en kæreste og et forlist arkitektstudie. Men er der mere, denne unge mand har brug for at flygte fra?

Dette er rammen om danske Keld Conradsens seneste roman, ”Byen og havet”

Arvid, som den unge mand hedder, møder i 1980erne vores fortæller; en ung geologistuderende, som tiltrækkes af enspænderen Arvid og hans tavse fortælling om en besværlig barndom og et selvvalgt ensomt ungdomsliv på havet.

Mange år senere i nutidens Aarhus får vores fortæller en kasse med gamle papirer, som alle har noget med Arvid at gøre. Samtidig får han fra Arvids moster en bøn om at finde ud af, hvad der egentlig skete med Arvid dengang i 80’erne.

Snart er vi sammen med fortælleren fanget ind i et virkelig spændende net af fortællinger, som strækker sig fra uenigheder om Alfred Wegeners teori om kontinenternes drift på 60ernes geologistudie og et dødsfald i Aarhus, over sammenfletningen af et par meget forskellige ungdomsliv i 80erne og skandalen med Lektor Larsen, til en intens søgen efter svar på fortidens spørgsmål i nutidens måske klare lys.

”Byen og havet” er en af den slags romaner, man bliver klogere af at læse. Keld Conradsen er selv uddannet geolog og filosof i Aarhus, og han tager venligt læseren igennem store erkendelser i geologiens historie på en måde, hvor en meget lidt geologi-kyndig læser (som mig) ikke blot forstår det, men også finder både teorien og kampen om rigtigheden af denne virkelig interessant.

Og så er der Conradsens vidunderlige beskrivelser af studiebyen Aarhus i 80erne. De tryller mig direkte tilbage til min egen studietid i byen (som godt nok var i 00erne, men inden af byen og havnen havde ændret sig markant): Parkkollegiets små værelser, Huset på Vester Allé, Musikcafeen i Mejlgade, Grillbaren Havnens Perle – som i Romanen er blevet til Havnens lys -  og Den Sidste Café i Paradisgade, hvor alle gode byture endte.

Er man til en smuk, interessant og spændende roman om viden, kærlighed og venskaber, så anbefaler jeg ”Byen og havet” af Keld Conradsen på det varmeste.

Materialer