Årets bøger 2020

12.01.21
Boglisten er et udvalg af 2020-titler, som har været året bedste læsning for litteraturformidlerne ved Horsens bibliotek.

PRINTvenlig liste

PRINT en folder

Viola Ardone: Drengen fra Napoli
Amerigo er bare seks år, da hans fattige mor vinteren over sender ham fra Napoli til mere velstående plejeforældre i Norditalien. Det bliver en rejse, der ændrer hans liv for altid.

Stine Askov: Katalog over katastrofer
Om en almindelig pige med en ualmindelig familie i 1980'ernes Danmark.

Marie Aubert: Voksne mennesker
Ida er barnløs, single og over 40. Og når familien samles er det ikke altid en nem situation at sidde i.

Simone de Beauvoir: De uadskillelige
De uadskillelige er en hidtil upubliceret roman af Simone de Beauvoir baseret på hendes eget intime venskab med barndomsveninden Zaza. I De uadskillelige skildrer Simone de Beauvoir på medrivende vis venskabet mellem de to piger Sylvie og Andrée.

Jonas T. Bengtsson: Fra blokken
Man er, hvor man kommer fra. Det er mantraet i denne spændende roman om gammelt venskab imellem mænd, narkotika, bandekrig, vold og lysten til noget større i livet. Især for mænd, der kan lide hårde romaner, hvor næverne sidder løst

Anette Bjergfeldt: Højsangen fra Palermovej
Pigen Esther bor med sin familie i huset på Palermovej, som hendes morfar med store drømme købte i 1921, og som nu har været rammen om familien i tre generationer.

Briterne og brexit : en frontberetning (32.7953)
To korrespondenters beretning om Storbritanniens vej ud af EU, fra de stemte for udtrædelse i 2016, det såkaldte brexit, og de politiske efterdønninger. For politisk interesserede læsere

Lars Saabye Christensen: Min kinesiske farmor (99.4)
Forfatteren tegner et levende portræt af sin slægt gennem fire generationer. I centrum står farmoderen Hulda og dennes mand, kaptajn Jørgen Christensen.

Jeanine Cummins: Jordens salt
Hele Lydias familie bliver dræbt af et narkokartel. Kun Lydia og hendes otte-årige søn Luca overlever, men jages konstant af kartellets netværk. Deres eneste chance er at flygte til USA, en uhyre farefuld rejse. Medrivende og dramatisk roman for læsere af virkelighedsnære skæbnefortællinger.

Dahlsgaard, Louise Juhl: I dag skal vi ikke dø
En lille fin digtsamling skrevet og publiceret under den første nedlukning forårsaget af covid-19. De dykker ned i isolationen med hudsult og ensomhed for øje, kaster et nysgerrigt blik på detaljer omkring sig i forsøget på at finde en ny rytme eller genfinde den gamle.

Mattias Edvardsson: Gode naboer
Psykologisk og dyster spændingsroman, der følger en lille samling naboer før og efter en ulykke og viser, hvordan noget ganske uskyldigt kan gå helt galt. For spændingsfans

Elsebeth Egholm: Som natten kender stjernerne
Pianisten Malou Becks liv ændrer sig fuldstændigt, da hendes mor dør, og hun kommer på sporet af en familiehemmelighed af de store. For læsere af mixet mellem kærlighedsromaner og en spændende historie

Ehrencron-Kidde, Astrid : Der hvor skyggerne faldt
Noveller. Den aldrende synske sagfører Martin Willén mindes sine yngre dage, hvor han oplevede mareridtsagtige begivenheder på sine rejser og vandringer i de dybe skove. Trods sin altid gode vilje står han magtesløs over for mord, ulykker og unge pigers 
tragiske dødsfald.

Fauth, Søren R: Moloch
Digte. Langdigt om en desperat rasende mand, der raser over sig selv, sit forliste ægteskab og livets smerte.
Det er hårdt at læse sig igennem en djævleuddrivelse, men flere ting gør det muligt; Fauths eminente sprog-kommando og hans sans for at sætte de rette ord i den rette rækkefølge og give rum til refleksionen over fortællerens magt over det fortalte. 

Deborah Feldman: Uortodoks (99.4)
Forfatteren fortæller om sin opvækst i et ultraortodokst jødisk miljø i Williamsburg, New York. Hun er underlagt strenge religiøse regler og normer, men finder håb i den forbudte engelske litteratur.

Elena Ferrante: Voksnes løgnagtige liv
Giovanna lever i en tilsyneladende harmonisk og kærlig familie, der deler hendes interesse for litteratur og filosofi. Harmonien brydes, da forældrene bliver skilt og Giovanna havner i en stor eksistentiel krise, der får hende til at vende blikket indad og reagere udad.

Den fjerde rytter: 10000 års epidemihistorie (Jeanette Varberg & Poul Duedahl) 61.612
Mød verdenshistoriens største dræbere og samfundsomvæltere! Medrivende og yderst læseværdig rejse gennem epidemiernes historie for alle, der ønsker at bliver klogere på såvel epidemiernes væsen som menneskets reaktioner derpå.

Jonathan Safran Foer: Vi er vejret – at redde planeten begynder ved morgenmaden (55.8)
Opfordring til os alle om at droppe kød ved blot ét måltid om dagen, for på den måde med individuel handling at skabe en fælles kamp mod klimaforandringerne. En undersøgelse af de tanker og valg, klimakrisen stiller os over for.

Laurie Frankel: Sådan er det altid
Et rørende hverdagsdrama om kønsidentitet. Claude er fem år, den yngste af fem brødre. Han elsker at bage, at gå i skole, at tegne og at gå i kjole. Claude drømmer om at blive en prinsesse, en nattefe eller bare en pige ved navn Poppy.

Anna Fredriksson: og Et mere enkelt liv 
I sommeridyllen Kivik i Skåne kæmper tre generationers kvinders for at forbedre relationerne til hinanden og få et godt liv. Kan de tilgive svigt og tro på kærligheden igen? og hvad med økonomien?

Sissel-Jo Gazan: Hvide blomster
I takt med at teenageren Jenny vokser op og mister barndommens uskyldighed, må hun lære, at man ikke altid kan stole på de voksne, og at svigt og løgne findes side om side med kærlighed og sandhed. Kan man lide velskrevne, men grumme fortællinger om svigt og hævn, så vil denne roman være et spændende bekendtskab.

Rakel Haslund-Gjerrild: Alle himlens fugle
En ung kvinde er alene tilbage i verden. Selv Or, som har passet på hende, siden hun var lille, er væk. Nu er fuglene på himlen det eneste, der fylder hendes liv - dem og den daglige overlevelse.

Åsa Hellberg: Velkommen til Flanagans
London, 1960'erne. Linda Lansing har arvet sin fars hotel, og det har været en lang kamp for at genoprette det til dets tidligere status - og kampen er ikke ovre endnu.

Lisa Holmfjord: Døden er kun et øjeblik
Psykologisk thriller om en kvinde, der forsøger at slippe ud af sit forhold med en voldelig og manipulerende mand.

Stine Jackson: Ødemark
Liv hader sin dominerende gamle far, men bliver alligevel boende hjemme, selv om hun er voksen og har en teenagesøn. En nat bliver han skudt, men hvorfor og hvad skal Liv nu stille op? For læsere i krydsfeltet mellem fortættede familieromaner og psykologiske spændingsromaner.

Peder Frederik Jensen: Det Danmark du kender
Den unge fremadstræbende Niels fra samfundets bund og borgmester Morten Jørgensen støder fatalt sammen en tidlig morgen på en landevej på Lolland. For alle der holder af samtidsromaner med noget på hjerte.

Ida Jessen: Kaptajnen og Ann Barbara
Historisk roman om de første, der opdyrkede heden i 1700-tallet. En art dansk western om den enlige nybygger, der begynder et liv helt fra bunden af og selv skal skabe alt. For voksne læsere af historiske dramaer

Hiromi Kawakami: Nakanos genbrugsbutik
Episodisk fortælling fra Tokyo om en ung kvindes higen efter kærlighed og mening. Hun arbejder i en genbrugsbutik fyldt med mærkelige genstande og ligeså mærkelige personer, vis forhold til intimitet, nærhed og det erotiske både tiltrækker og skræmmer dem.

Karl Ove Knausgård: Morgenstjernen
"Morgenstjernen" følger ni mennesker henover to afgørende dage i deres liv. Det er Karl Ove Knausgårds første roman siden afslutning på det store autofiktive projekt "Min kamp" i 2013.

Birgitte Kosovic: Det du ikke vil vide
Biografisk slægtsroman om Birgithe Kosovics dansk-jugoslaviske families historie i krig og fred, og om forholdet til hendes far

Lars Kramhøft: Noget frygteligt er altid lige ved at ske
Tegneserie - graphic novel om depression og kønsroller. Om en ung mand, der kæmper med at fungere i sociale sammenhænge og med at passe ind i den traditionelle mandekultur.

Daniela Krien: Kærligheden når det er alvor
Fem kvinders liv krydser hinanden på forskellige tidspunkter i livet. Fælles for dem alle er, at de er opvokset inden for DDRs grænser og de alle higer efter kærlighed. En kærlighed, som kommer til udtryk på forskellig vis.

Jenny Lund Madsen:Tredive dages mørke
Den snobbede og drikfældige forfatter Hannah får sin sag for, da hun udfordres til at skrive en krimi på 30 dage. Hun rejser til en lille by på Island for at få inspiration, og den får hun til fulde, da man finder et lig på stranden.

Sofie Malmborg: Bargums synder
November 1790. Efter 16 år i uvished, opdager Rebecca sine forældres navn og mange spørgsmål presser sig på. Hvorfor flygtede handelsmanden Frederik Bargum ud af landet og efterlod sine børn?

Trude Marstein: Så meget havde jeg
Familiedrama der løber over fem årtier. Monika føler hele tiden der er noget, der mangler i hendes liv. Noget hun kunne have opnået, men har misset. Men hun er ikke helt sikker på hvad det er. Hendes jagt på frihed får hende til at gøre op med de traditionelle familienormer, og kaster hende ud i et hæsblæsende og sjældent stillesiddende liv.

Anne Lise Marstrand-Jørgensen: Margrete 1
Med overblik og politisk list lykkes det den unge Margrete, datter af Valdemar Atterdag, at blive dronning i hele Norden og en af middelalderens mest magtfulde skikkelser. For læsere af historiske romaner

Iben Mondrup: Tabita
I 1960'erne tager Eva og Berthel to børn med sig fra Grønland, som de adopterer. Børnenes savn er stort og de voksnes forhold til hinanden er skrøbeligt. Alt er ikke idyl og især forskel i kultur er svær.

Aske Munk-Jørgensen: Sfærernes musik
Vi møder canadiske Mark Matthew Pont i tre skæbnesvangre, altafgørende livssituationer, hvor han tør tage springet, det berømte "leap of faith", og træde i karakter i verden. For læsere af livsfilosofiske romaner.

Torbens Munksgaard: Digterens død
Simons bedste ven, digteren Pelle, har begået selvmord. Året efter kan Simon stadig ikke få det til at stemme, så han starter sin egen undersøgelse af hændelsen. For læsere af tænksomme romaner tilsat lidt spænding.

Håkan Nesser: Den sørgmodige buschauffør fra Alster
Buschaufføren Albin Runge er tidligere akademiker, og noterer i 2012-2013 at han trues på livet. De mystiske trusler undersøges af Kymlinges politi. Bogen er Håkan Nessers 6. krimiroman i serien om politimakkerparret Backman og Barbarotti.

Celeste Ng: Alt det jeg aldrig fortalte dig
Familien Lee splittes, da yndlingsdatteren Lydia drukner i en sø nær familiens hjem. Men hvad skete der egentlig?

Stine Pilgaard: Meter i sekundet
En humoristisk roman om en ung kvinde, der (modvilligt) involveres i højskolelivet i Vestjylland, hvor hendes bulderbasseagtige adfærd gør det lidt svært at skabe nye relationer.

Malene Ravn: Hvor lyset er
Kunstmaleren Carl Fischer levede et dramatisk og turbulent liv. Som voksen forelsker han sig i den yngre kvinde Ely, som han får et barn med uden for ægteskab. Men Carl vil ikke være far, han vil kun male.

Anne Grethe Bjarup Riis: I Guds rige
Anne-Grethe Bjarup Riis fortæller om et hjerteskærende ensomt forløb med sønnens leukæmi og hendes egen opvækst med familiehemmeligheder og svigt

Laura Ring: Fødedygtig
Liv er folkeskolelærer og bor med sin skrukke kæreste Dan, men hun ved slet ikke, om børn er noget for hende. En folkeskoleroman om vold, ustyrlige børn, magtesløse lærere og talrige dårlige beslutninger.

Lise Ringhof: Det er de danske som flygter
Erling Brinch er en enspænder fra Fanø, som i 1912 flytter til København for at læse medicin. Han har det svært med sig selv og andre mennesker. Kun datteren Eva har hans fulde opbakning, og det får hun også brug for, da hun under besættelsen forelsker sig til den forkerte side.

Richard Russo: Sandsynligvis
Roman om 3 aldrende collegekammerater, der mødes i et sommerhus og reflekterer over livet, deres venskab og den veninde, de alle tre var forelskede i, da hun forsvandt sporløst. For læsere af reflekterende historier om mænd og venskaber

A. Silvestri: Næsten her
Noveller, der finder sted i en verden, der næsten ligner vores - og så alligevel ikke. Til læsere af skæve, tankevækkende historier.

Karin Smirnoff: Jeg tog ned til bror
Jana vokser op på en gård i Nordsverige med en utilregnelig og afstumpet hustyran af en far. Nu er Jana voksen og vender tilbage til sin hjemegn, og hun har masser af indre dæmoner med.

Jesper Stein: Rampen
I romanform skildrer Jesper Stein sine forældre og deres voldsomme skilsmisse i 1980’erne. Skilsmissen forandrer alles liv radikalt og sætter sit præg på dem i årtier efter – for forældrenes vedkommende helt frem til deres død.

Simon Stranger: Leksikon om lys og mørke
Roman der bygger på den virkelige historie om forfatterens svigerfamilie, den norsk jødiske Komissarfamilie og Gestapos håndlanger i Trondheim Henry Oliver Rinnan.

Elizabeth Strout: Olive, igen
Hvad tænker og føler en lidt sær, ældre kvinde? Hvordan påvirker hendes tilstedeværelse livet i en lille by? "Olive, igen" fortæller om alt dette, og meget mere. For læsere af langsomme romaner med mennesker i centrum.

Søndergaard, Morten: Intet er nok
Kærlighedssange og digte inspireret af Højsangen fra Det Gamle Testamente
Morten Søndergaard har her skrevet en genfortolkning af det gamle testamentes Højsang, hvormed han udforsker kærlighedens sprog som var det det eneste vi havde. 

Niels Søndergaard: Tre små kinesere
Spændende krimi med et underholdende plot, som kækt låner fra en række af genrens klassiske udgivelser, og generelt har mange referencer til populærkulturen. For læsere af nyere danske krimier.

Malte Tellerup: Hedeselskabet
Tre unge storbyvenner flytter til Vestjylland og lejer sig ind i et forfaldent husmandssted for at prøve kræfter med naturen, deres kreative talenter og sig selv. Der er højt til himlen, men barske livsvilkår for de fastboende. Autentisk ung roman for alle med interesse for ny dansk litteratur

Kirsten Thorup: Indtil vanvid, indtil døden
I efteråret 1942 rejser Harriet fra Danmark til München efter at have mistet sin ægtemand i krigen.

Teddy Vork: Mulm
Da Jacobs kone Maja bliver indlagt på psykiatrisk skadestue, bliver han alene med deres 5-årige søn Johannes i deres gamle store hus. Johannes får sig en usynlig ven, som han kalder Svupben.

Ocean Voung: Vi er kortvarigt smukke her på jorden
En brevroman fra en søn til sin mor, som begynder med familiens historie i Vietnam og snor sig op igennem hans opvækst i USA og bliver en fortælling om klasseforskel, maskulinitet og transnationalitet i et moderne USA.

Mich Vraa: Vaniljehuset
I 1929 sidder Dusinius på Hareskov kuranstalt og tænker tilbage på sit liv i Odense, fra han som 8-årig skomagerdreng gjorde sin første gode handel til nu, hvor han er familiefar og en rig fabrikant.

Kjell Westö: Tritonus
Den finske stjernedirigent Thomas Brander flygter fra et hektisk turne- og privatliv ud i sit sommerhus i den finske skærgård. Sammen med naboen Lindell konfronteres han med sit liv og sine valg, for i et lille samfund kan ingen gemme sig.

Robin Wasserman: Piger i brand
Tre unge kvinder i 1990'ernes sovebys USA drives af deres kedsomhed og angst til at begå frygtelige ting mod hinanden - og andre.

Nanna Wendt Sølvsteen: Et andet billede
Gribende og smuk roman om seks søskende, hvis livshistorier er meget forskellige. De samles en jul i deres barndomshjem og lærer både en masse om hinanden og om deres forældre. For læsere af refleksive romaner

Nikoline Werdelin: Hvordan man redder en lemming
67-årige Hans er biolog og forsker i lemminger. Da han står overfor fyring, bliver hans liv forandret i de tilfældige møder med Gunhild, Nicolas, Inge og Heidi. Fire medmennesker som også selv er i krise.
 

Materialer