Logo til Jurassic Park-parken

9 facts om Jurassic Park

15.06.15
Alt det, du ikke vidste om bogen, der blev til filmene. Og spillene. Og tegneserierne.

Fire film om dino-forlystelsesparken er det blevet til, hvoraf den første udkom i 1993, slog datidens rekorder for indtjening og endte med at indkassere 914 millioner dollar. Men det startede alt sammen med en roman, der udkom for 25 år siden: Michael Crichtons Jurassic Park. Her er ni ting, du (måske) ikke vidste om bogen, der bragte dinosaurerne tilbage.

1: Startede som et manuskript

Jurassic Park er gået hele cirklen rundt - den startede faktisk som et manuskript, Crichton skrev ud fra ideen om at klone en pterodaktyl. Den var dog ikke særligt troværdig, og det var først senere, han fandt på at anbringe handlingen i en forlystelsespark. Og skrev det som en roman i stedet.

2: Den var fortalt af et barn

Oprindelig blev historien set gennem et barns øjne. Men alle Crichtons faste testlæsere hadede de versioner, han skrev af den - indtil en af dem sagde "Jeg vil have, det skal være en bog for mig." Synsvinklen var irriterende, så den blev ændret og gjort voksen.

3: Den var lang tid undervejs

Crichton fik ideen til bogen i 1981 - og den nåede igennem mange forskellige inkarnationer, før den endelige version blev udgivet i 1990.

4: Rettighederne blev solgt, inden den blev færdig

Så god var ideen, at Crichton ikke behøvede vente, til han havde sat det sidste punktum, før der var lagt penge på bordet fra studierne. I sidste ende var det Spielberg (som også havde været forfatterens førsteønske), der løb med rettighederne. Og resten er filmhistorie.

5: Der mangler dog en del indhold i filmen

Selvfølgelig skal der skæres en hæl og klippes en tå, når man filmatiserer en roman. Det er to forskellige medier, og kravene er forskellige. Ifølge Crichton selv har filmen omkring 10-20 procent af bogens indhold med.
Et godt eksempel er, at man ikke får at vide, hvorfor triceratopsen er syg. Det må du læse bogen for at finde ud af.

6: Crichtons død udsatte den fjerde film

De første tre film udkom i 93, 97 og 2001. Oprindelig skulle der være udkommet en fjerde film i serien, men planerne blev skrinlagt, da Crichton døde i 2008. Det er først nu, den er blevet lavet.

7: Fortsættelsen stjal titlen

The Lost World (på dansk: Den forsvundne verden) hed toeren, som Crichton skrev i 1995. Filmatiseringen fik den samme titel, men brugte dog ikke meget af forlægget. Selve titlen stammer dog oprindelig fra Arthur Conan Doyles roman fra 1912 - hvor en ekspedition drager til Sydamerikan for at finde dinosaurer.
Doyles roman (ja, det er ham med Sherlock Holmes) kan du på dansk finde i Professor Challengers bedrifter.

8: Den fik folk til at vælge uddannelse

Ikke bogen alene, men den og filmens popularitet tilsammen fik ansøgningerne til palæontologi-studiet til at stige til  rekordhøjder.

9: Forsiden blev til plakaten

Normalt bliver filmatiserede bøger gerne genudgivet med filmplakaten som forside - men her gik inspirationen den anden vej. Parkens genkendelige logo stammer nemlig fra bogens forside og er designet af Chip Kidd.
Hør Kidd fortælle om Jurassic Park-logoet i denne TEDtalk..

Materialer