Forside til tegneserien "Den tavse engel" af Luc Warnant og Philippe Tome

80er-cool action: Soda 1-4 af Tome

26.09.17
Hvis det ligner en præst og går som en præst, er det måske… en strømer.

Soda er strømer i New Yorks 80er-jungle - hvor de krimielle er rovdyr, der slår ihjel for et godt ord, og almindelige mennesker gerne holder sig i skjul bag gardinerne. Han er også en ungkarl, der bor sammen med sin mor, og med hendes skrøbelige helbred i midten passer de to ting dårligt sammen.

Så hver dag tager Soda præstetøjet på og skjuler sit våben, før han går på arbejde, så hun ikke skal bekymre sig. Omklædningen foregår - når det lykkes - i elevatoren. Og så jager han ellers forbrydere, gerne med et overdimensioneret håndvåben.

Soda udkom første gang på dansk tilbage i firserne, hvor vi fik de to første bind. For tiden får vi en del genoptryk af tegneserier fra perioden, men det er gerne i store samleværker - heldigvis er der også blevet plads til denne, som forlaget Zoom er begyndt forfra med. Det vil sige, at vi har få de to første bind igen og to til at hygge med (det ser også ud, som om bind 5-6 er udkommet, men har endnu ikke fundet vej til bibliotekerne). Både gensynet og nysynet er ganske fornøjeligt.

Soda byder på 80er-cool action med lige den rette portion humor. Det bringer lidt minder om andre af tidens tegneserier, især Splint & Co. - men mere hårdkogt og med mindre fjol. Tome har da også skrevet indtil flere albums i Splint-serien, men det lykkes ham ganske godt at give Soda sin helt egen stemning. Især fordi serien er gennemsyret af den der særlige logik, som man også kan finde i klassiske actionfilm: våben har en iboende cool-factor, skurke har gerne en tandstikker i mundvigen, og det er naturligt, at en betjent render rundt i præsteklæder.

Der er to forskellige tegnere på de fire bind - heldigvis er både Warnant og Gazzotti gode til at fortælle historien, og det er både stemningsfyldt og hæsblæsende på den underholdende måde. Soda er et charmerende bekendtskab.

 

Materialer