Ur i sandet
Billede af anncapictures fra Pixabay

5 grunde til at rejse i tiden

15.01.21
Græsset er altid grønnere, og tiden er altid bedre på den anden side.

Tid er en mærkelig substans. På samme tid allestedsnærværende og uundgåelig, samtidig med den er symbolsk. Som da vi ændrede årstal fra 2020 til 2021 og tænkte, at nu måtte det da helt automatisk blive bedre - hvorefter det nye år bød på virusmutationer og amerikansk kupforsøg og yderligere nedlukning. Og når man nu sidder her og drømmer om at komme ud at rejse, kan man lige så godt drømme stort - og genoplive en gammel drøm om at kunne frigøre sig fra tidens snærende bånd og flytte sig derhen i dens strøm, hvor man lyster.

Det er desværre stadig ikke noget, der kan lade sig gøre rent praktisk, men litterært er muligheden selvfølgelig til stede. Så her er fem gode grunde til at rejse i tiden (ud over bare at komme væk fra corona).

1. For at gøre verden bedre

I Ben Eltons "I kamp mod tiden" bliver den tidligere soldat Hugh kontaktet af en hemmeligt selskab - efter mange års arbejde har de identificeret det kernepunkt i tiden, hvor alting gik galt, og verdens nedtur begyndte. Og hvad vigtigere er: de har en måde, hvorpå de kan anbringe ham på det sted i tiden, så han kan ændre det. En skarp spændingsroman.

2. Ved et uheld

Der er ikke meget forklaring i Niels Brunses "Havmanden". Hovedpersonens båd forulykker, og da han bliver trukket op af vandet, er han i året 1647. Han havner i England og må gennemleve historien i samme fart som de indfødte, hvilket blandt andet bringer ham i kontakt med Oliver Cromwell og John Milton. Tidsrejsen vender naturligvis tilbage i plottet, men først og fremmest har Brunse skrevet en fascineret, historisk funderet roman.

 

3. For at hjælpe

Michael Crichton, nok mest kendt for "Jurassic Park", har også forsøgt sig med tidsrejser i "Timeline". Her bliver en gruppe studerende præsenteret for den maskine, som deres professor har benyttet til at rejse tilbage i tiden, mere specifikt til 1357. De melder sig til at hjælpe ham tilbage og havner i en hæsblæsende tjubang-historie med masser af riddere og sværdkampe. "Timeline" er klart romanen, hvis man vil have action på drengen.

4. For at komme til Skive

Tidsrejser er ikke noget, man ser meget til i danske romaner, men de to sidste her på listen er fra vores egne breddegrader. Den første er Marie Ladefogeds "Rejsen til Skyway" - hvor titlens Skyway faktisk er Skive, som i fremtiden er blevet Danmarks hovedstad. Det er kvinden Tine, der sendes frem, og med hende som synsvinkel får vi den eneste bog her på listen, som blandt sine temaer kan skrive skilsmisse og aldring.

5. For at møde Mozart

Rejsen i Peter Dürrfelds "Bravo, Mozart!" er måske nok mere fantasi end håndgribelig - men hvis man skal rejse i tiden, er der vel ingen bedre grund end for at forfølge sine interesser. Og for fortælleren her er det Mozart. Sammen med ham tages læseren tilbage i 1700-tallet og føres gennem komponistens liv i punktform.

BONUS NR 6. For et godt gammeldags eventyr

Nej, man kan dårligt have en liste med tidsrejsebøger og så ikke have originalen med - H. G. Wells' "Tidsmaskinen" var ikke den første, men det var den, der populariserede tidsmaskinen som rejsemiddel. Og en genlæsning under nedlukningen mindede mig om, at den stadig er en læseværdig roman. Det er en lidt altmodisch fortælling om den unavngive tidsrejsende, der rejser meget langt frem i tiden og der opdager, hvordan mennesket har udviklet sig - men det er også en bog, der stadig har tænder den dag i dag, så gør dig selv den tjeneste at rejse lidt tilbage i tiden for at rejse langt frem i den.

Det er den eneste mulighed, du får for at rejse for tiden, så du kan lige så godt få det meste ud af den.