5 anbefalinger på sprit nye fantasy og sci-fi-bøger

14.10.21
I uge 42 fejrer vi fantasy og sci-fi på Horsens bibliotek bl.a. ved lade de store kendte universer battle imod hinanden. Men de fantastiske genrer er ikke kun gamle, støvende klassikere - der kommer hele tiden masser af nye bøger i fantasy og sci-fi-grenren. Læs med her og læs om Annas 5 favoritter blandt dem, der er kommet i 2021.

Jeg er lige blevet færdig med at læse Den usynlige krig af Boris Hansen. Wow, den var fed! Og meget svær at beskrive, fordi historien er utroligt kompleks og fordi der er så utroligt lidt, jeg faktisk kan fortælle uden at plotspoile. Jeg skal gøre mit bedste...

Bogens grundpræmis er, at der er opfundet teknologi, så man kan rejse i bøgernes verden og ændre historierne med bagudvirkende kraft. Det benytter store virksomheder, politiske organisationer, sekter og alle mulige instanser sig af for at reklamere for deres produkter eller holdninger. Bogens hovedpersoner er et team, som skal rejse ind i bøger for at neutralisere den slags forsøg på at manipulere med historien.

Teamet er et nyt team, der ikke før har arbejdet sammen. De er alle nogle meget specielle typer med nogle ret specielle problemer. Jeg kommer med et eksempel: Hele bogen åbner med at ham, der skal være deres seje, stærk, jeg-klarer-det-hele-når-det-brænder-på militær-type på teamet, har et gigantisk hukommelsestab: Som i at der er flere stemmer i hovedet på ham, han ved ikke hvem af stemmerne der er ham, han ved ikke hvor han er, hvem han er, hvad ting er, eller hvad der foregår. Ikke ret betryggende at have ham som back up...

Teamets første opgave er at rejse ind i en ret ufarlig ungdomsbog for at guide hovedpersonen udenom noget propaganda, der er blevet lavet. Men det går ikke helt efter planen... Allerede her bliver det svært for mig at fortælle noget, uden at ødelægge bogens spænding. Og der er virkelig meget spænding. Okay, okay. Det her kan jeg sige: Hvis du går i gang med at læse den og tænker: "Ja, den er da meget fed, men det lever ikke rigtig op til mine forventninger", så hæng på. For den starter ud sådan nærmest interessant. Så bliver den spændende. Stiger til meget spændende. Og slutter af decideret uhyggeligt og maximalt spændende. Det er sjældent med en bog, der bare stiger og stiger og slutter helt på toppen, men sådan er det faktisk her.

Jeg er sørme spændt på at læse fortsættelsen og kan kun give den her bog mine VARMESTE anbefalinger!

Historien foregår i Irland og det har en meget direkte indflydelse på historien, for ud over at være en rigtig spændende fantasybog, er det også en bog som handler om at være en minoritet i et land, der kun lige kan rumme det.

Maeve finder en pakke tarotkort i skolens kælder, hun opdager at hun har talent for at læse dem og begynder at spå de andre piger i skolen. Maeve hænger lidt i udkanten af de sociale grupper og arbejder hårdt for at blive accepteret, så da de andre piger en dag presser hende til at spå Lily, gør hun det - selvom hun ikke har lyst, og selvom hun ved at Lily har endnu mindre lyst. Maeve og Lily har nemlig været tætte barndomsveninder, der er gledet fra hinanden. Under tarotlæsningen får Maeve og Lile sagt nogle virkelig ubehagelige ting til hinanden i alles påhør, og Maeve ønsker at Lily bare ville forsvinde - og samme aften forsvinder Lily sporløst!!!

Imens Maeve kæmper for at forstå kortenes magi, sin egen rolle og prøver at finde Lily, begynder der at ske noget i lokalområdet: Store gruppe af aggressive, fordomsfulde, missionerende unge begynder at dukke op og her er det væsentligt, hvad Irland er for et land: Irland er et katolsk land, som indtil for nylig har været gammeldags og streng. Det kommer tæt ind på liver af Maeve, for hendes søster er homoseksuel og Lilys bror, som Maeve forelsker sig i, er non-binær, så de får pludselig meget svært ved at være sig selv uden at blive antastet på gaden.
Maeve finder ud af, at den magi, hun har vækket med sine tarotlæsninger, har skabt en ubalance i byens energi, hvilket har tiltrukket en alle de homofobiske unge, men hun kan ikke stoppe nu - hun har bliver nødt til at så Lily tilbage.

Det er en virkelig spændende historie, magien er mørk og mystisk og omkostningsfuld. Her er der ikke noget, der er gratis. Hele den side der handler om de seksuelle- og kønsnormative minoriteter giver en dybde og en seriøsitet til historien.

I år kom afslutningen på Gry Kappel Jensens Rosenholm-trilogi. Det er en fantastisk fantasy-ungdomsserie på niveau med alle de udenlandske, men med et dansk/skandinavisk islæt, som gør historien relevant og giver en tyngde. Serien er ikke rosenrød eller pussenusset, den er barsk og spændende, både magi og kærlighed kræver ofrer.

Den er virkelig værd at læse.

Det er svært at sige ret meget om den sidste bog uden at afsløre for meget om de første. Den handler om 4 meget forskellige piger, som starter på Rosenholm skole for magikere. Man hører om deres venskab, om magtforholdene på skolen og i magikerkredsene, man hører om deres kærlighedsforhold, deres vanskeligheder med familien. Og igennem det hele løber der et plot med et spøgelse, som opsøger den ene af pigerne for at få retfærdighed for sin død - en opgave som kræver rigtig meget af pigerne.
Og så jeg vil bare sige: Det kan være svært at lave en god afslutning på en fantastisk serie, alligevel er det lykkedes.

Hvis du ikke har læst serien endnu, så gør det! Den første hedder "Roser og Violer".

Normalt er jeg ikke fan af Brandon Sanderson, som er næsten kult som fantasy-forfatter i nogle kredse. For mig er bøgerne for lange og for selvhøjtidelige. Men den her er det modsatte: Den er fjollet, skæv, skør og ironisk.

Den handler om Alcatraz, der er forældreløs og er vokset op hos skiftende plejefamilier. Han har nemlig en uheldig evne til at ødelægger ting. Men på sin 13-års fødselsdag modtager han en pose sand fra sine forsvundne forældre, og dagen efter får han besøg af en mand, som påstår at være hans bedstefar. Han fortæller Alcatraz, at alt hvad han har troet var sand, er løgn. Verden er nemlig styret af de onde bibliotekarer, som sidder på al viden og som manipulerer den. Verden ser ikke ud, som vi tror. Der findes magi. Der findes teknologi langt mere avanceret end vi er klar over. Og Alcatraz selv kommer af en familie, som er velsignet med fantasiske evner. At ødelægge ting er en vidunderlig gave, kan bare skal lære at bruge rigtigt. Bedstefarens evne er at komme for sent, og Alcatraz' fætter han evnen af snuble og falde.

Hvis du synes, det lyder fjollet, så har du helt ret. Det er det. Sjovt og fjollet og med fart over feltet.

Kan du godt lide de kaotiske universer som Harry Potter og Nevermoor, så er den her bog helt klart værd at læse - jeg var særdeles underholdt og jeg nød de spydige afsnit på hvert kapitel, hvor fortælleren fx gratulerer læseren for at have fået fat i denne bog, der handler om noget virkeligt. I modsætning til alle de fjollede, opdigtede historier om sunde og raske drenge, som bord på en gård og hvis hund dør. Fortælleren forklarer læseren, at hvis de får præsenteret en bog med ord som "tankevækkende", så er det kodeord for virkelig kedelig. Jeg synes, det er smadder sjovt, og det minder mig om alle de gange jeg som barn fik stikpiller for at læse sådan noget pjat i stedet for at læse en god, sund og samfundskritisk bog om verden og virkeligheden.

Før jeg gik i gang med bogen, havde jeg læst en masse godt om den. Fantastiske lovprisninger. Men jeg siger det ærligt: Jeg var faktisk ved at gå i stå i løbet af bogen. Den er langsom om at komme i gang, og den når aldrig rigtig det der punkt, hvor den bare er vildt spændende, så hjertet banker og man slet ikke kan slippe den igen. Men jeg læste den færdig - og må konstatere, at bogen alligevel har gjort noget ved mig, for det er som om at den her bagefter ikke rigtig vil slippe mig. Det er som om jeg er kommet til at holde af personerne og historien i al dens stilfærdighed og mærkelighed.

Den handler om Linus, som har et meget lille, stille liv med sin kat. Han holder af vaner, af strukturer og af regler. Han arbejder med at inspicere børnehjem for magiske børn - hvad der siden hen sker med børnene, hvorfor de er havnet på børnehjem og hvilken plads i samfundet, der er til dem, når de vokser op, spekulerer han ikke på. Han gør bare sit arbejde. Men en dag bliver han sendt på en længerevarende opgave. Han skal tilbringe flere uger på et børnehjem på en ø langt væk, hvor der ligger et børnehjem med ekstra særlige, magiske børn: De er nemlig farlige! Men i løbet af ugerne på øen får Linus øjnene op for nogle af de nuancer i livet, han tidligere har overset både med hensyn til sit eget privatliv og den videre skæbne for de børn, der bor på børnehjemmene.
Børnene på hjemmet på øen er beskrevet med masser af lun humor og kærlighed - og de er meget specielle. Blot for at nævne nogle få: Der er pigen, som er en havenisse med overskæg, der er Chauncey, som er en mærkelig uformelig klump med tentakler, hvis største ønsker er at blive piccolo på et hotel, og så er der, ja - et barn der er Lucifer genfødt.

Det er en rørende historie, der handler om at alle mennesker fortjener at blive behandlet ordentligt, mødt med kærlighed og at have et sted at høre til.