100 myter om dyr af Anders Kofoed

100 myter om dyr af Anders Kofoed

04.05.20
Er torsk virkelig dumme? Kan en svane brække din arm? Få svaret på det og 98 andre myter i Anders Kofoeds underholdende og oplysende "100 myter om dyr"

I ”100 myter om dyr” giver biolog Anders Kofoed os et humoristisk og oplysende faktatjek af 100 myter, som måske/måske ikke er sande. Nogle af dem kunne jeg på forhånd grine af, for selvfølgelig var de ikke sande. Andre tog fusen på mig.

Anders Kofoed fortæller i forordet, at han har bestræbt sig på, at alt i bogen er baseret på solide kilder. Alligevel er han sikker på, at der nok skal være noget, der med tiden viser sig at være forkert. For som vi ved, var videnskabsfolk engang sikker på, at jorden var centrum af universet. Men selvom det faktuelle er helt på plads i bogen, er den bestemt ikke kedelig. Kofoed fortæller med humor og et glimt i øjet, så vi bliver klogere med et smil.

En myte, vi nok alle har hørt, handler om tyrens had til den røde farve. Hvordan den angriber alt rødt, og at man derfor ikke skal gå ind til en tyr i røde sko eller rød jakke. Men det er ikke sandt, forklarer Kofoed, for tyren er nemlig farveblind, og kan ikke skelne rød fra andre farver.

Jeg er selv faldet for den næste myte, nemlig at en voksen svane kan brække en menneskearm. I ynglesæsonen er hannen meget beskyttende, og jeg er flere gange hastigt fortrukket, når en hansvane er kommet brusende imod mig i Bygholm Park. Kofoed fortæller, hvordan han havde glædet sig til at aflive denne myte, men undervejs i researchen stødte på ny forskning der viste, at fugleknogler er stærkere end hos andre dyr af lignende størrelse. Myten ender dog med at blive aflivet, men hvordan må du selv læse.

Den sidste myte, jeg vil nævne her, handler om et dyr, der ofte beskyldes for at være dum: torsken. Det passer dog ikke. Sandt nok spiser torsken næsten alt, den kan gabe over (f.eks. har fiskere fanget torsk med flasker og mobiltelefoner i maven), men under laboratorieforsøg har torsk lært at bruge foderautomater ved at trække i snore, ligesom de har vist evner til at bruge redskaber for at opnå mad. Så torskedumme er de ikke.

Anders Kofoed kommer langt omkring i sin aflivning/påvisning af myter om dyr, og jeg var vældig underholdt under læsningen. Man kan både læse hele bogen i et stræk, men man kan også gå til og fra og få fornøjelsen til at strække sig længere. ”100 myter om dyr” er under alle omstændigheder værd at stifte bekendtskab med.

Der findes iøvrigt flere titler i serien om 100 myter, der blandt andet ser nærmere på allergi, mad og sex.

 

Tags
Materialer