10 facts om Alice i Eventyrland

03.07.15
Alice fylder 150 år, og det fejrer vi med 10 ting, du (måske) ikke vidste

Den fjerde juli 2015 er det 150 år siden, at Lewis Carrolls Alice i Eventyrland for første gang udkom i England. Siden da har den henrykket både voksen- og børnelæsere med sin fortælling om pigen Alice, der falder ned i kaninhullet og opdager den verden, der ligger på den anden side. Det er nok svært at finde et voksent menneske i dag, der ikke har været udsat for historien i en eller anden form.

For at fejre dagen har vi samlet 10 overraskende facts om bogen, der lærte os alle, at man ikke bare skal spise kager og drikke af flasker, som man finder.

1: Alice eksisterede virkelig

Ideen til historien opstod oprindelig på en rotur med en vens tre døtre: Lorina, Alice og Edith. Her fortalte Lewis den til pigerne, og især Alice blev så vild med den, at hun bad ham skrive den ned. To år senere gav han hende det håndskrevne manuskript med illustrationer, han selv havde lavet - det kan du idag se på British Librarys hjemmeside.

2: …men hun var ikke blond

Den virkelige Alice var brunette. Men efter at have lavet sin egen version kontaktede Carroll illustratoren John Tenniel for at få lavet illustrationer til den professionelle udgivelse af bogen. Og selv om der gennem de 150 år siden er mange, der har fremstillet Alice på deres måde, er det dog stadig Tenniels tegninger af den blonde Alice, der for mange er synonyme med historien.

3: Det var ikke Lewis Carroll, der skrev den

Eller: jo, selvfølgelig var det det. Men hans rigtige navn var ikke Lewis Carroll. I virkeligheden hed han Charles Lutwidge Dodgson og var blandt andet også matematiker, fotograf og opfinder. Han døde i England i 1898 som 65-årig.

4: Første oplag blev kasseret

Alice i Eventyrland udkom første gang i 1865 - men det første oplag af bogen blev prompte kasseret, før den nåede ud til læserne. Illustratoren Tenniel var så utilfreds med kvaliteten af den første trykning, at han krævede den destrueret. Der blev dog hurtigt trykt et nyt oplag, der fandt nåde for hans kritiske øjne.

5: Dronning Victoria var fan

Faktisk elskede hun bogen så meget, at hun foreslog Carroll, at hans næste bog burde dedikeres til hende. Som den loyale undersåt, han var, tog han naturligvis imod ideen med kyshånd. Desværre for dronningen havde hans næste bog den mundrette og lidt tørre titel An Elementary Treatise on Determinants, With Their Application to Simultaneous Linear Equations and Algebraic Equations. Man skal passe på med, hvad man ønsker.

6: Den blev forbudt i Kina

Men ikke, som man måske kunne forvente, fordi Alice går og tager en forfærdelig masse stoffer og er et dårligt forbillede for ungdommen. Forbuddet blev nedkastet i 1931, fordi dyrene i bogen talte og generelt virkede lige så intelligente som mennesker. Og det var fornærmende overfor homo sapiens åbenbart.

7: Den har givet navn til en neurologisk lidelse

Alice in Wonderland-syndrome hed oprindelig Todd's syndrome efter John Todd, der første gang beskrev det. Men symptomerne, der hovedsageligt går på, at man hallucinerer størrelsesskift, passede for godt med Alices historie. Faktisk mener man, at Lewis Carroll selv led af sygdommen og brugte sine oplevelser som inspiration til beskrivelserne.

8: Den har haft flere titler

Både på dansk og engelsk. Den oprindelige, håndskrevne udgave hed Alice's Adventures Under Ground, og på dansk har den både heddet Maries Hændelser i Vidunderlandet, Alice i Eventyrland, Alice i Æventyrland, Alice i Vidunderland og Alice i Undreland.

9: Den er filmatiseret…mange gange

Du husker nok to-tre forskellige filmudgaver af Alices eventyr, men der er langt flere end det, helt tilbage til 1903. Faktisk er der så mange, at Wikipedia har en side dedikeret til dem. Og dertil kommer alle de andre adaptioner: tegneserier, spil, musik, teater, ballet og så videre.

10: Den er nonsens

Forstået på den måde, at Lewis Carroll er en af de ypperste udøvere af det, som kaldes nonsensdigtning, sammen med folk som Edward Lear. Det er, ifølge Den Store Danske Encyklopædi, "komiske vers, der saboterer det logiske eller fornuftsmæssige indhold, driver bogstaveligheden ud i absurditet eller stiller tingene på hovedet." Vil du have flere af den slags, kan du finde en del titler her.

Materialer