Vild med fart og action - hvad skal min dreng læse?!?

30.03.21
Mange forældre synes, det er svært at finde de helt rigtige bøger, som deres børn gider at læse. Her kommer at par bud til de børn, der gerne vil have fart over feltet, spænding og gåder.

Jeg har fundet 5 gode titler frem til dig, som skal finde en bog til din 9-13-årige dreng, som du sleeeeeet ikke deler smag med, fordi du elsker at læse Shakespeare. Eller Ida Jessen. Eller Jan Guillou. Eller faktisk slet ikke kan lide at læse.

Her kommer de 5 gode bud

"Jake Atlas og smaragd-slangens grav" af Rob lloyd Jones.

Bag på bogen står der "Indiana Jones møder Mission Impossible". Det var det, der fik mig til at læse den. Men jeg ved helt ærligt ikke, hvor mange 11-årige, der har et lige så begejstret forhold til indiana Jones, som jeg har. Så jeg vil beskrive den sådan i stedet:

Jake har problemer med at styre sine impulser. Han er helt tydeligt begavet, men han keder sig og kommer tit ud i ballade, fordi han aldrig når at tænke konsekvenserne igennem, før han går i gang med at udføre sine tvivlsomme idéer. Pludselig får han dog brug for alle sine fifs og dårlige vaner, for hans forældre bliver fanget af en skummel kult, og Jake og han tvillingesøster må på jagt efter en gammel, ægyptisk skat for at stille forældrenes tilfangetagere tilfredse. Det bliver en skattejagt fuld af hemmelige fælder, hæsblæsende tempo og luskede skurke. 

"Ilddåb" af Robert Muchamore

Det er den første bog i en lang serie, om James, som ikke kommer fra det bedste miljø og som har lidt for let til at løse tingene ved at slå. Han bliver dog spottet af et bureau, som rekrutterer James: Han skal være hemmelig agent. For hvem mistænker nogen sinde børn? Men altså kun hvis han kan klare det benhårde træningsprogram med og imod de andre rekrutter...

"William Wenton og Lidiumstyven" af Bobbie Peers

Lidiumstyven er første bog i en serie, som handler om William, som er super god til at knække koder - men han og hans familie lever under cover og han får strenge ordrer hjemmefra på at skjule sine evner. William forstår ikke grunden, men da han en dag på en skoleudflugt glemmer at lægge bånd på sine evner, har det voldsomme konsekvenser. Pludselig ender han på Institut for Posthuman forskning, hvor han er én blandt mange børnekandidater som konkurrerer om en egentlig plads på skolen - men derudover foregår der noget mystisk. Måske har den, hans familie gemte sig for, og et ben indenfor på skolen? William Wenton-bøgerne er fulde af fantasifulde sci-fi-agtige opfindelser og robotter. Nogle er morsomme og fjollede, andre er mere skræmmende. Men Williams liv er ikke kedeligt, for han er fuld af idéer og lader sig ikke stoppe af noget i sin jagt på sandheden om sin familie og den trussel, der lurer på ham...

Jeg havde en flok drenge fra en skoleklasse på besøg på biblioteket sidste vinter, en enkelt dreng i klassen havde læst William Wenton og han havde talt så varmt om den, at alle de andre drenge og havde læst serien - og de var vilde med den. Til dem, der allerede havde læst alle William Wenton-bøgerne, gav jeg i stedet Explorer Akademiet:

"Explorer akademiet" af Trudi Trueit

Cruz er blevet optaget på Akademiet - en kostskole for forskerspirer. Her skal han og hans nye venner (og fjender) på ekspeditioner ind i simulationsprogrammer for at lære at beskytte og oberservere naturen eller klare sin om bord på store skibe midt på atlanten eller meget andet. Men ud over at det i sig selv er spændende og ekstraordinært, sker der underlige timg omkring Cruz. Det er som om nogen er efter ham! Mon det har noget at gøre med hans mors død?

En historie fyldt med koder, hemmelige dokumenter og spændende missioner. 

Måske er der flere bøger i serien på vej på dansk...

"De fremmede" (Greystone 1) af Margaret Peterson Haddix

De 3 Greystone-søskende ser en dag i tv, at 3 børn fuldstændig magen til dem er blevet kidnappet. I sig selv er det underligt at finde ud af, at de har dobbeltgængere, men hele sager bliver endnu mere mærkelig af at deres mor reagerer meget voldsomt på nyheden, og kort tid efter forsvinder. Men Chess, Emma og Finn giver ikke så let op! De finder et brev fra deres mor og med Emmas fantastiske evner til at bryde koder, finder de ud af en meget overraskende hemmelighed. Men det er farligt!

Historien er meget spændende og fuld af hemmelige tunler, koder i flere lag, farlige fjender og en overraskelse til sidst... Jeg venter spændt på den 3. bog i serien, som kommer i 2021. 

Okay, jeg bliver nødt til lige at sige to ting her til sidst...

Den ene er:

Gode bøger afhænger 100% af læseren. Så det nytter ikke noget at give dine børn en bog, bare fordi deres mormor/dansklærer/bibliotekaren siger, den er god. Derfor er det første råd ALTID at tage børnene med på biblioteket, så de kan snakke med bibliotekaren om, hvad de kan lide, og vi kan finde det helt rigtige til den enkelte.

Det andet er:

Jeg ved godt, at jeg ikke er en 10-årig dreng. Faktisk nærmest det modsatte: Jeg er en 35 årig kvinde. Men jeg læser faktisk sjældent det, som andre 35-årige kvinder læser. Jeg synes, det er enten kedeligt eller modbydeligt eller begge dele. Til gengæld elsker jeg børne- og ungdomsbøger med fart over feltet. Og bøgerne her er udvalgt efter at være SPÆNDENDE - ikke fornuftige, lærerige eller noget som en dansklærer eller mormor ville anbefale (med forbehold for usædvanligt friske dansklærere og ungdommelige mormødre). Jeg er nemlig helt ligeglad med om bogen er en klassiker eller om der er et særlige lærerigt emne i den. Jeg er bare interesseret i, at bogen skal give den, der skal læse den, LYST til at læse. Hvis læselysten først er vakt, og man begynder at læse meget, mon der så ikke alligevel sniger sig en lille klassiker eller et enkelt seriøst emne ind imellem en gang imellem? Det tror jeg. Så start med at finde noget, som børnene HAR LYST til at læse.

Tags
Materialer