Nyere julebøger der er værd at læse med dine børn

27.11.22
Den gode, gamle jul er fyldt med traditioner, gentagelser og genkendelighed. Men derfor er der alligevel brug for en smuleforandring. Så hvis I trænger til at lægge de gamle, lasede bøger til side og finde nye julebøger at hygge med i familien, så læs med her

Der er bestemt ikke noget galt med "Peters Jul", "Pippi plyndrer juletræ", "Jul hos Peddersen" eller "Mig og bedstefar - og så Nisse Pok". Jeg elsker da også juletraditioner og gentagelser fra år til år. Men der er faktisk også rigtig gode julebøger, der ikke er fra dengang mormor var dreng.

 

Billedbøger

Lille pinds juleønske (2019) 

Bøgerne om Lille Pind er små, tykke billedbøger med fine tegninger, masser af hyggelig stemning og meget stor ro. Det passer rigtig god til jul! 

Lille pind glæder sig til juleaften, men Pindemor er blevet syg! Hvordan skal det så blive jul? Kan et lille pindsvin klare det hele alene? Det hele er leveret trygt og sødt - og det ender selvfølgelig godt!

Drages jul (2021)

Drage-bøgerne er helt modsatte af Lille Pind-bøgerne. Bøgerne om Drage er skrevet af Dav Pilkey, som også har lavet de meget populært bøger om Hunde mand og Kaptajn underhyler. Hans bøger er totalt fjollede. Drage er en tyk lille drage, som ikke er så klog og som har nogle ret spøjse problemer med endnu mere spøjse løsninger, men han har hjertet på det rette sted, og endnu vigtigere: mange børn synes at bøgerne om Drage er sjove.

Drages jul er mere sød end fjollet. Drage elsker jul og vil gerne købe julegaver til sig selv, men ender alligevel med at give dem alle væk til andre, som har mere brug for dem end ham selv.

En jul i Småland for længe siden (2021)

Ja, se, her er et smuthul. hvis du dybest set bare gerne vil læse gamle bøger, men blvier tvunget af dine børm til at finde noget nyere, så er løsningen her. Sidste år udkom nemlig en ny Astrid Lindgren bog, og det er den her. Her fortæller Astrid om sin egen barndoms jul, og hvis man er Lindgren-fan er det rigtig hyggeligt, fordi man tydeligt kan se, hvor hun har fået inspirationen til flere af sine andre julehistorier. 

 

Kapitelbøger for familiens børn

Hvis du søger julebøger med flere kapitler, som du kan læse for en flot børn i varierende alder, så er her et par gode bud

Otto holder jul (2021)

Otto er en børnehavedreng, som kommer ud for lidt af hvert. Der er flere forskellige bøger om Otto. Det er på en gang hverdagshistorier som handler om børnehave, venner og familier. Samtidig er de ofte lidt mere famtastiske end jeg tror, de fleste børns hverdag er. Der er museumsbesøg, som ender med at tyverialarmen går. Der er svømmehalsture som (næsten) ender med at Otto springer ud fra 10-meter vippen. Og der er gåture med hunden, som ender i en bilvask. 

Men denne gang handler det altså om jul. Her er den samme blanding af genkendelig og fantasi. Det er 24 små, søde historier om Otto, som ikke kan vente på jul, på at nogen kommer til at spise den grød, som børnehave sætter ud til nissen og meget mere.

Historien om nissen (2019)

Bjarne Reuter har nu skrevet 3 bøger om Lida, Karl og deres skøre farfar. Den første bog i serien er den her. Lida og Karl skal på besøg hos deres farfar, men det sner så meget, at toget kun med nød og næppe kan nå frem. Da de står af på endestadtionen, er farfaren der ikke. Netop som mørket er ved at falde på, ankommer han i kane - så skal de bare køre igennem skoven, for at komme hjem til farfarens lille hus. Men på vej igennem skoven, kører de over et bump og Lida falder af. Hun lander i sneen i mørket. og her møder hun er mærkeligt væsen med en lille hue på... Historien om nissen er spændende (især for de små), sjov (især for de voksne) og fantastisk og fabulerende. Præcis sådan som man kender Bjarne Reuter, når han er bedst.

Sigurd fortæller om julens traditioner (2022)

Tja, Sigurd fortæller om helt utroligt mange ting. Og nu fortæller han også om julens traditioner! Hans bøger er rigtig populære, mange familier har glæde af, at han kan genfortælle bibelen, historien, klassikerne eller meget andet i et asprog, som er let at forstå.

Så hvis I har lyst til sammen at dykke ned i, hvorfor vi egentlig gør, som vi gør til jul, er her et kapitel til hver dag, som man kan sidde og hygge med sammen.

 

Julebøger for de lidt større børn

Julegrisen (2021)

Forfatteren bag Harrry Potter-bøgerne har lavet den her bog, der handler om Jack. Først får vi en lang baggrundshistorie om Jacks barndom, forældrenes skilsmisse og hans papsøster. Det er lidt langt og svært at komme igennem - men så kommer historien rigtigt i gang! For Jacks højt elskede bamse forsvinder juleaften, og netop den ene aften er så magisk, at Jack har muligheden for at rejse til det land, hvor ting ender, når de forsvinder for at redde sin bamse igen - men det er ikke ufarligt! Det bliver en spændende, magisk og rørende rejse. Undertegnede børnebibliotekar indrømmer gerne, at jeg tudede lidt under vejs. 

Natekspressen (2021)

Danjas gamle, glemsomme mormor forsvinder. Men mormor bor ved en nedlagt jernbane, og netop den nat stopper et tog på stationen. Et mærkeligt tog som tager dig til den, du søger. Danja hopper på - og kommer på en rejse til en anden verden, hvor hun skal løse en opgave for at få sin mormor tilbage. Det er en bog som er magisk og spændende, men som også har en tristhed i sig.

Jeg ved ikke hvad det er med gamle tog, men der er bare noget julet ved dem uanset om det er Polarekspressen eller Hogwarts ekspressen.

Skygger, bjældeklang (2022)

I skrivende strund er bogen endnu ikke udkommet, og jeg har derfor af gode grunde ikke læst den endnu. Men jeg fik en læseprøve af forlaget, da jeg var på fantasyfestival, og det er 100% en bog, jeg skal have fat i, når den kommer! For den har det hele: jul, magi, følelser og en smule humor.

Petes bedste veninde, Sara, er alvorligt syg. Til jul besøger han den ildelugtende julemand i supermarkedet for at bede ham gøre Sara rask - ikke fordi Pete er barnlig nok til at tro, at julemanen er ægte, men i ren og skær desperation. Men om natten får Pete besøg af et grimt lille væsen, som siger, at han er en nisse. Og nissen spørger, hvad Pete ønsker sig... Er jeg virkelig den eneste, der ikke kan vente med at læse videre??!

Tags