Julen i billedbøger

15.12.17
Anna har fundet de fem billedbøger, der bringer julen i hus. Og huset i julehumør.

Jul er vidunderligt! Men jul er endnu mere vidunderligt med børn, for de har en begejstring og indlevelse og tro på julemanden, som selv ikke den mest barnlige voksen kan mønstre.
Så gå all in på at jule med børnene i dit liv.

Her kommer 5 anbefalinger på gode jule-billedbøger

Den man synger

Åh abe! – Højt fra træets grønne top”
Det kan godt være, du ikke elsker at synge normalt, men til jul er der ingen vej uden om! Her er en skøn julesangbog med billeder af juletræer, nisser, engle og en hel scene med et krybbespil. Ud over sangene, er her masser at snakke om og se på.
Den er super fed, når man skal introducere sit barn for alle julens mange, mærkelige begreber. Min datter kigger i den sangbog HELE TIDEN, og vi snakker meeeeget om julemanden.
Der er låger og flapper, som gør bogen ekstra spændende at pille ved. Det gør den desværre også lidt skrøbelig, så man kan godt se, at bogen har været lånt ud før. Men det ødelægger ikke glæden!!!
Sangbogen dur, allerede fra børnene er helt små.
Hvis bogen allerede er lånt ud, så er her heldigvis andre julesangbøger: ”Alle mine bedste julesange” er fyldt med billeder og har papsider, som kan holde til små, nysgerrige fingre. For de lidt større børn har vi ”Alberte synger julesange”.

Den første julebog

"Willi holder jul" af Kirsten Sonne Harild
Måske kender I Willi-bøgerne i forvejen – hvis ikke, er det på tide! Willi ser på traktorer, går på biblioteket, starter i børnehave, får en lillesøster og meget andet. Bøgerne er søde, ungerne er vild med dem, og der er så mange forskellige historier om Willi, at der er en bog for enhver interesse og anledning.
Også jul! Her er igen fine, genkendelige tegninger og en god, lille historie. Willi ønsker sig et rigtigt tog til jul, så han kan køre en tur med sine venner – mon det kan være i julemandens sæk?
Willi-bøgerne er gode til både vuggestuebørn og de yngre børnehavebørn.
Hvis I gerne vil følge andre af jeres yndlingspersoner fra bøgerne til jul, så findes der også ”Betty får en julegave” og ”Mette pynter juletræ”.

Klassikeren

”Pippi plyndrer juletræ” af Astrid Lindgren
Hvis I er til klassikere, så er holder Pippi altid! Pippi er som sædvanligt fuld af skøre idéer og sød ballade, nu kombineret med julestemning kan det ikke blive meget bedre.
Bogen er god til børnehavebørn og de yngste skolebørn.
Hvis Pippi er udlånt, så kan i kaste jer over ”Jul i Bulderby” i stedet.

Den med masser af billeder

”Julemandens hemmeligheder” af Alan Snow
Her er en julebog med masser af nisser men uden alt det yndige tutte-nutte-hygge, som både er det dejlige og det anstrengende ved jul.
Teksten handler om, hvordan alt dét omkring julemanden fungerer: Hans Jule-efterretningstjeneste, hans legetøjsfabrikker og hvordan han får alle gaverne til at være på kanen. Der er tekst til oplæsning, men det sjove ved bogen er primært at kigge på og snakke om de gakkede tegninger med travle nisser og små talebobler.
Bogen er god til fra børnehavealderen
Er man til mere klassiske julebilleder, kan man låne ”Jul hos Peddersen” af Sven Nordqvist, der er altid mange detaljer at se på og snakke om. Det kan også være ”Har du glemt mig, julemand” af Virginia Mayo, i denne bog er der slet ingen tekst, men kun billeder, som I kan bruge til at snakke historien frem.

Den skøre og sjove

”Kære julemand” af Amy Husband
Vidste I, at der findes en forældrelinje, så ens mor og far kan ringe til julemanden for at fortælle, om man har været sød i år?!?
”Kære julemand” handler om Mikkel, som meget gerne vil opføre sig pænt i hele december, for han håber at få rød racercykel af julemanden – men det er bare SÅ svært at være artig!!! Så han skriver hver dag et brev til julemanden for at forklare, fx at det altså ikke var for at være dum, men han kom bare til at tegne overskæg på mor og farfar, fordi han kedede sig sådan, da de sov middagslur…
Jeg vil ikke afsløre for meget, så I må selv læse bogen for at finde ud af, hvad Mikkel ender med at få i julegave…
Bogen er god til børn fra børnehavealderen og op i de første skoleklasser
Hvis I vil have en endnu mere gakket julehistorie med et barn som hovedperson, vil jeg foreslå ”Super Sofie og julemanden” af Kirsten Ahlburg.

Materialer