Tips til sommerferien på Horsens Bibliotek
Tips til sommerferien på Horsens Bibliotek

Hjælp! Vi skal på ferie...

Her er vores sommervarme tips til børn og forældre – fra e-bøger til baderåd. De er glohede, men der er ikke tips til grillen.

For mange mennesker rummer sommerferien tid til fordybelse. Måske med en bog i hængekøjen eller på stranden, en e-bog eller en lydbog på bilturen sydpå? Eller hvad med en hyggelig familiefilm på en blæsende og våd dansk sommerdag? Desuden er der jo alt det praktiske omkring børn og aktiviteter, ud-af-huset-oplevelser og måske endda rejser, som nogle gange følger med ferien. For hvordan er de aktuelle baderåd egentlig, skal man have pas med til Sverige, these days, og kan man monstro tage små børn med på fjeldet – og hvis man kan, hvor finder man så en god pakkeliste? Herunder har vi forsøgt at svare så godt vi kan. Vi har samlet lidt forskellige tips til både børn og forældre, som du kan overveje at tage med i dine ferieovervejelser.

Har I baderåd på biblioteket?

Nej, vi har ikke engang bad. Men vi kan hjælpe dig på vej. For hvis du er forælder og har børn med ved strand eller sø, så skal du selvfølgelig have sat dig ind i de officielle baderåd, og det kan du gøre her: Det kan også være fint at få et overblik over badevandet i Horsens og omegn, hvilket du kan se her, og bliver det lidt trangt derhjemme, så kan det være en rigtig fin adspredelse, at flytte feriehverdagen ud på én af byens mange legepladser. Du kan få et overblik over legepladser i Horsens her, men der er nu også dejligt på biblioteket, hvor en flok af passionerede mennesker står klar til at hjælpe dig. Vi serverer godt nok ikke is, men vi har lækre lænestole, sofaer, masser af musik, fortællinger, faglitteratur, computerspil – og ro!

Jo, men hvad nu hvis det regner?

Vælter det så meget ned, at I ikke engang kan overskue at gå på biblioteket efter en film eller en god bog, så check lige Filmstriben, for her er altså rigtig meget at vælge imellem. Du skal bare bruge dine lånerdata, så kan du se film derhjemmefra på computer eller TV. I den forbindelse, så skal vi lige anbefale et par film, som også findes på bog, nemlig Fire veninder, ét par jeans om kærlighed og venskab for unge, men også klassikeren Alle vi børn i Bulderby. Der er dog meget mere, lige fra Antboy 1 og 2 til Ørnen der havde højdeskræk.

OK, tak, men de første skolefrie dage er nu overstået - nu skal vi på tur…

Javel. Ferien er endelig startet for forældrene og nu skal der snart pakkes, så I kan komme på tur. Men hvad skal du egentlig have med på ferien – når nu de små ikke skal stå og mangle noget. Der er masser af tips at hente forskellige steder på nettet, for eksempel denne. Skal du flyve, så check også hvad du må have med som carry on, men en god bog er altid et hit - mens sakse og især motorsave ikke er.

Fint, tak, vi har pakket og sidder klar i bilen – hvor skal vi køre hen?

Se det kan I jo heldigvis selv bestemme, men vi anbefaler at første stop er på biblioteket. Her  finder I nemlig masser af inspiration i form af guidebøger til en lang række lande og byer – lige fra Açorerne til Østrig eller måske Mars? Desuden er der jo masser af underholdning på biblioteket – til både biltur og badeferie. På bibzoom.dk kan du for eksempel finde interessante artikler om dine yndlingskunstnere og deres musik i form af Lytteguides.  Det er perfekt for den lytteglade – både børn og voksne. 

For de læseglade er sommerferien en højtid, den er vi helt med på, og derfor er det også på plads med et par anbefalinger - fra Louise til alle læseheste. Her er både noget for dem med hang til fantasy, gys og tårer. Bøgerne kan lånes på biblioteket og nogle af dem online - enten som ebog eller lydbog:

3 fantasyserier:

Pigen fra Havet af Bodil El Jørgensen

Pax af Åsa Larsson

Den grønne ø af Mette Finderup

3 gode tøseserier:

Kærlighedsdukkerne af Anne-Marie Donslund

Mærkelige Mynthe af Dorte Roholte

Drenge, lus & løse tænder af Annette Herzog

3 sørgelige bøger:

Himlen ved mine fødder af Jandy Nelson

Monster af Patrick Ness

Amalie & Sophie 4-ever af Dorte Roholte

3 ”mærkelige” ungdomsbøger:

Hver dag af David Levithan

Anna for altid af Ina Bruhn

Glam af David Meinke

3 ”gyselige”:

De utilpassede af John Kenn Mortensen

Heksens forbandelse af Line Kyed Knudsen

Nekromathias af Michael Kamp

Sommerferietips på Horsens Bibliotek

Kære bibliotek, nu er bilturen i gang – hvad gør vi?! Det er jo totalt kaos i kabinen!

Ta’ det roligt. Helt roligt! Tiden kan godt gå langsomt på en biltur. Der kan være både utålmodighed, træthed, trafikale forhold og varme som spiller ind på rejsedeltagernes humør. Det er helt normalt.  Sæt et stykke tape på fælgen på ét af bilens hjul og et på skærmen ved samme hjul. Når I så holder stop – og dem holder I selvfølgelig mange af, fordi I har børn med –, så check om de to striber står ud for hinanden. Hvis de gør det, så skal der gives is til alle ombord! Jep. Desuden kan det være en god idé med et par dvd-skærme, så I kan vise ungerne én af de spændende film I selvfølgelig har lånt på biblioteket. I kan også smække en lydbog på, så I selv kan være med i underholdningen, for eksempel Iqbal Farooq på Bornholm – også selv om turen går til Harzen. Husk også masser af sunde snacks som udskårne agurkestænger og gulerødder, for sukker dæmper bare ikke gemytterne på bagsædet på samme måde…

Vi nåede ikke så langt med ferieplanlægningen - og vi orker ikke bilen. Har I andre foreslag?

Ja, selvfølgelig. Hvad med en ferie i baghaven? Du behøver hverken have udvidet snittekort eller Det Store Vildmarksbevis for at hive familien med hen i skoven eller for at lave bål i baghaven – og måske kan I følge op med en nat i det gamle igloo-telt fra Roskilde 2001? Ungerne vil elske det. Alternativt kan du hive hele familien med i shelter. Du kan se Naturstyrelsens oversigt over tilgængelige shelters her, der er både nogle der kan bookes og nogle som ikke kan: Giver dén oplevelse lyst til mere, så ta’ et kig i bøgerne om udeliv, for her er masser af praktiske tips og idéer til lege og aktiviteter. Men man går nu aldrig galt i byen med lidt bålmad og en snak omkring lejrbålet.

OK, men hvad med passet? Skulle det med eller hvad?

Du behøver ikke tage dit pas med til Sverige – men check for en sikkerheds skyld altid Udenrigsministeriets hjemmeside, så er du på den sikre side. Og mens du er i gang, så check lige at alle pas er gyldige. Husk også, at hvis du virkelig trænger til ferie og til at få ladet batterierne op, så er det nu du skal gøre det du trænger til at gøre. Du skal helst ikke planlægge alt for meget. Nogle gange skal man bare slå det telt op i baghaven eller lægge elektronikken væk og lave mad sammen. Så kan der godt ske små mirakler. Rigtig go’ ferie fra dit bibliotek.

Links

Kom i feriestemning med eReolen >

Filmstriben:

En god film til en regnvejrsdag - se udvalget af film til streaming >

 

Topfoto: Rory MacLeod. Uændret, originalt foto. Link til licens, Creative Commons: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/ Link til materiale.

 

Materialer