Glæd dig - nye børne- og ungdomsbøger til de mørke måneder

17.09.21
Er du på udkig efter noget nyt at læse? Tripper du efter nye bøger i dine yndlingsserier? Læs med her - her kommer lidt tips til, hvilke nye udgivelser du skal have fingrene i til din barn.

Ny bøger til de yngste

"Barnets bibel" af Kim Fupz Aakeson. Kim Fupz har genfortalt bibelen for børn. Det er der så mange, der har - men Kim Fupz fortæller med hjerte og humor, så selvom der findes maaaaange fortolkninger og genfortællinger, skal jeg helt klart have den her i hænderne, når den kommer. 

"Bogen der ikke ville læses" af David Sundin er en skør bog, der handler om en bog, der ikke vil læses. Så den bytter om på bogstaverne, vender sig på hovedet og prøver at trylle sig om - en bog som er skør og hyggelig at læse sammen. Jeg er ret spændt på, hvordan det er udført! Bogen er oversat fra svensk, og den blev den mest solgte børnebog i Sverige i 2020!

"Eddie skal i zoologisk have" af Thomas Brunstrøm siges at komme i løbet af efteråret. Jeg har google og googlet, men er ikke blevet klogere end at både Thomas Brunstrøm og illustratoren Thorbjørn Christoffersen lover, at den kommer i løbet af efteråret. Jeg er skrevet op til reservering på forhånd og både mig og mine børn tripper spændt. For en bog med Sallys fars yngste barn som hovedperson... det MÅ vi læse! Og helst lidt snart.

"Krageøen. Pelle finder en ønskesten" af Astrid Lindgren. En af min aller kæreste Astrid Lindgren-bøger er Vi på krageøen. Sidste år blev et enkelt kapitel fra bogen udgivet som billedbog, som kan læses selvstændigt. Det giver mulighed for at smugstarte på "Vi på krageøen" før børnene er helt store nok til den. Men til næste forår, altså foråret 2022, udkommer endnu en billedbog, som er et uddrag af Krageøen. Jeg kan næsten ikke vente!

Julebøger

"En jul i Småland for længe siden" af Atsrid Lindgren er en ny julebog af Astrid Lindgren. Jeg kan ikke rigtig blive klog på, hvordan det hænger sammen, for den kan jo umuligt være nyskrevet - men den er, så vidt jeg har kunnet søge mig frem til, ikke tidligere udgivet på dansk. Den handler om Astrid egne barndomsminder omkring julen - og jeg skal uden tvivl låne den, så snart den ankommer til biblioteket! Er der noget mere julet end fx Jul i Bulderby?

"Otto holder jul" af Lars Daneskov. Kender du Lars Daneskovs andre bøger om Otto? Jeg er ret vild med dem og det samme er mine børn. Det er kapitelbøger fra 4 år, som handler om situationer og oplevelser hvoraf nogen er genkendelige for både børn og forældre og andre er skøre, skæve og fantasifulde. Der findes også en Otto-billedbog for de yngre børn, men det er en helt anden historie. Nu skal det handle om Otto og jul - det er endnu en kapitelbog, selvfølgelig med 24 kapitler, så man kan læse et hver dag i december. Igen må jeg bare sige: DEN SKAL JEG LÅNE MED HJEM. Skal du ikke også?

Nye bøger til de mellemste

Uha, der er mange bøger til mellemgruppen - altså fra ca. 6 år og op til 12-13 år. Jeg har virkelig måttet skære ned for ikke at trætte jer så meget, at I aldrig kom videre til afsnittet om nye bøger til de unge... Du skal bare vide: Der er meget at glæde sig til uanset om du er til det sjove, det alvorlige, det spændende, det magiske eller bare det letlæste. Der er fx...

Legender fra Odysïa 2, "Månebibliotekets forbandelse" af Rasmus Kolbe (Lakserytteren). Godt nok læser jeg masser af fantasy og børne- og ungdomsromaner, men jeg er alligevel for gammel til at være Lakserytteren-fan. Men jeg er børnebibliotekar nok til at vide, at det her rykker. Så hold på hat og briller, for her kommer 2'eren i serien...

"Kodenavn Bananas" af David Walliams. David Walliams er mester i at levere en sjov historie, som samtidig rummer alvor og relevans. Jeg snakker med så mange både børn og forældre på biblioteket, som er glade for Walliams bøger, så man kan roligt glæde sig til endnu en...

"Natblomst" af Cecilie Eken er en selvstændig fortsættelse på hendes bog "Sølvblomst". Natblomst handler om Mia, som er ensom og vred, fordi hun er flyttet med sin mor og stedfar til en ny by. Hun savner sin far og sit gamle liv - og hun har en hemmelighed, som hun holder tæt ind til livet, fordi hun er kommet til at gøre noget... Men i naboens forladte have finder hun et magisk træ, som vogter hemmeligheder. Jeg synesd, det lyder som en magisk og stemningsfuld fortælling, og Cicelie Eken er kendt for at kunne levere historierne! 

"John Dillermand"-bøgerne af Jocob Ley. Jeps, John Dillermand nu som begynderlæsningsbøger. Kommer i november.

"Drømmeslot" af Kenneth Bøgh Andersen handler om 10-årige Leo, som træder ind i en magisk snekugle, hvor han møder en dreng, som med sin tryllestav kan få drømme til at gå i opfyldelse. Men selvom det lyder vidunderligt, er der alligevel noget galt på drømmeslottet... I nogle kredse er Kenneth Bøgh Andersen nærmest kult. Han er ikke blandt mine yndlingsforfattere, men den er bog lyder fantastisk og meget stmeningsfuld - forsiden er smuk og bogen er også illustreret indeni. 

Nordlys 2 af Malin Falch. "Vikingerne og oraklet" andet bind af den flotte og magiske graphic novel om Sonja, som rejser ind i en version af Norge, hvor dyr kan tale og trolde og vinkinger findes. De flotte tegninger alene er nok til at gøre bogen værd at læse...

Den helt nye

"Jeg er Saga" er Silja Okking er en fantasybog til børn i mellemtrinnet. Det er den klassiske historie om Saga, som er i skoven for at spille rollespil, men pludselig er det ikke længere en leg med gummi-våben, nej, hun er endt i et magisk land i en ægte strid imellem godt og ondt. Her finder hun mod og venskaber - og sig selv? Jeg har nævnt bogen her, selvom jeg ikke kender den eller kan pege på en lignende udgivelse af forfatteren, men fordi jeg bare har en god fornemmelse af den. Jeg tror, den er værd at få fingrene i.

Julebøger

"Julegrisen" af J. K. Rowling. Jeps, Harry Potter-forfatteren har skrevet en julebog! Og jeg var godt nok ikke ret vild med det eventyr, hun udgang på engelsk for et par år siden. Og har aldrig læst hendes voksenroman. Men jeg bliver altid i Harry Potter-humør til jul, så en ægte julebog fra Rowlin herself kan jeg alligevel ikke stå for...

"Olgas jul" af Karin Heurlin. Jeg kender ikke forfatteren, så det er et sats at nævne bogen - jeg aner jo ikke, om den er god! Det er en typiske bog til de 10-14-årige: Om veninder, forelskelser og pinlig familie - bare blandet med jul. Er man vild med alt juleri, så får man på et tidspunkt læst nok af nisse-historier, og så er det godt at der også finde julekrimier, juleromancer, jule-tweensbøger, jule-alting. Jeg skal helt klart tjekke den her ud, når den kommer!

Nye bøger til de unge

"Du bliver min død" af Karen M. McManus. I beskrivelsen lyder den som om, den minder rigtig meget om En af os lyver, som var den første af hendes ungdomskrimier. Og den var bare fed, så jeg glæder mig virkelig til at læse den nye, når den lander på hylderne i december. Krimi, intriger, venskab, kærlighed og spænding, hendes bøger har det hele!

"Jernulven" af Siri Pettersen er første bog i en planlagt trilogi med serietitlen "Vardari". Hvis du spekulerer på, hvor du har hørt navnet før, så er Siri Pettersen hende, som har skrevet Odinsbarn. Vardari er endnu en fantasyserie med udgangspunkt i norden.

"Throne of glass" 6 og 7. Altså, afslutningen på serien kommer nu. Hvis du har hængt på indtil nummer 5 i serien, så SKAL du også læse de sidste to bind. Hele vejen igennem serien bliver tingene vendt på hovedet og nye sandheder kommer fra. Hold ud, afslutningen af historien kommer til november - jeg afslører ikke noget, selvom jeg har læst dem...

Er du til superhelte-agtig fantasy, så har du vel læst "Evighedssøn" af Adam Silvera? I så fald er det på tide at skrive sig på til anden bog i serien, "Evighedsdøden", som kommer i oktober.

Line Kyed Knudsen udgiver nu anden (ogs sidste) bog i mini-serien "Jorden under os", som er en spændende og skræmmende fremtidsroman. Hold op med at bide negle af spænding, og smut ned på biblioteket for at reservere den, så du får den i hænderne som de første, når den lander på vores hylder i november...