De yngste får ordet. Hvilke bøger er bedst?

12.11.21
På biblioteket, i skolen, i aviserne, over en latte på caféerne - det er altid de voksne, som anbefaler bøger. Til hinanden og til børnene. Men hvad ville børn selv anbefale? Jeg har spurgt mine børn, så hvis du har børn eller børnebørn på 3-6 år, så læs med her.

Af Anna Mathilde Nielsen, børnebibliotekar, Horsens bibliotek.

En gang imellem bliver der lavet undersøgelser over børns læsevaner. De viser gang på gang at det er mødre og lærere, der er den primære inspiration, når børn vælger bøger. Eftersom jeg selv er mor – og bibliotekar, så mit arbejde bl.a. består i at anbefale bøger til folk – synes jeg egentlig, at det er meget fint. Men alligevel. Selvom jeg elsker børnebøger og sjældent læser andet, så er der alligevel nogle bøger, som helt tydeligt er skrevet til 9-årige drenge, og sådan en er jeg simpelthen ikke!

Heldigvis begynder det at blive populært med podcasts og youtube-film hvor børn anbefaler til børn. Men det er stadig en mangelvare. Og jeg er endnu kun stødt på skolebørn, der anbefaler til andre. Hvad med de yngste børn? 

Små væsner i træerne


Jeg spurgte min 5½-årige datter hvilke bøger hun ville anbefale til jævnaldrende børn.
Efter lidt overvejelse nævnte hun Hullerikkerne fra Syvstammetræet-bøgerne af Josefine Ottesen. Den serie har hun været meget opslugt af, det kan jeg skrive under på, for jeg har læst dem alle højt for hende og sat dem på som lydbog fra eReolen igen og igen. Og igen. 
Da jeg spurgte ind til, hvorfor hun vil anbefale dem, sagde hun: ”Det er bare fordi, de ligesom er ude på nogle spændende eventyr”.

De fire kapitelbøger handler om hullerikker, som er 7 cm høje væsner, der bor i træer. Vi følger Ask, Birk og Ella, som tager på eventyr i skoven omkring sig og møder både tudser, ugler, hugorme og mange andre dyr. Det er spændende og farligt. Samtidig er hullerikkernes venskab med både kram og drillerier genkendeligt og hyggeligt.

Hvad siger den 3-årige?


Jeg prøvede også at spørge min 3-årige søn. Først svarede han bare ”frikadellemos”, hvilket altså ikke er en bogtitel, men bare det mest fjollede ord, han lige kunne komme i tanke om. Men efter lidt betænkningstid, ville han alligevel gerne foreslå en bog:

Det var ”Rita og krokodille”-bøgerne af Siri Melchier. Han fortæller: ”I den hvor de er på telttur, så leger de, at der er et monster udenfor”. Da jeg spurgte lidt ind, var der noget tvivl om, hvorvidt der rent faktisk er et monster, eller om det bare er noget, de leger. I hvert fald er det meget spændende. Det ender med at de ”skræmmer monsteret væk”, forklarer min søn.

Det er faktisk en meget god gengivelse af det vigtigste i den bog. For Rita og Krokodille-bøgerne er gode, men favoritten er altid den, hvor de er på camping netop på grund af det med monstrene udenfor teltet. I virkeligheden er det altså bare skygger. Men den bog kan sagtens få en hel flok børnehavebørn til at sidde med vidåbne øjne og munde, hvis man læser den højt med indlevelse.

Husk på: Det er lige meget, hvad man læser. Bare man læser noget, man godt kan lide. 

 

Artiklen har tidligere været publiceret i Horsens Posten.

Materialer