Danmarks natur: Ud i aprilvejret med ungerne - og dig!

01.04.20
Her kommer masser af idéer til, hvad man kan lave udendørs sammen med børnene i det kolde, flotte forår – og hvilke bøger I kan læse for at knytte jeres oplevelser til bøgernes verden. Det gør både legen og bøgerne mere spændende! April: Selvom det er blevet både meget lunere og lysere og verden er vågnet, er det stadig køligt og der er risiko for nattefrost. Men der er kommet masser af planter og blomster frem, der er blade på træerne og fugle i luften. Så nu er det også på tide, at vi kommer frem fra husene! Skribenten er en børnebibliotekar, som selv har små børn, men stor entusiasme for udendørs aktiviteter.

Ud for at kigge på småkryb.

Sammen med blomster og planter, dukker en masse andre dyr også efterhånden op: regnorme, myrer, mariehøns, snegle, biller. Og måske et pindsvin, hvis I er rigtig heldige! Der er også masser af fugle at kigge på!

Syltetøjsglas og entusiasme er alt, hvad man har brug for. Måske også en skovl. Man behøver ikke begive sig ud i Karen Bliksen-agtigt safari-outfit medbringende dyre forstørrelsesglas og sommerfuglenet. Helt små børn vil nyde at mærke regnormen sno sig på hånden og se myrerne vimse rundt. Større børn kan samle smådyr i syltetøjsglas og man kan få en snak om, hvad insekterne gør af godt og dårligt i haven og naturen. Det er hyggeligt og mega simpelt. Det kan det i hvert fald være.

Hvis man har en have, er det så let som at klø sig i nakken. Ellers kræver det lige en tur til en skov, park eller andet grønt område i nærheden. Løft en sten, let på lidt løs bark, rod rundt i busken – så skal I nok finde noget!

Jeg fandt et pindsvin i slutningen af marts og tog det med hjem i en papkasse. Ungerne hjalp med at servere æblestykker og finde dræbersnegle i haven, som vi gav til pindsvinet. Vi klappede det også meget forsigtigt. Men efter nogle timer gad pindsvinet desværre ikke mere og stak af.

Der er heldigvis masser af bøger, som man kan læse i for at støtte op om oplevelsen og for at lære mere om dyrene og for at de yngste får flere ord at sætte på. 

Artiklen fortsætter længere nede...

Telt og bål.

Hvis du nu tænker på, om jeg mon er du klar over hvad sådan et telt koster så vil jeg bare sige: Jeps, jeg ved det godt. Og ro på! Det kan gøres på mange måder og niveauer. Med (små) børn er grej sjældent det vigtigste!

Hvis I har telt og soveposer osv, så er det jo fedt med en lille forårstur i haven (eller skoven). Og har i ikke telt er der jo offentlige shelters, som man kan benytte, hvis I er friske på en overnatning.

Men det er da også fedt bare at slå teltet op i haven for at lege i det løbet af dagen. Slå det fx op en regnvejrsdag, så kan man rigtig hygge sig med at læse bøger og spilde varm kakao og lytte til regnens trommen. Og fortvivl ikke: hvis I slet ikke har et telt og en have, så er det lige så fedt lave et telt af et par tæpper over en gren i parken eller under spisebordet der hjemme.

Jeg kan huske en aften i vinter, da mig og min datter sad i haven og lavede mad på Trangia-sæt. Imens vores pasta kogte, lagde vi os ned på græsset, holdt hinanden i hånden og kiggede op i det grå mørke. Det var fantastisk. Sikke en ro og et nærvær. Jeg kan huske, at jeg lå der og småfrøs i min vinterjakke og tænke, at det var et af de bedste øjeblikke i lang tid.

Og en solskinsdag i marts, da mig og begge unger satte lege-tipien ud på græsset for at sidde der ude i flyverdragter og spise toast, drikke appelsinjuice og læse bøger. Pludselig havde den urolige lillebror ro til at sidde længe stille og få læst ”Rita og krokodille – telttur” af Siri Melchior, som han slet ikke er stor nok til, men fordi det var så faktisk hyggeligt at sidde der sammen!

Artiklen fortsætter længere nede...

Tag på stranden.

Fordelene ved at tage på stranden i marts:

  • Det er billigt i is og solcreme.
  • Der er ikke overfyldt af mennesker.
  • Det er verdens største sandkasse MED vand og sten og skaller!!!

Ulemper ved at tage på stranden i marts:

  • Det er koldt, så man skal have masser af (vandtæt) tøj på og cirka 7 par tørre vanter i reserve og måske også huske ekstra sokker og tørt fodtøj til hjemturen.

Når I er færdige med at hoppe i vandet med gummistøvler, bygge sandslotte og smide sten i vandet for at nyde plasket, kan I samle sten til at tage med hjem – for så kan I male på sten, når I kommer hjem!

”Jeg finder så meget på stranden efter en stormfuld nat. Skaller og sten, en dåse af blik med et fotografi af en kat.” Citat fra ”Min mormors gebis” af Jakob Martin Strid. Vældig stemningsfuld og skør og skæv digtsamling for børn.

Mangler du flere idéer?

Der er uendeligt mange ting, man kan lave udenfor i det (dejlige?) aprilvejr. Og masse, masse, massevis af bøger, som kan inspirere og give idéer. Her kommer et par, hvor du selv kan læse sig til flere idéer.