Crazy fortælling med alvor under

Vi skal ikke langt ind i historien om 12 årige Dallas København, før hun låser sin mor inde i et løvebur – men der er heldigvis en god grund til det.

Den nye børnebog Dallas København er en sær størrelse; en decideret crazy fortælling, der ikke minder om ret meget andet og hvor det nærmest er umuligt at regne ud, hvad der skal ske med bogens personer, Dallas, Okker, Montgomery, Jack og alle de andre.

Den er heller ikke nem at referere, for handlingen er sprælsk og springende, men vi får allerede på bagflappen et par pejlepunkter, der gør læseren nysgerrig. Vi får for eksempel at vide, at Dallas København, som er den 12 årige pige, der er bogens hovedperson, i løbet af kort tid vil; begå et lillebitte mord, flygte fra politiet, blive skudt, slås med et rovdyr​ og lære alt for meget om kærlighed.

Fortæller så spyttet sprøjter
Det er svært ikke at holde af en bog, hvor fortælleren låser sin mor inde i et løvebur, hvor man fysisk kan mærke en fortælleglæde så spyttet sprøjter og hvor hittepåsomheden er knopskydende og vild - samtidig med at alvorlige emner strejfes og man mærker en omsorg for bogens personer.

E-BOG?: Jep, Dallas København som e-bog lige her

Personfyrværkeri
Desuden vrimler det med skæve og spændende personer, som hver især er mindst en hel bog værd. Jeg gad for eksempel godt læse noget mere om Dallas excentriske og farverige oldefar Montgomery, der er 92 år gammel og ramt af Alzheimer – hvilket give nogle udfordringer i forhold til de erindringer, han er ved at skrive. En noget atypisk rollemodel for en pige på 12 år. 

Jeg gad også godt vide mere om lægen Okker, der blev dranker, for hvordan havnede han dér? Og hvad med en historie om den bamsede Schulsinger, sikken en skikkelse, og om moderen, Norma, der er så dedikeret en dyreven, at hun har ammet en chimpanseunge! Men allermest gad jeg godt læse historien om Dallas’ gådefulde og karismatiske boksetræner, Chargerman Clay.

MERE: Flere e-bøger og lydbøger på eReolenGO!

Fåkkin god til at bage på Barbie
Både de fantasifulde indfald og dialogen kan man ikke sætte en finger på, men samtidig er der en tungen-lige-i-munden-balance i forhold til den mere alvorlige del, som stadig er en del af fortællingen og præsenteres præcist.

Der er for eksempel noget spot on over drengen Jack, der har til opgave at levere den Winchester-riffel, Monty har bestilt; den måde han præsenterer sig på, som en slags mini-voksen er super-komisk, og især hans indre monolog, når han roser sig selv, fordi han er så fåkkin god til at bage på Dallas - som han naturligvis er blevet øjeblikkeligt forelsket i, fordi hun har slået ham ned - og som han hele tiden kalder Barbie. Det lyder sådan her:

"Godaften, Barbie," sagde han.
Dallas kunne ikke lade være med at smile.
Jack var tilfreds med sin hilsen. En ret kølig måde at sige hej på. Men wooouuw hans hovede gjorde ondt. Og han blev nødt til at sige noget mere, for hun smilede til ham.
"Mit navn er Jack. Hvem er jeg så heldig at true med denne her dødsmaskine?" sagde hans mund.
Godkendt sætning!!! Han var imponeret over sig selv, men den fornemmelse fes ud af ham, for hun svarede ikke. Smilede bare til ham. Hendes næse var en lille smule skæv, hvilket var... bedårende. Bedårende??? Jeg må stoppe med at tænke som en fåkkin bedstefar, ikke bedårende - hot, frækt, cute.

NOGET DER LIGNER: Der er ikke så meget, men måske det her

Tempo, alvor, humor og opfindsomhed
Det er nærmest umuligt at referere handlingen og man skal selvfølgelig også passe på med at afsløre for meget, men det er ikke for meget at sige, at Dallas skal løse mysteriet om sin oldefars forsvinden, men på sin eventyrlige og sprælske rejse støder ind i en lang række meget reelle og jordnære problematikker – de forsvinder nemlig ikke, selv om bogen er vild, fantasifuld og ustyrlig.

"Det her er en historie,
der har drukket energidrik
så det står ud af ørerne

Her er alkoholproblemer, en mor som sover på bedøvelsesmedicin til dyr, svær kærlighed og vel også ensomhed, for Dallas er jo meget overladt til sig selv. Forfatteren, Peter Molde-Amelung, fortæller i klippet herunder, at han tror på at give børn "kram og kaos" - det rimer meget godt på Dallas København. 

Det er en historie, der har drukket energidrik så det står ud af ørerne; den byder på tempo, action, fantasi og virkelighed i én fantastisk blended milkshake, der smager af meget mere chimpanse. Perfekt for de 10-14 årige: Man kan læse den selv eller få nogen til at læse højt, for den er også sjov for de voksne.

Og den har korte kapitler. 

Så man lige kan tage ét til.

Og ét til.

Materialer