Fotos af Akil Mazumder fra Pexels

Begynd på en ny genre: Klimafiktion for børn

15.04.21
Smeltende havis, stigende vandstand, tørke, skovbrande, orkaner og millioner af mennesker på flugt. Sikke en omgang, hva'?

Ovenpå alt det, vi har været igennem det seneste år, kan man snart ikke kan klare flere dårlige nyheder og forvarsler om katastrofer. Jeg hungrer i hvert fald efter det lette, det rare, det optimistiske og det ukomplicerede for tiden - også når jeg vælger bøger.

Men selvom man skulle tro det, så er klimafiktion for børn slet ikke nedslående læsning. Faktisk tværtimod. Bøgerne emmer af håb, inspirerer til handling og åbner op for en svær samtale mellem voksne og børn i alle aldre. For børn er ikke immune overfor voksne bekymringer, men klimafiktion for børn er fantastiske redskaber, så uroen kan håndteres og klimaangsten holdes ud i strakt arm. 

Hvis du ikke før har kastet dig over klimafiktionen, så kommer der her fem anbefalinger til, hvor du kan starter. Og vi starter ud med en billedbog for mindre børn.

En billedbog om plastik i havet og en badeands lange rejse

Behøver en 5-årig virkelig vide, at det er et stort problem med plastikforurening i havet? Slet ikke, men de fleste femårige vil sikkert elske historien i "And over bord" om den gule badeand, der falder af et containerskib og driver rundt i verdenshavene, indtil den skyller op på en dansk strand. 

Gennem den lille ands rejse fra fabrikken i Kina lærer vi om havet og plastikforurening på en håndgribelig måde uden, at det kommer til at virke skræmmende for børn. Mens de yngste børn nok vil være mest draget af de flotte billeder af badeanden og dens oplevelser, kan de lidt ældre børn få glæde af de de fakta og begrundsviden, som står med småt sideløbende med historien om den gule badeand. 

Billedbogen af Markus Motum egner sig som højtlæsningsbog for de 5-9-årige.

Vitellos alternative tilgang til at redde verden

Findes der efterhånden noget, som Vitello ikke har prøvet i Kim Fupz Aakesons serie? Jeg tror det næsten ikke, men fælles for alle bøgerne i serien er, at Vitello ofte får rodet sig ud i problemer, selvom han faktisk har gode intentioner - i hvert fald ifølge ham selv. 

I "Vitello redder verden" går det sådan både og for Vitello. En aften, hvor Vitellos mor ser nyheder om "sult, forurening og elendighed", hører Vitello hende sige, at nogen burde gøre noget for at undgå jordens undergang. Opgaven om at redde verden tager Vitello lynhurtigt på sig. Ikke for menneskehedens skyld, men fordi han helst ikke vil gå glip af sin lysende fremtid som millionær og ejer af en fed sportsvogn. Sammen med sine venner forsøger Vitello at stoppe bilerne i at køre på vejene og de shoppende i indkøbscenteret, men der er ikke rigtigt noget, der går helt efter planen.

Vitellos store forsøg på at redde verden ender med, at han får reddet en kat ned fra et træ. Og som han selv siger det til sin mor, så gik det fint, og nu har han fået hul på det der med at redde verden. Og lige netop derfor er bogen helt fantastisk klimafiktion for børn, fordi den viser, at selv de mindste ting kan gøre en forskel, og så det gør ikke noget, hvis det, man forsøger, går galt. 

Billedbogen er for de 5-9-årige og kan både bruges til højtlæsning og til selvlæsning for de ældste i målgruppen.

En dystopisk klimaroman for både børn og forældre

I en verden, hvor Danmark er blevet til en stor losseplads, og alle danskere lever som flygtninge rundt omkring i verden, møder vi de fire søskende Lærke, Peter, Bowie og Ramona. De bor sammen med deres forældre på Grønland, men de ender i Danmark, da de i smug er på vej til Malmø for at besøge deres bedstefar. I Danmark er der kun efterladte robotter tilbage, så vejen gennem de enorme affaldsbjerge og nedkastninger af skrald er ikke nem. Heller ikke selvom de får hjælp af minerobotten, Skrot.

Nej, det er ikke et rart billede, Adam O. tegner i sin serie "Den ruste verden". Til gengæld er serien flot illutreret med stemningsfylde billeder, der bringer hans verden til live, og dem har han selv tegnet, da han oprindeligt er tegneserie-tegner. På børnenes rejse møder de mennesker, der er ufølsomme som robotter, og robotter, der bliver ensomme som mennske, og den viser os - unge som gamle - alle de vigtige ting, vi skal huske at kæmpe for: Venskab, kærlighed og vores alle sammen jord.

"Den ruste verden - flugten fra Danmark" er den første bog i serien og kan læses fra 10 år og op.

En graphic novel om at være den store, selvom man er lille

Mens vandet stiger omkring dem, forsøger Fredes storesøster at få alting til at virke normalt i Søren Jessens "Fiskepigen". På toppen af en bakke bor de to søskende alene. Deres forældre kom en dag ikke hjem fra arbejde, og stormene har revet alt andet, end deres hus på toppen af bakken væk. Når det hele bliver for meget for Frede, og han begynder at banke hovedet ind i væggen, så fortæller hans storesøster historien om Fiskepigen, der elskede sit akvarium så meget, at hun blev en del af fiskenes verden. Imens bliver vandet ved med at stige.

Bogen er fyldt med flotte tegninger af jorden under vand med fisk, der svømmer blandt store bygninger og skove, og af storesøsterens forsøg på at opretholde et liv på bakketoppen med pandekager og lys i lamperne.

"Fiskepigen" kan læses fra 10 år og op, men en 10-årig og en 16-årig vil helt sikkert få to forskellige læseoplevelser med bogen.

Vi kan godt - store som små!

Men når vi nu har læst os igennem en hel masse klimafiktion, hvad kan vi så egentlig hver især gøre for klimaet?

Du kan helt sikkert finde inspiration i "Den store klimabog - sådan bliver du en vaskeægte klimahelt!". I et letforståeligt sprog kaster forfatterne sig over klimadebatten og alle de ting, der kan være svære at forstå, og bogen giver samtidig en masse gode, grønne råd til, hvordan du selv kan blive en klimahelt. Og det spænder vidt: Man kan sorterer affald, genbruge og plante træer, men bogen opfordrer også læserne til at nørde klimaet og måske en dag selv lave en grøn opfindelse. 

Bogen er noget så sjældent som et håbefuldt opslagsværk, der helt sikkert vil sætte gang i snakken mellem både børn og forældre.

Materialer