Begynd på en ny genre: Højtlæsningsbøger

19.04.21
Når børnene er små, læser vi korte billedbøger for dem. Det er bøger, som sagtens kan læses færdig på én gang. Men så bliver de lidt større og kan koncentrere sig om længere, mere komplekse historier med mere tekst og færre billeder. Så skal man i gang med oplæsningsbøger. Kapitelbøger. Hvad skal man tage fat i? Få bibliotekarens bud her.

Frisk luft, leg og venskab - en klassiker.

Jeg tænker på Astrid Lingrens Bulderby-historier. Det er svært at vælge en enkelt titel eller serie ud, for Astrid Lindgren har sørme skrevet mange gode og du har sikkert dine egne favoritter. Jeg har vredet og vendt mig og ender med at anbefaleBuldery, fordi det er små, korte historier, som alle samme ufarlige, ukomplicerede og hyggelige - det er et godt sted at starte, når man skal begynde at læse længere bøger.

Jeg vil ikke give et langt resume, for jeg tror, de fleste kender Bulderby-historierne. Det er historier om de 6 børn i Bulderby og om deres lege. Bøgerne lufter langt væk af frisk luft, hygge og venskab.

Der findes enkelte billedbøger om børnene fra Bulderby, fx Forår i Bulderby og Jul i Bulderby. Filmatiseringerne af Bulderby-bøgerne kan findes på Filmstriben, og Bulderby findes desuden på lydbog på eReolen.

Fantasi og skægge idéer - endnu en klassiker

Jeg mener selvfølgelig Otto er et næsehorn af Ole Lund Kirkegaard. 

Ja, jeg ved det godt. Jeg nævner bare alle de bøger, du allerede kender. Men nogen gange er der en grundt til, at klassikere er blevet til klassikere: De er gode og bliver ved med at være det i lang tid! (jeg lover at det også kommer nyere titler om lidt). Og ja, med Ole Lund Kirkegård er det som med Astrid Lindgren. Der er mange gode at tage af og du har sikkert din egen favorit - det her er bare min: Om drengen Topper, der tegner et næsehorn på vægge på 2. sal i det gamle hus på havnen. Der er bare det, at næsehornet træder ned fra væggen og bliver levende! Og det er meget tungt og meget sultent...

Der findes den gamle 80'er-filmatisering, som du måske husker fra din egen barndom. Den holder altså ikke holder i dag, sorry! Men der er lavet en animeret version af Otto er et næsehorn i 2013, den ligger på Filmstriben. Det er en forholdsvis tekstnær fortolkning af bogen og den fungerer! Og den er faktisk lavet som en billedbog med billeder fra filmen. Og kan du huske sangen fra den gamle film, den er skøre sang med Tom McEwan, der synger "Et Otto en cirkusklovn? Neeeej!". Den holder! Den er så skør og sjov og underlig at alle unger hopper med på den.Og så findes der utallige indlæsninger af Otto er et næsehorn: fra Poul Dissing til Peter Frödin. Man kan blandt andet finde Otto er et næsehorn på eReolen. 

Alt for mange (gode?) ideer

Ja, det kunne godt have været Emil fra Lønneberg, men nu bevæger jeg mig op til de lidt nyere - nemlig til Villads fra Valby af Anne Sofie Hammer.

Villads er en sød dreng, som har masser af idéer og ofte udfører dem uden at tænke sig alt for længe om - og så er der tit det ved det, at hans forældre ikke altid synes, hans idéer er ret gode. Det kender de fleste børn sikkert!

Villads findes også som billedbøger og som begynderlæsningsbøger til børn, som går i de små klasser. Villads begynder nemlig i skole og det hører man om - det er nok også noget af grunden til at Villads fra Valby er populære blandt børnene: De kan genkende både deres hverdag og så det dér med at få lidt for gode idéer. Villads kan selvfølgelig også findes på lydbog på eReolen.

Livet for et barnehavebarn

med alt hvad det indebærer af legekammerater, diskussioner med forældre, tisse i bukserne-uheld hos venner og andet godt. Ja, okay - jeg snyder. Jeg nævner simpelthen to forskellige bøger her!

Den ene er Magda-bøgerne af Anne Sofie Hammer.  Mangda er en skøn pige, som ved hvad hun vil og udfordrer sine forældres regler. Desuden er der det gode at sige om Magda, at hendes forældre er skilt. Det er der jo mange børn, hvis forældre er, så det må være rart for dem at læse bøger om andet end kernefamilier.

Der findes også Magda-historier som billedbøger. Magda-bøgerne findes også som lydbog på eReolen. 

Derudover vil jeg lige nævne Saga på eventyr-bøgerne af Josefine Sundström. De er hurtigt læst, afsluttede kapitler om Saga. Man hører om hendes familieliv og om hendes venner med alle de små dramaer, som føles så store for en 5-årig. Om at komme i svømmehallen med sin far - og så har han glemt badedragten! Jeg så min datters øjne blive store, da vi læste Saga-bøgerne. For det er lige netop sådan nogle dramaer, hun kunne kende og forstå. 

Saga på eventyr-bøgerne findes som lydbog på eReolen.

Jul og sommerferie

Hvis I læser mange billedbøger, kender I måske allerede Lasse-Leif-bøgerne af Mette Finderup? Det er billedbøger om Lasse-Leif og hans (levende?) dukke Luske-Lise, som laver ulykker og oplever forskellige lidt skøre ting sammen med Lasse-leifs familie.

Nå, men der findes altså også 2 længere kapitelbøger om Lasse-Leif. Den ene er en julebog, sådan en med 24 kapitler, en til hver dag: Om (mis)lykket julebag, om at få en meget drilsk nisse med hjem fra børnehaven og om julegaver. Og den anden ere en sommerferiebog om den sommerferie, hvor Lasse-leifs forældre får den idé at droppe rejsen til de varme lande og bare nyde Danmark. Så de pakker teltet og booker en plads på en campingplads i 3 uger uden iPads eller noget. Jeg tror egentlig, at Lasse-Leif hygger sig meget godt med det koncept, men Luske-Lise og forældrene bliver vist lidt trætte...

Lasse-Leif-bøgerne kan også findes som lydbog på eReolen.

Tips til læsningen

Jeg oplevede det selv som sjovt og befriende, at vi kom over i de lidt længere bøger i stedet for at læse de samme korte historier igen og igen. Så hvordan finder man nogle gode kapitelbøger, som er gode for børnene og som forældrene også kan holde ud? Jeg har et par bud på, hvor man kan starte. Men det er ikke sikkert, at I er enige - for smag og behag er jo forskelligt og det vigtigste er selvfølgelig at finde bøger, som fungerer for dig og det barn/de børn, du skal læse for.

Det er ret forskelligt, hvornår børn bliver klar til at læse længere bøger. Det er okay: Der er masser af gode billedbøger at tage fat i, også for børn på 5-6-7 år. Men man kan godt lokke lidt for interessen for de lange bøger, hvis man gerne vil.

For børn, som ikke er vant til at få læst lange bøger, kan det være en hjælp at få sat billeder på. Der er en del kapitelbøgerbøger, hvor enkelte historier eller kapitler er udgivet som billedbøger. På den måde kan man give børnene nogle billeder at arbejde videre på og en interesse for universet, før man kaster sig ud i længere bøger, som måske kræver mere af barnet. Der er også rigtig mange kapitelbøger, som er filmatiseret.  Enten kan man se filmen først, så barnet har billederne fra filmen at støtte sig, når I læser bogen. Man kan også gøre det omvendt: Aftale at når I har læst hele bogen, holder I sammen en hyggeaften med film og popcorn.

Det kan også være, at I skal høre bøgerne på lydbog, imens I kører bil eller laver perler eller tegner eller gynger blidt i en hængekøje. Mange børn kan egentlig godt lide at høre historier, men har svært ved bare at sidde stille og lytte - sådan har jeg det helt ærligt også selv! Så hjælper det faktisk på koncentrationen af lave noget med hænderne imens.

Du kan også undersøge, om der er andre måder at åbne historien for barnet: Måske kan I lege historien eller gøre/opleve noget af det samme, som sker i bøgerne: Tage i zoo, lave bål, tage ud at fiske osv? Nogle gange findes der musik, som passer til. Eller puslespil eller lignende. Det gælder om at finde noget, som gør det spændende for lige netop JER.

Her er fx et hjemmesyet Otto-næsehorn...

Materialer