Begynd på en ny genre: Fantasy for børn

05.04.21
Man står på vej ud af døren og råber lige til sine børn, at man kører på biblioteket, hvad skal man låne med til dem? Og så svarer de, at de har hørt i skolen at det dér fantasy er for fedt, men de kan ikke nævne nogen titler. Hvis man selv foretrækker noget andet, fx krimi (eller kærlighedsromaner eller socialrealisme eller havebøger...) så kan man godt føles sig lidt på bar bund. Men bare rolig. Der er hjælp at hente lige her, når børnebibliotekar og fantasy-entusiast, Anna, kommer med et bud på 5 fantasy-romaner til børn, som man kan starte ud med.

Okay, der er lige et par ting, jeg skal starte med at sige.

Det første er: Fantasy - det er sådan noget med overnaturlige ting. Det er den korte forklaring. Da jeg var barn, sagde mange voksne til mig, at det var noget pjat at læse, fordi det ikke handler om virkeligheden. Og her vil jeg bare lige kort sige: Jo, det gør. Det handler om alle de samme dilemmaer, tanker og følelser som alle mennesker har. Det er bare sat på spidsen af det overnaturlige og krydret med magi. Men essensen er lige så virkelig som i socialrealisme. Deusden så er det ligemeget hvad dit barn læser, det vigtigste er at de læser. Man træner nemlig sin læseteknik, sin læseglæde og sin indlevelsesevne, når man læser bøger, som man kan lide. Uanset om det er bøger, som deres forældre kan lide eller ej.

Det sidste er: Det er svært at skulle nævne 5 fantasytitler. 50 ville være lettere! For jeg har jo læst masser og masser og masser gode, som jeg har lyst til at anbefale dig. Så jeg siger bare én ting. Jeg kommer ikke til at bruge en af de 5 titler på Harry Potter. Alle ved at den findes og at den er god og at enhver som er til magi bør læse den. Nu er det ude af verden, og så kan vi godt komme i gang...

Den letlæste

"Monsterjagten"-serien af Adam Blade er super populær. Første bog hedder "Ilddragen Ferno". Den skal læses i rækkefølge - det skal fantasybøger i altid.

Landet Avantia har altid været beskyttet af 6 kollosale monstre, men en ond troldmand har vendt monstrene imod Avantia, så landet nu lider under tørke, oversvømmelse, sult og brænde. Den forældreløse dreng, Tom, bliver kongens forkæmper og får til opgave at vende monstrenes beskyttelse tilbage. Serien er næsten uendeligt lang, så der er nok at gå i gang med - og der er netop kommet en helt ny serie i samme univers: "Monsterjagten - nyt blod", hvor 3 børn fra vores verden viser sig at være efterkommere af Avantias vogtere og skal læres op til at selv at kunne beskytte landet.

Faktisk er der MASSER af fantasy på hylden med letlæsningsbøger og det er der, fordi der er rigtig mange der efterspørger det. Alene på letlæsningshylderne kunne jeg nævne 5 gode titler at starte med, men det er ikke pointen med denne artikel. Skal du bruge flere eller andre fantasybøger fra letlæsningshylderne, må du spørge bibliotekaren på børnebiblioteket...

Den geniale danske

A.S.P.E.-serien af Mette Finderup. Der er intil videre 6 bøger om de fire børn Alin, Silvius, Pilo og Ene. Alle børnene har alle magiske kræfter og bliver trænet som en slags magiske børnesoldater. Børnene er gode (og dårlige) til forskellige magiske områder. Bøgerne er spændende, historierne går hurtigt.

Jeg skrev ovenfor at fantasy-bøger altid skal læses i røkkefølge. Det er rigtigt, bortset fra A.S.P.E.-serien. Den er bevidst skrevet, så hver bog kan læses uafhængigt af de andre. Og det er genialt, for når I kommer på biblioteket og det første bind i serien er udlånt, så behøver I ikke skrive jer op og vente - I kan bare starte med femmeren i stedet!

 

Den moderne klassiker

"Det gyldne kompas"-serien af Philip Pullman. Det er en trilogi som handler pige Lyra, som rejser ud for at hjælpe sin ven, der er blevet kidnappet, men det bliver en rejse mere eventyrlig end man kan forestille sig. Der skal dog lige gives en advarsel: Det gyldne kompas er en FANTASTISK historie, men sproget er tungt og langsomt, så det kræver en tålmodig og vendholdende læser at komme igennem de første kapitler. Men hvis man først har holdt ud så langt, vil man blive belønnet, når en utrolig historie folder sig ud. Hvis man ikke orker at kæmpe sig igennem, men ikke vil gå glip af historierne, kan man overveje i stedet at læse Det gyldne kompas bearbejdet som graphic novel af Stéphane Melchior.

Serien kan også læses af voksne. Der bliver trukket referancer til bibelens syndefald og John Miltons "Det tabte paradis", hvilket de 12-årige læsere nok ikke fanger. 

Faktisk er Philip Pullman i gang med at skrive en ny trilogi, som også handler om Lyra. Der er indtil videre kommet 2 bøger i en nye trilogi, og jeg kan sige det samme om dem: Svære emner pakket ind som børnebøger, et svært sprog som man lige skal vænne sig til, men det betaler sig at holde ud, for det er fantastistiske historier, der gemmer sig bag ordene. Især den første i denne serie, "La belle sauvage", gjorde uudsletteligt indtryk på mig.

Pige forklædt som dreng for at blive ridder

"Løvindens sang" af Tamora Pierce, første bog i serien hedder "Alanna". Her er der også tale om en moderne klassiker.

Den handler om Alanna, som gerne vil være ridder, men som må forkæde sig som dreng for at snyde sig ind på ridderskolen. Det giver en del problemer, både fordi hun konstant må holde sin krop (og med tiden sin former) skjult, men også fordi hun er mindre end de andre drenge og derfor må arbejde ekstra hårdt for at kunne følge med og for at kunne klare de bøller, som naturligvis kaster sig over den mindste. Da der samtidig er en mystisk trussel imod kongehuset, må Alanna også lære at bruge sine magiske kræfter, som hun frygter.

Hvis man bliver opslugt af universet, er det bare at læse videre. Tamora Pierce har udgivet en lang række serier, som foregår i samme univers - i en af serierne følger vi Alannas datter.

Formskiftere

"Woodwalkers" af Katja Brandis, første bog i serien hedder "Carags forvandling".

Woodwalkers er faktisk en tysk serie, som er oversat til dansk. Det er lidt sjovt, for rigtig meget fantasy kommer fra USA eller England. Men der er faktisk kommet flere gode tyske serier på det sidste.

Woodwalkers handler om drengen Carag, som kan skifte for imellem puma og menneske, det kaldes en woodwalker. Carag er vokset op som vild puma. Men traditionen er, at han skal vælge, om han vil leve som puma eller menneske. Da han vælger menneskenes verden, bliver han heldigvis tilbudt en plads på en skole for formskiftere, hvor han både får venner - og fjender - og lærer at klare sig som woodwalker. Men der findes woodwalkers indenfor alle arter og det giver problemer, når harer og ulve går på samme skole! Desuden er der noget skummelt med rigmanden Andrew Milling, som kontakter Carag...

Sidste bog i serien udkom i slutningen af 2020, så du kan roligt gå i gang vel vidende at den dramatiske afslutning står og venter på dig på biblioteket, når du kommer til 6. bog. 

 

Materialer