Vinter

11.01.20
Hvordan kommer du gennem de mørke måneder?

For mit eget vedkommende vil jeg dele de ledige timer mellem kultur, kunst og kost. I det følgende ses hvordan.

Som ansatte i Bibliotekerne i Horsens kommune bliver vi ofte mødt af overraskede borgere, som endnu ikke kender - eller kender meget lidt til bibliotekernes tilbud. Måske kunne den kommende vinter være dét tidspunkt, hvor du får lyst og tid til at dykke ned i bibliotekernes mange tilbud. Herunder en lille smagsprøve på flere af de mange muligheder, som jeg selv har planer om at kaste mig over.
Meget snart får jeg mulighed for at hente sidste og afsluttende bind i Lars Saabye Christensens trilogi, Byens Spor. Den foregår i Oslo fra 50’ og 60’erne. Jeg er selv født i samme 50’ere, så der er meget genkendeligt på trods af naturlige forskelle mellem Oslo og Horsens.
Romanerne er noget af det bedste jeg har læst/lyttet i flere år og jeg glæder mig så meget til afslutningen velvidende at en tomhed også sætter ind, når man som læser må tage afsked med romanfigurer, som er blevet så levende, at de næsten føles som familie. Byens spor er indlæst af Bent Otto Hansen, og ham er jeg også fan af. I det hele taget er jeg fan af lydbøger og eReolen, bibliotekernes fantastiske tilbud, som også tæller en masse e-bøger og en række podcasts. Jeg tror jeg vil overveje at hente podcast-serien om Virginia Woolf og hendes forfatterskab. Underholdning og oplysning går hånd i hånd.

Men papirbøger skal der til og her venter mange fine læseoplevelser til de mørke måneder. I slutningen af 2019 udkom for første gang på dansk den engelske klassiker af Stella Gibbons, Gården den rene Ynk, som er til alle dem, der elsker Brontë-søstrene og Jane Austen, og hvem gør ikke det  Romanen er fra 1932 og fortællingen foregår på en gård i Sussex. Litteraturanmelder ved Politiken, Bo Tao Michaëlis skrev bl.a. at ”danske læsere vil genkendende læse den med samme gejst og glæde som Evelyn Waughs samtidige sædeskildringer”. Så med tre så fornemme klassikere at læne sig op ad, er det helt ubegribeligt, at den først oversættes til dansk med næsten 100 års forsinkelse. Hermed en stor tak til forlaget Sort Kat.
Hvis du ikke når at læse bogen før mig, så kan du eventuelt komme og høre min mening om romanen til arrangementet Årets bøger, hvor jeg sammen med gode kolleger fortæller om gode romaner og læseoplevelser fra sidste år. Vi tilbyder Årets bøger-arrangementer på alle biblioteker i Horsens kommune fra slutningen af januar og indtil først i marts. Du kan læse meget mere om disse arrangementer og mange, mange andre i bibliotekernes programfolder, der er på gaden fra midt i januar. Jeg glæder mig selv til at møde forfatter, Anna Elisabeth Jessen, der vil fortælle om sin anmelderroste roman fra Sønderjylland, Om hundrede år, og skuespilleren Lotte Andersen besøger også Horsens bibliotek for at fortælle om sin indlæsninger af bl.a H.C.Andersens eventyr. Jeg er sikker på, at det også bliver en god oplevelse at høre hende fortælle.
Tilbage til bøgerne, altså dem i papir. Jeg rejser til Andalusien i foråret og her ser jeg meget frem til mig især at gense det smukke palads, Alhambra. På hylden fandt jeg en meget interessant bog om arkitekturen og kunsten i paladset, der stammer fra Islams storhedstid i Spanien. Så mens vinterstormen raser (det gør den forhåbentlig ikke) og sneflokke kommer vrimlende (helst i mindre skala) vil jeg forberede mig og glæde mig til det spanske forår.

Og indrømmet - jeg skal flyve, så jeg klimasynder, men vil på andre måder forsøge at leve mere klimavenligt. Kosten er et vigtigt issue i disse tider og jeg har reserveret et par lovende titler, som også en kollega anbefaler. Den ene har titlen Klimakogebogen, og den er 10 kokkes bud på klimavenlig mad. Jeg er spændt på at få den med hjem i mit køkken. Og når vi taler om klima, så ser jeg også frem til i denne vinter at bliver klogere, når Kasper Kaufmann fra forlaget Klim kommer og fortæller om Bea Johnsons bog, Zero Waste, der fokuserer på at leve simplere, sundere og med mere tid til det væsentlige. (måske læse en god bog)

Men vi kan jo også ”spilde” vintertiden med at se en god film eller en TV-serie, og på Filmstriben inviterer bibliotekerne dig i hjemmebiografen. Jeg nåede ikke i biografen og se Buddenbrooks, ligesom jeg heller ikke fik set Brokeback Mountain, så dem vil jeg se, og hvis du er mest til krimier og serier, så er der muligheder for at bingewatche danske klassikere som Bedrag og Broen. What´s not to like.

Det er igen blevet populært at synge sammen og derfor er bibliotekets fællessangarrangementer også blevet så populære, at de hurtigt bliver udsolgte. For at bøde på det synger vi sammen nogle fredage, og her er der heldigvis indtil videre plads til alle, og det er også meget hyggeligt. Den sidste fredag i 2019 sang vi blandt andet ”18 svaner” og ”Der er noget i luften”. Det var populære sangvalg. Du kan finde datoer for disse sang-arrangementer i programfolder og her på hjemmesiden.
Jeg vil slutte af med nævne et par bogtitler, så spritnye, at de først udkommer op til - og på selve Krimimessen i marts, Griffiths og Grue.
Anna Grue indleder med titlen Mordet i Genbrugsen en ny serie, og vi kan samtidig glæde os til at hendes krimier om Dan Sommerdahl bliver til TV-serie.  Engelske Elly Griffiths får sin 6. krimi ud om arkæologen og knogleeksperten, den populære Ruth Galloway. Begge er de repræsentanter for de krimier, som kan betegnes som ”det hyggelige mord”. Til Krimimessen vil de to optræde sammen i programpunktet Cosy Crime. Som alt det andet, vil jeg også glæde mig til det. Mange har gennem årene ment, at Krimimessen er en forårsbebuder, så således kom vi igennem de mørke måneder.

Bibliotekernes tilbud er fantastiske og understøtter enhver årstid. Det vil altså være så ærgerligt at gå glip af alle herlighederne, hvis du spørger mig, så jeg håber du blev inspireret.