Vinden i ansigtet og cyklingens mange ansigter

04.05.17
Cykelsæsonen er skudt i gang. Fra den 5. til d. 28. maj kan du for hundrede gang følge ryttere i det store italienske cykelløb Giro d´Italia med start i Alghero på Sardinien. Men cykling er andet end priser, præmier og mållinjer - det er en kultur. Læs med her om cyklingens mange fascinerende facetter, hvad enten du er til cykling fra sofa eller fra sadel.

Af Morten Walther Rasmussen

I Danmark cykler de fleste engang imellem. Cyklen er blevet en naturlig del af vores kultur og gadebillede og i 2014 cyklede danskerne mere end de har gjort de sidste 20 år. Men cyklen er meget mere end bare et praktisk transportredskab - og cyklingen har faktisk også en historie. Cykling handler nemlig ikke kun om doping og Tour de France, men også om den fine lyd af dæk mod asfalt på en vindstille sommeraften.

Det er ikke kun selve cyklen, men også kulturen omkring den, der har flere gear at vælge imellem. Her er alt fra digte, film, og biografier til historiske optegnelser og tegneserier. Selve sporten kan underholde millioner i de store etapeløb, men den kan også give os både fællesskaber og naturoplevelser uanset niveau og alder - og simpelthen bare holde os i god form. Og i gang. Derudover kan cyklen jo også bruges til den helt almindelige, daglige transport til og fra arbejde. Og det er tit her den starter, glæden ved at cykle. Fordi cyklingen gør godt for både krop og sind. Vi stiller skarpt på cyklingens mange facetter og anbefaler materialer fra biblioteket, der kan inspirere dig - uanset om du helst nyder cykelløb i sofaen, kører dagligt eller befinder dig et sted midt imellem. 

Om at pendle for pedalkraft

Nogle er så heldige, at de kan bruge cyklen som transport til og fra arbejde. Eller måske have en cykel stående på stationen og tilbagelægge de sidste kilometer på to hjul? Det er der kun gevinster ved, nemlig daglig motion, sparede penge og god samvittighed, fordi du sparer på de fossile brændstoffer. Men det er altid en god idé, at forberede sig på at pendle for fuld pedalkraft, for så bliver det meget sjovere. Dansk Cyklistforbund har samlet 10 gode råd til hvordan du nemmest kommer i gang - og bliver ved. Dem kan du se på cyklistforbundet.dk. Det handler især om den rigtige påklædning, hvordan man bevarer motivationen og så om pleje af selve cyklen og den der sære størrelse, vi kalder køreglæde. Men hjemmesiden bugner af mange andre gode råd, så kig forbi og bliv klogere.

På to hjul omkring Horsens

Køreglæden driver også hjulene rundt, hvis du er én af dem, som elsker at rulle gennem det lokale landskab, få lidt motion, masser af frisk luft og se på naturen. Tidligere formand for cyklistforbundet og bibliotekar Walther Knudsen kommer her med et par forslag til ture omkring Horsens: Egnen om Horsens er ikke præget af de store, voldsomme naturfænomener, her er ingen kæmpeskove, brusende strande eller stejle klipper, men der er masser af små og mellemstore naturperler, som kan bindes sammen til - ja rigtigt gættet - en perlerække af herlige naturoplevelser. At komme ud at opleve Horsensegnens natur er let for cyklisten. Planlægning er næppe nødvendig, man vælger Bollerstien syd for fjorden eller Haldrupstien nord for fjorden.

Vil man have en mere sammensat rute, så er turen rundt om Byghom Sø en klassiker. For mig er den rigtige rute, at køre højre om søen, dvs. køre ind i Åbjergskoven på søens sydside. Ingen af skovene i Horsenslandet er store og udstrakte, men det opdager man ikke, når man kører gennem skoven. Søen ser man kun i glimt, men der kan man tage revanche, når man kører tilbage ad nordsiden, men lige inden man kommer så vidt, bør man stoppe op og aflægge jættestuen et besøg. På søens nordside er der mange steder frit udsyn til søen og der er rastepladser, hvor det er en fornøjelse at drikke en kop kaffe eller noget andet læskende. Og minsandten, også på denne side er der oldtidsminder. Se skiltet på venstre side lige før rundturen slutter. Man kan dog også variere turen ved at svinge til venstre (mod syd), når man kommer ud af skoven. Så går turen gennem agerlandet til Hatting. Bedst er det nok at vælge denne tur en dag, hvor det ikke blæser, for der er ikke meget læ herude. Når man kommer til Hatting Centrum (!) svinger man til venstre, kører under jernbaneviadukten, kører forbi kirken og drejer ind ad Præstemarksvej, som i byens udkant giver adgang til en herlig sti til Torsted, bl.a. forbi den ny Østerhåb Kirke.

Kan man rejse på en havelåge?

Cyklen kan også bruges til større og mere dristige eventyr. Dét demonstrerede eventyrer og antropolog Nicolai Bangsgaard, da han på fire år cyklede jorden rundt. Alene. Hans bog, Solo, kan du låne på biblioteket. Den beskriver eventyret i ord og et overflødighedshorn af billeder, men det skal siges, at den godt kan giver rejsefeber og en trang til at svinge væk fra det velkendte, så du skal nok ikke læse den før du cykler på arbejde. Og hvordan du selv kommer i gang med at bruge cyklen som rejseredskab, fx på en cykelferie, det kan du få tips til i Politikens store cykelbog og flere steder på nettet.

Her handler det om at vælge destination og udstyr - cykeltasker og eventuelt telt og sovepose - men også om transport. For hvordan får du i grunden fragtet den gamle havelåge med til Sydfrankrig? Skal den bag på bilen eller sendes med fly? Flere rejsearrangører tilbyder heldigvis at fragte din cykel, og når det er klaret, er du endelig klar til at gå på opdagelse på de små veje i Provence. Her kommer du nemmere i kontakt med de lokale fra din cykelsadel, ligesom det er et fantastisk tempo at rejse i – og man kan næsten ikke undgå at opdage en lille, skjult café et sted. Man får også landskabet og duftene ind i kroppen på en helt anden måde end i en bil – og man kan godt overnatte på hotel i en god seng, for nogle arrangører fragter bagagen mellem hotellerne, så du kun skal tænke på at træde pedalerne rundt. Det er næsten som meditation.

Racercykler og riskager

Måske giver de daglige cykelture til jobbet eller en vel overstået cykelferie lyst til mere? Så kan du overveje at investere i en racercykel og begynde at lege med tempo og distance. Her er en cykelcomputer stærkt motiverende. Der er mulighed for at melde sig ind i én af de lokale cykelklubber, hvor der både er fællesskab, gode råd og vejledning. Så er du en vaskeægte motionsrytter, og du gør klogt i at sætte dig ind i Euromans 36 cykelregler, de er underfundige og ufravigelige og findes på magasinets hjemmeside. Det er også nu, du eventuelt kan få smag for mere og begynde at deltage i motionsløb - og måske endda konkurrencecykling? Men det kan nu også være en fin oplevelse at køre helt alene - eller bare mødes med en lille gruppe venner søndag formiddag og rulle en tur. Vil du i gang på egen hånd, er der god hjælp at hente i Bogen om cykling. Praktisk træningshåndbog til cykelmotionister. Men husk, cyklingen forbrænder kalorier, så det er ikke urealistisk at tabe nogle kilo på den konto. Har du hang til god mad, så tag et kig i The grand tour cookbook. Her får du tip til at fylde depoterne op igen med sund og lækker inspiration til kødgryderne. For selv om du ikke træner helt som en professionel rytter, så kan du jo godt spise som én. Det gælder også, når du er ude på vejen.

På længere ture kan det være godt at medbringe lidt forplejning. Alternativet er fænomenet ’bagerstop’, der lægger op til at angribe bagerens hylder - og som den professionelle cykelrytter Bernhard Hinault måske hentydede til, da han udtalte ”så længe jeg trækker vejret, angriber jeg”. Dog kan det være rart, at have noget til de situationer hvor kroppen skriger på energi og enhver bager er langt væk. Det kan faktisk være ganske lidt, som holder dig kørende; en halv banan eller en energibar. Men det kan altså også være de velsmagende riskager med honning, syltetøj og kanel fra Team Skys kostvejleder. Opskriften kan du finde mange steder på nettet - og så er kagerne et fint mellemmåltid, når du er lækkersulten.

Halvgamle mænd på nye cykler

Det ene kan godt føre til det andet. Så mens du indtager et måltid fra The grand tour cookbook, efter en lille eftermiddagstur på cyklen, sidder du måske i sofaen foran tv. Du kan endda stadig være iført dine cykelbukser, for du skal da lige se afslutningen af dagens etape af det der Tour de France-halløj.  Måske går det op for dig, at det var da et rasende interessant fænomen, det der cykelløb i Frankrig: Det vil du gerne vide noget mere om. Og hvis det sker, er der én ting du skal gøre: Du skal gå på biblioteket og låne Joakim Jakobsens i alle henseender forrygende bog Tour de France. Historien om verdens hårdeste cykelløb. Bogen giver måske appetit på mere cykelhistorie og anden cykelrelateret kultur. Her er der en del at anbefale, men af det mere klassiske på dansk skal nævnes Jørgen Leths film Den umulige time og En forårsdag i helvede, som begge kan ses på filmstriben.dk, men også hans Sportsdigte. Af det helt nye er der en stadig strøm af rytterbiografier, men også fiktion som fx spændingsromanen Udbryderne, der handler om doping under Tour de France, og romanen Ventoux, der handler om venskab, forsoning og cykling som en dannelsesrejse.

Den sidste henvender sig til alle der runder et skarpt hjørne iført et stramtsiddende trikot, dvs. alle halvgamle mænd på nye cykler. En anbefaling af Tour de France-historien som graphic novel skal vi også have med, nemlig Jan Cleijnes Tourens Helte, hvor især kapitlet om Tom Simpsons død på Mt. Ventoux i 1967 skal fremhæves, og et par film: Moon Rider om cykelrytteren Rasmus Quaades op- og nedture og selvfølgelig Tómas Gislasons stærke Overcoming. Begge film kan ses på filmstriben.dk.

Zen, cykelreparation og sommerferieplaner

Vi skal heller ikke glemme, at selve cyklen kan repræsentere en værdi. Endda selv om man ikke kører på den! For cyklen slides og skal vedligeholdes, og det kan der godt gå lidt sport i, fordi det kan være decideret beroligende at gå og indstille, skrue, smøre og dreje hjulene rundt. Endnu større er den nydelse, hvis man bagefter tager en tur på cyklen. Der er masser af bøger om cykelreparation at hente på biblioteket, fx Per Henrik Brasks Cykelreparation. Og mens du holder pause fra cykelnørderiet, kan du jo kigge lidt i Tyve tinder i Tour de France, der er en inspirerende kør-selv-guide for cykelmotionister til 20 bjerge i Tour de France. Det hjælper på træningsmotivationen - og så er det jo heller ikke så svært at bestemme, hvor ferien går hen til sommer. Når du så går i gang med at skrue på cyklen igen, kan du jo passende lytte til en lydbog fra biblioteket.

To cykler, én lyd

Men hvorfor nu hele denne lange fortale for cyklingen? Jo, fordi cyklingen er så meget mere end det ry den har fået de seneste år. Den er ikke kun for toptrænede professionelle, men for alle der holder af velvære, natur og frisk luft. Den eneste forudsætning for at komme i gang, det er cyklen. Har du sådan en, så er det kun motivationen der sætter grænserne. Måske bliver du så bidt af cykelbacillen, at du trækker i cykelshorts og investerer i en racer - eller måske foretrækker du brede dæk, et adstadigt tempo og et baguette på bagagebæreren? Det fine er, at der ikke er et facit. Den glæde du får ved cykling, hænger ikke sammen med hvor stærkt du kører eller hvor mange gear din cykel har. Som Kennedy har udtrykt det: Intet måler sig med nydelsen ved at køre på cykel.” En sommeraften med gode ben, en velsmurt cykel og medvind, er man tilbøjelig til at give ham ret. Uanset om man har den tætsiddende cykeltrøjes lommer fyldt med riskager eller der ligger et sprødt baguette omme på bagagebæreren. Fornemmelsen af vinden i ryggen er den samme.

Referencer:

10 råd til dig der vil cykle langt: https://www.cyklistforbundet.dk/Alt-om-cykling/Cykling/Bliv-en-bedre-cyklist/10-gode-raad-til-at-cykle-langt

Euromans 36 cykelregler: http://www.euroman.dk/sport/artikler/euromans-36-cykelregler/

Riskager: http://pages.rapha.cc/team-sky/rice-cakes-a-recipe

Horsens Amatør Cykleklub: http://hac-cycling.dk/

 

Artiklen har været publiceret i Horsens Folkeblad torsdag d. 12. april 2016

Materialer