Vi fejrer jubilæum...

...i november og du er selvfølgelig inviteret. Sæt kryds i kalenderen den 9. november hvor vi skyder jubilæet i gang med en stor festdag og se hele programmet lige her.

I år er det 150 år siden Horsens kommunes biblioteker så dagens lys og det for første gang blev muligt at låne bøger gratis. Vi fortæller historien og fejrer jubilæet med et brag af en fest.

Fra 843 bøger til et moderne bibliotek!

I 1869 var biblioteker for almindelige borgere helt nyt. I Horsens blev Arbejderbogsamlingen til med 843 donerede bøger - og det blev for første gang muligt at låne bøger gratis! Gennem tiden er bogsamlingen vokset og har flyttet adresse flere gange. Senest i 1988, hvor biblioteket fik sin nuværende placering i Tobaksgården.


Biblioteket som institution har, ligesom samfundet generelt, ændret sig markant gennem de sidste 150 år, og nu behøver man ikke engang gå på biblioteket for at låne en bog; man kan låne, læse eller lytte til tusindvis af bøger via bibliotekets digitale platforme.


Fristed, forsamlingshus, fællesskab

Men biblioteket er i dag meget mere end analoge og digitale bøger. Biblioteket er et forsamlingshus med plads og rum til fællesskab bundet sammen af kulturen. Biblioteket er et fristed for alle uanset alder. Et fristed, hvor du er med til at skabe rammerne, ligesom byens borgere gjorde det i 1869, da de uselvisk donerede bøger til fællesskabet.

Biblioteket er et fristed for alle uanset alder. Et fristed, hvor du er med til at skabe rammerne, ligesom byens borgere gjorde det i 1869, da de uselvisk donerede bøger til fællesskabet.
Claus Hagstrøm - Biblioteksleder


Oplev Sebastian Klein, Horsens Garden, live jazz...

Vi sætter netop fokus på bibliotekets udvikling, og skyder jubilæet i gang med en stor jubilæumsfest lørdag den 9. november kl. 10.00-15.00 på Horsens Bibliotek, Tobaksgården 12, 8700 Horsens.

Horsens Garden starter dagen med koncert, og borgmester Peter Sørensen holder åbningstale. Herefter kan du bl.a. opleve Sebastian Kleins roste Zoolomusikshow, et foredrag og udstilling om byens og bibliotekets udvikling, live jazz og fællessang med cello. Og der er selvfølgelig kaffe, te, saftevand og kage til alle.

SE MERE: Se hele jubilæumsprogrammet lige her


Astrid Lindgren, børneteater, musik og Wung-Sung

Efter festdagen fortsætter vi fejringen med en række arrangementer i november. Mød bl.a. forfatteren Jesper Wung-Sung, et foredrag om litteraturen i 150 år, forfatter Jens Andersen som taler om sin Astrid Lindgren biografi, The Blackbirds som spiller Beatles og Komediehuset som tager børn og voksne med på en fantastisk tidsrejse.

Anbefalinger fra 150 år

I hele perioden vil bibliotekes ansatte diske op med anbefalinger af kultur fra de sidste 150 år - følg med på hjemmesiden og sociale medier.

Program for festdagen lør. d. 9. nov. kl. 10.00-15.00:
 

Kl. 9.45–10.15: Horsens Garden spiller koncert
Horsens Garden marcherer fra Søndergade/Jessensgade til Tobaksgården, hvor de spiller en kort koncert. 

Kl. 10.15-10.25: Tale ved borgmesteren
Borgmester Peter Sørensen holder jubilæumstale.

Kl. 10.15–11.00 + 11.45–14.00: Jazz!
Vi får besøg af en Jazzgruppe fra Horsens Musikskole, som sørger for lækre toner og en hyggelig stemning.

Kl. 11.00-11.30: Sebastian Kleins Zoolomusikshow!
Sebastian kombinerer gøgl, zoologi, musik og komik, mens han strør om sig med ustyrligt morsomme numre til glæde og morskab for både børn og voksne. 

Kl. 12.00-12.10: Tale ved Jakob Bille
Formand for Kultur- og Civilsamfundsudvalget, Jakob Bille åbner udstillingen 150 års bibliotekshistorie skabt i samarbejde med Danmarks Industrimuseum.

Kl. 12.30-13.30: Horsens og biblioteket gennem 150 år
Danmarks Industrimuseum fortæller om byens udvikling fra industri- og fængselsby til landets 8. største by med et rigt kulturliv. 

Kl. 14.00-14.30: Fællessang - med cello!
150 sange når vi nok ikke, men mindre kan også gøre det... Søren Walther Hansen akkompagnerer på cello. Kom og syng med!

Kl. 13.00-15.00: Kaffe, te, saftevand og lagkage - selvfølgelig!
Til enhver fødselsdag hører der sig lagkage. Også i dag! Derfor er der kaffe og te til de voksne, saftevand til børnene og fødselsdagslagkage til alle.