Ud med snøren

30.08.20
Med sine over 7314 km, byder de danske kyster på en enestående mulighed for at komme ud og opleve naturen fra en anden side.

På jagt ved kysten

Bølgerne skvulper stille over knæene og der er en let lugt af tang  og salt i luften. Vandet er køligt, uden at være ubehageligt. Her er stille og der er ikke et menneske at se.

For hvert skridt vrimler havbunden med et væld af nye smådyr. Rejer. Kutlinger. Krabber og ukendte skygger, kun set i det yderste af synsfeltet. Hvert skridt er listende. Målrettet.

Regnen truer med sin ankomst. Et vindpust presser let jakkehætten imod kinden.

Ret forude ligger stedet. Stedet hvor fisken må være. Kysten og erfaringen næsten peger på netop dette sted. Vinden, strømmen og de små krusninger i overfladen, der afslører bundens beskaffenhed, taler alle deres tydelige sprog; "her er der fisk".

Linen kastes forsigtigt ud. Maddingen lander - som planlagt - lidt længere ude, end hvor fiskene burde opholde sig. Snøren trækkes forsigtigt ind. Først et hurtigt træk. Pause. Så to langsommere træk. Koncentrationen er høj og det er som om fiskestangen bliver en del af kroppen. Ingen fisk bider på.

Linen kastes ud igen. Og igen.

Stadig ingen fisk.

Sådan er det altid.

Og det er helt i orden.

Nærhed med naturen

For rigtig mange er fisketuren meget mere end blot jagten efter en fisk til aftensbordet. Og for nogen spiller selve fiskeriet næsten en bi-rolle på turen. 

En fisketur ved kysten byder på en mulighed for at koble af, midt i naturen. For at give sig helt hen, uden at skulle forholde sig til verden uden for den lille bobel, hvor fisken og vandet virker totalt opslugende.

Hvis man trækker i et par waders og tager et par skridt ud i vandet, er nærheden til en del af naturen, man ellers ikke har mulighed for at studere på nært hold, næsten rykket så tæt på som man kan komme. De kystnære områder omkring danmark vrimler med liv. Fra de helt små og op til sæler og marsvin, som man også tit kan få et glimt af - også hvis man holder sig tørskoet, oppe på land.

Husk fisketegn og fredningsregler

Fiskeri fra de danske saltvandskyster forudsætter at man har et gyldigt fisketegn.

Med dette i lommen kan man til gengæld frit fiske løs på alle kyststrækninger. 

Indtægterne fra salg af fisketegn går til pleje af de danske fiskebestande og vedligeholdelse af ynglepladser.

Læs mere om fisketegnet på fiskeristyrelsens hjemmeside.

Ud over fisketegnet, er det vigtigt at have styr på fredningsreglerne. Der er visse områder, hvor fiskearter er fredet, og derfor ikke må fanges, ligesom der også er mindstemål på mange fiskearter.

Læs mere om fredningsregler på DTUs hjemmeside om fiskepleje.

Kom godt i gang med fiskeriet

Heldigvis skal der ikke meget til, for at man kan komme i gang med fiskeriet. En fiskestang og et blink, så er man egentlig klar.

Alligevel kan det være en god idé at sætte sig ind i fiskenes adfærd og liv, ligesom lidt viden om hvordan man bedst får fisken til at bide på krogen gør det lidt lettere at komme i gang. Hjælpen er heldigvis ikke langt væk, og vi har på biblioteket et godt udvalg af bøger og film til at få dig i gang.

Filmserien, Havørredens Hemmeligheder, som du kan finde her, er af mange lystfiskere kendt som en guldgrube af viden om fiskeri efter havørreder, der må siges at være et af de ypperste mål for mange kystfiskere. Nedenfor finder du flere gode bøger og film, der kan hjælpe dig i gang.

Knæk og bræk og husk at nyd turen - med eller uden fisk.