Tyskland på biblioteket og i bøgerne

28.09.15
Få et indblik i tysk litteratur og et overblik over bibliotekets "tyske" arrangementer i efteråret.

Vi kommer ikke uden om verdenskrigene, når vi tænker på og taler om vort kære naboland mod syd. De fylder gevaldigt i historieskrivningen og ikke mindst i vores kollektive bevidsthed. Og dette er på trods af, at Tyskland i en årrække har kæmpet en brav kamp for at nedtone krigstemaet og vise, hvad landets historie og kultur også kan diske op med. Blandt andet er der i tysk litteratur sket en tordnende udvikling siden murens fald. ”Hvem er vi som tyskere, og hvor skal vi hen?”, synes at være spørgsmål, der spøger hos mange forfattere.

Hele problematikken omkring Tysklands nationale identitet kommer til udtryk i flere forskellige grene af samtidslitteraturen. Blandt andet finder man her en bølge af tosprogede forfattere, som har fokus på forskelligheder og på mødet mellem kulturer. En anden gruppe kigger bagud i tid og beskriver hjørnestene i tysk samfund, mens en trend blandt yngre og spirende forfattere, er at kortlægge, hvordan vores omgang med sociale medier har indflydelse på vores identitet – både som enkeltpersoner og som nation.

Men ikke desto mindre udgør verdenskrigene en vigtig del af denne tyske selvforståelse og spøger i høj grad stadig i kulturen. Det kan efterårets arrangementer på Horsens Kommunes Biblioteker også vidne om. Vi har hele tre foredrag med tysk ”herkomst”. Se, hvilke i slutningen af artiklen.

 

Tysk litteratur - anbefalinger for både begyndere og "øvede".

Mit liv som myre

Af Jette S.F. Holst

Tysk litteratur er mange ting, og jeg erkender, at for mig stod det i mange år som noget tungt og utilnærmeligt. Heldigvis har jeg fået vendt op og ned på den fordomEn ny tid i de senere år, bl.a. ved at læse tre nedenstående romaner.

I 2012 udkom David Safiers morsomme roman ”Dårlig karma” om den succesfulde tv-vært Kim Lange, som, samme aften som hun vinder en stor tv-pris, dør, da et stykke af en rumstation rammer hende i hovedet. I stedet for at gå bort, vender Kim imidlertid tilbage – reinkarneret som myre! Og nu starter hendes bestræbelser på at blive genfødt som menneske og komme tilbage til datteren Lilly. Kim Lange har nemlig ikke været et særlig godt menneske, men gennem sine reinkarnationer som bl.a. marsvin og hund lærer hun, om de vigtige ting i livet, og hun oplever sin familie set med helt nye øjne. Undervejs får hun hjælp af Casanova, som hun første gang møder som myre, og som ind imellem uddyber begivenhederne med sine egne noter.

Reinkarnations-temaet lyder måske lidt ”frelst”, men det hele fortælles med tør ironi og et glimt i øjet, så man ikke kan lade være med at grine undervejs, så trænger man til et par timers uforpligtende underholdning er her et godt bud. Alene forsiden som viser en hund, med en kat på hovedet, med et marsvin på hovedet, med en myre på halen fik i hvert fald smilet frem hos mig.

 

Et ukendt motiv

En anden tysker, jeg har læst med glæde, er Ferdinand von Schirach. Han er tidligere forsvarsadvokat, og jeg stødte første gang på ham, da jeg læste En ny tidnovellesamlingen ”Forbrydelser” fra 2011, som er inspireret af virkelige sager og bestemt også kan anbefales. Her handler det dog om ”Sagen Collini”.

Caspar Leinen er nyuddannet forsvarsadvokat, da han som sin første sag får til opgave at forsvare Fabrizio Collini, som tilsyneladende uden nogen former for motiv har skudt den 85-årige Hans Meyer og derefter sparket hans ansigt til ukendelighed. Sagen viser sig at være ganske usædvanlig. Collini forsøger på ingen måde at unddrage sig skylden for mordet – men han nægter at fortælle sit motiv.

Leinen er derfor på en svær opgave, for hvordan skaber man sympati for en mand, der erkender en grusom gerning, men ikke vil fortælle hvorfor han har begået den? Leinen må derfor selv forsøge at finde en forklaring, og det bringer ham tilbage i tiden, men også på kant med magtfulde personer i nutiden.

Von Schirach skriver nøgternt og uden at svælge i sensation og blod. ”Sagen Collini” tager modsat novellerne ikke udgangspunkt i virkelige sager, men i stedet i en lovændring fra 1968, som vendte op og ned på mulighederne for at forfølge krigsforbrydere. Dette holdepunkt i virkeligheden gør kun fortællingen endnu stærkere, og jeg kan på det varmeste anbefale ”Sagen Collini” og i det hele taget Ferdinand von Schirachs forfatterskab.

 

En mystisk fremmed dukker op

Den sidste tyske forfatter, jeg vil anbefale, er Sebastian Fitzek. Ligesom med Ferdinand von Schirach kan jeg også her anbefale hele forfatterskabet, men vil blot kort fortælle om hans debutroman ”Terapien” fra 2007.

Viktor Larenz er en dygtig og kendt psykiater med speciale i skizofreni. Han er gift med Isabell, en velanset virksomhedsrådgiver, og sammen har de datteren Josy. En dag bliver Josy syg, og ingen kan finde ud af, hvad hun fejler. Viktor opsøger læge efter læge, men Josy bliver bare mere og mere syg. Og så sker enhver forældres mareridt. Viktor tager Josy med til endnu en konsultation hos en læge specialiseret i allergi, men pludselig er hun væk. Forsvundet!

Da romanen starter, er der gået fire år siden Josys forsvinden. Viktor er taget ud til en lille Vesterhavsø, hvor familien har et sommerhus, og hvor han håber at finde En ny tidfred. Det får han dog ikke. En dag dukker den smukke og svagt bekendte børnebogsforfatter Anna Spiegel op, og det viser sig, at hun måske bærer nøglen til, hvad der skete, da Josy forsvandt. Men hun er også skizofren og farlig, og efterhånden som gåden nærmer sig sin løsning, bliver Viktor mere og mere viklet ind i et spind, hvor det nærmest er umuligt at skelne mellem sandhed og fiktion.

”Terapien” er en velskrevet psykologisk thriller med op til flere overraskende twists, som fik masser af fortjent ros af anmelderne, da den udkom. Og har du ikke læst den endnu, så skynd dig hen på biblioteket og få fat i den.

 

Fortiden hjemsøger

Af Vibeke Johansen

Den tyske forfatter Mechtild Borrmann er et relativ nyt bekendtskab i Danmark – hun besøgte Krimimessen sidste år, men i hjemlandet har hun nu fået fem krimier udgivet. For bogen ”Den der bryder tavsheden” modtog forfatteren Tysklands største krimipris.

Under en oprydning i sin afdøde fars gamle papirer finder Robert Lubisch et SS-legitimationskort og et fotografi af en smuk,En ny tid ukendt kvinde. Men faderen havde jo bare været almindelig tysk soldat ! Robert beslutter, at han vil finde ud af sammenhængen og så ruller lavinen. På Mallorca sidder en gammel kvinde, Therese, som var ung kvinde i Tyskland under 2. verdenskrig. Romanen igennem krydsklippes mellem nutid i hhv. Tyskland og Mallorca og fortiden i Tyskland.

Det er der kommet en meget læseværdig krimi/roman ud af. En bog, hvor man er topunderholdt, men også en bog, som fortæller om en tid, som ikke må glemmes. Endelig er det lang tid siden, jeg er blevet så overrasket over en slutning. Så alt i alt – denne krimi er hermed anbefalet.

Og forlaget fortæller heldigvis på deres hjemmeside, at de næste år udgiver endnu en af hendes bøger, nemlig Violinisten, som foregår i de frygtelige tider under Stalins regime.

 

Neddykning på tysk

Af Nina Wegner

”Nultid” hedder Juli Zehs seneste roman på dansk. Nultid, som er et dykkerbegreb, er den tid et menneske kan dykke ned på en bestemt dybde uden at udsætte sig selv for fare ved hurtig opstigning.

Sven har skabt sig en ønsketilværelse på Lanzarote. Sammen med sin 10 år yngre kæreste Antje sælger han eksotiske eksklusive dykkerkurser for de rige landsmænd fra Tyskland. Sven droppede sit pæne konforme juristliv, rykkede teltpælene op og nærmest flygtede til Lanzarote.

Jola og Theo har købt en uges ophold på Svens dykkerskole. Theo er en skriveblokeret forfatterAlice i begyndelsen af 40’erne og Jola, som er en ung skuespiller, håber på at dykkeruddannelsen kan bringe hende i front i konkurrencen om en attraktiv og stærkt ønsket hovedrolle.

Så er der ellers lagt op til psykologisk gys på højt plan. Sven er romanens fortæller, men ind imellem brydes hans historie af Jolas dagbogsnotater. De to beretninger om kursusugens begivenheder ligger langt fra hinanden. Det handler om sandheder og løgne, hemmelige drømme med erotiske S/M undertoner. Jola og Sven indleder et erotisk forhold. Luften sitrer af spænding, magt, begær og jalousi. Neddykket i et underjordisk dykkerunivers bliver det livsfarligt og rigtig uhyggeligt.

Hele dramaet kulminerer den dag Sven fylder 40 år. Han har givet sig selv den fødselsdagsgave at dykke ned til et dragende gammelt vrag, som ligger så dybt, at han skal have hjælpere med. Jola og Theo. Men kan han stole på dem?

Juli Zeh er i Tyskland kendt som en ivrig samfundsdebattør. Hun er uddannet jurist og debuterede i Tyskland i 2001. Hun udkom første gang på dansk i 2003 og har siden fået oversat endnu fire romaner. Hun har vundet mange bogpriser, senest Thomas Mann-prisen fra 2013. Juli Zeh skriver koncentrerede og sprogligt fremragende spændingsromaner og psykologiske thrillere.

 

I tider med aftagende lys

Af Karin Hviid

Eugen Ruges debutroman, ”I tider med aftagende lys”, er en slægtsroman, som strækker sig over knap 50 år og beskriver en russisk-østtysk families historie fra 1950’erne, over murens fald i 1989 og frem til 2001. Forfatteren har netop været på ”Verdenslitteratur på Møn” for at fortælle om romanen.

Romanen tager sit udgangspunkt i Mexico 1956, hvor et ægtepar forbereder sig på deres tilbagevenden til den unge stat DDR. De er overbeviste kommunisterEn ny tid og ønsker at være med til at opbygge den nye republik. Parrets søn, historikeren Kurt, emigrerede som ung til Moskva, endte i politisk unåde i Stalins fangelejre og blev senere forvist til Sibirien. Kurt vender ligesom forældrene tilbage til DDR. Han medbringer sin russiske kone Irina og deres lille søn Sasja (Eugen Ruges alter ego).

Kurt får et liv distanceret fra den herskende ideologi, og Sasja har svært ved at finde sig til rette i det småborgerlige Østtyskland og flygter som voksen til Vesten. Det sker faktisk kort tid før murens fald og samme dag som hans bedstefar fylder 90 år. De ældre generationer dør i og med DDR, mens Sasja rejser til Mexico og på den måde knytter sin historie til sine bedsteforældres.

Vægten i historien er især lagt på Kurt og Sasja, men handlingen bevæger sig frem og tilbage i tre generationer, med et glimt af den fjerde generation, som er repræsenteret i Sasjas søn, Marcus, for hvem kommunisme, Stalin, og Muren er tomme ord. Perspektivet i bogen er skiftende, alt efter hvem handlingen følger, og adskillige scener beskrives i flere omgange af forskellige personer. Det giver en nuanceret fremstilling, som illustrerer, at sandheden er afhængig af øjet, der ser og personen, der fortæller.

På den måde er der ikke nogen entydige helte og skurke i historien. Romanens titel henviser til, at socialismen mister mere og mere af sit ”lys”, den politiske utopi mister gradvist mere af sin glans for hver generation der går. – Romanen udkom i 2011 (på dansk på forlaget Batzer & Co i 2012).

 

Med døden som tema

Af Karin Hviid

I 2011 udgav det fortræffelige forlag Batzer & Co. den lille novellesamling ”Alice” af forfatteren Judith Hermann, hendes tredje udgivelse på dansk. ”Alice” består af fem noveller. Det er ligeledes navnet på den kvinde, som er hovedperson og har synsvinklen hele bogen igennem. Hver novelle handler om en mand, som Alice har kendt eller er i familie med. Det er mænd, der enten er ved at dø eller allerede er døde inden novellens afsæt.

Døden er omdrejningspunkt, men ”Alice” er mest af alt en bog om at leve videre. Novellerne danner et sammenhængende hele, hvor de fem dødsfald, hver markerer En ny tidet nedslag i Alice’s liv. Nogle af personerne nævnes i flere noveller, hvilket skaber sammenhæng og gør, at bogen nærmest kan læses som en roman, der foregår over en årrække.

Døden opleves på anden eller tredje hånd, det er ikke Alice, der dør, men fokus er på fraværet. Hvad kommer det til at betyde, hvordan føles det, hvad forandrer det, når nogen begynder at forsvinde ud af ens liv, og når de er endegyldigt forsvundet. Hermann kommer ikke med svar. Den ydre handling er begrænset, men forfatteren fokuserer på de psykologiske reaktioner på en følsom og usentimental måde.

Hermanns forbilleder er amerikaneren Raymond Carver og canadieren Alice Munro, der begge har skrevet stor novellekunst. Beundringen afspejles i bogens titel, ligesom en navnebror til Carver også spiller en vigtig rolle i bogen. – Judith Hermann er en langsom forfatter, og der går adskillige år mellem nyudgivelserne, men i 2014 udkom hendes første roman, ”Aller Liebe Anfang”. Forhåbentlig bliver den også oversat til dansk.

Artiklen har været publiceret i Horsens Folkeblad fredag d. 25. september 2015

 

Arrangementer på biblioteket i efteråret 2015 med "tysk herkomst"

På torsdag d. 1. oktober kan duEn ny tid på Horsens Bibliotek høre historiker og forfatter Niels-Birger Danielsen fortælle om den danske modstandsbevægelse. Han udgiver i slutningen af oktober første bind i en serie om emnet. Du kan købe billetter til foredraget her og på kommunens biblioteker.

 

En ny tidHerefter går turen går videre til Østbirk Bibliotek, hvor den lokale flyhistoriker Kristian Zouauoi vil fortælle om besættelsestiden i lokalområdet. Han vil sætte spot på fly og på luftkrigen over Østjylland. Det foregår torsdag d. 5. november. Billetter kan købes her og på kommunens biblioteker.

 

Vi spoler nu tiden frem til onsdag d. 11. november, hvor du på Horsens Bibliotek kanEn ny tid blive klogere på den schwiziske forfatter Max Frisch og på romanen og klassikeren "Homo Faber". Lektor på Horsens Statsskole Anne Larsen fortæller. Billetter til foredraget kan fås her og på kommunens biblioteker.

Vi ses på biblioteket!

 

Materialer