Tyskerpiger og tyskerbørn

11.01.17
For nogle kom krigen til at tegne hele deres liv.

Historien om besættelsen er lang og kompliceret. Og et af de steder, hvor det nok er sværest at fortælle en enkel historie med helte og skurke er, når det drejer sig om tyskerpigerne - tusindvis af kvinder kom i forhold til de tyske soldater, mens de var i landet. Der var sikkert cirka lige så mange grunde til det, som der var kvinder, men efter krigen blev de slået over én kam, og behandlingen af dem var ikke pæn.

Og til tider kom der naturligvis børn ud af disse forhold. I al fald 5579 af dem, men sandsynligvis mange flere (Se artikel på Kristeligt Dagblad om hvordan præster registrerede antallet af "tyskerbørn" under krigen. Åbner i nyt vindue). Og mange af dem voksede op uden at kende deres fædre, ja uden at kende til deres familiehistorie overhovedet. For nogle var det en hemmelighed, der først blev afsløret sent i livet.

Lillian Nørgaard var 14, da hun fandt ud af, at hun var datter af en tysk soldat.

Men hun er som sagt langt fra alene - der findes sågar en forening for danske krigsbørn (Se foreningens hjemmeside. Åbner i nyt vindiue). Blandt andet har skuespilleren Lotte Tarp fortalt om sin opvækst, og hvordan det er som 30-årig at opdage grunden til alle fortielserne.

Herunder har jeg samlet lidt bøger om tyskerpigerne og deres børn - for dig, der er interesseret i et af de mere mudrede kapitler i dansk historie.

Tags
Materialer