Billede teksten "Sommertema"

Tanker om tid

26.07.18
En række medarbejdere på Horsens Bibliotek fortæller om deres forhold til tid.

Tiden er et, for nogen diffust, for andre konkret begreb. Selvom vi er fælles om tiden og har et ur, der fortæller, hvad klokken er, opfatter vi med stor sandsynlighed tiden forskelligt i mange sammenhænge.

Vi har derfor stillet en række ansatte på biblioteket følgende spørgsmål: "Hvad betyder tid for dig og hvornår lægger du mest mærke til den?"

Og her kommer svarene.

 

"Jeg har siden 2005 undret mig over Madonnas tekst til Hung up: Time goes by so slowly….. Det synes jeg bare slet ikke, jeg synes tiden flyver afsted. Det har jeg nok altid syntes, jeg har aldrig rigtig haft tid nok og er ofte bagud med ting…. Må jeg låne lidt tid? Er der nogen der har tid til overs?

Jeg tænker meget over det med tiden der flyver. Ved egne fødselsdage, men mest ved mine børns fødselsdage. Jeg fatter ikke at de er blevet så store, hvor bliver tiden dog af? Og hvad har vi lavet i den tid, der er gået?

Kan jeg så lære noget af de tanker??? Måske. Tror ikke jeg bliver bedre til at være i god tid, selvom jeg virkelig øver mig, men måske bliver jeg mere bevidst om, hvad jeg bruger tiden på. Jeg vil jo så nødigt spilde tiden…

Og så gik der tid med det, håber ikke jeg spildte din". 

 Lida, Horsens Bibliotek

 

"Tiden er rammen om min dag, og jeg bruger den jo egentlig konstant som guide i løbet af dagen. Mest på arbejde, men også til en vis grad på hjemmefronten. Jeg vil gerne have mindre tid til at gøre rent men mere tid til alt andet.

For efterhånden lang tid siden mødte jeg en person med en del flere år på bagen end jeg. Vedkommende fortalte mig, ja nærmest forsikrede mig om, at når man nærmer sig en vis alder i livet, går tiden ikke længere, den forsvinder. Jeg tog betragtningen til mig uden at forstå til fulde eller være enig. Men her en del år efter, har jeg en anden forståelse af sammenhængen og ser tydligere end tidligere timeglasset, der bliver vendt, sandet, der siver ud og påmindelsen om, at evigheden ikke er til rådighed.

Jeg lægger uden tvivl mest mærke til tiden, når mit vækkeur ringer om morgenen”.

Thomas, Horsens Bibliotek

 

”Tiden løber stærkere jo ældre man bliver! De sidste 25 år er gået meget stærkere end de første 25 år i mit liv – tør ikke tænke på hvor stærkt de næste 25 år vil gå. Men vil glæde mig til de mange oplevelser der kommer!”.

Gitte, Horsens Bibliotek

 

"Uden jeg egentlig går og tænker over det, styrer tiden faktisk ret meget. Arbejdstid, aftaler med familie og venner, teatertid, koncerttid… her lægger jeg meget mærke til den. Men når jeg sidder på min terrasse søndag eftermiddag med en bog, kan tiden næsten stå stille. Og det er skønt". 

Hanne, Horsens Bibliotek

 

"Om morgenen kan tiden være knap. Selvom de samme rutiner gentages dag efter dag, så er det for en stor del morgenturen med vovsen, der bestemmer tiden: hvilken vej skal vi gå, hvor mange hundevenner – og uvenner møder vi, og hvilke udvalgte steder skal ofres en særlig opmærksomhed. Læs: her står vi stille i fem minutter og snuser.

Det er således gravhunden, der bestemmer mødeTIDspunktet på jobbet. Og stort set alt andet. Sådan må det være".

Vibeke, Horsens Bibliotek

 

Jeg lægger mest mærke til tiden, når jeg ser på mine børn, hvoraf den ene (pludselig) er vokset mig over hovedet.

Jeg lægger også mærke til tiden, når der er noget, jeg gerne vil nå. Der skal jo være tid til de ting, jeg SKAL, men det er straks sværere at finde tid til de ting, jeg gerne vil. Og endelig lægger jeg mærke til, hvor hurtigt tiden kan gå til hverdag, og hvor langsomt tiden går, når man venter på noget, man glæder sig til – f.eks. sommerferien hvor jeg får tid til mig selv og familien.

Christine, Horsens Bibliotek 

 

Tid er noget, man bliver gjort opmærksom på hele tiden – og især når man skal lave fravalg, er der for lidt tid…

Der er jo et mundheld: ”arbejdet tager for meget af ens fritid”, som man ofte kan være enig i – ha ha...  og hyggetid med familie, venner, kolleger eller hund er jo det bedste.

Lisa, Horsens Bibliotek 

 

Når jeg ser på mine teenage-børn, der pludselig kan alting selv uden min utidige indblanding, så svæver mine tanker ud til en sang fra min ungdom med bandet Inside The Whale og en helt særlig linje i sangen… ”hvor er tiden, der tager os, der stjæler fremtiden fra os”.

Claus,  Horsens bibliotek

 

Jeg holder af hverdagen. Mest af alt holder jeg af hverdagen.” Sådan skriver Dan Turéll, og på sin vis giver jeg ham ret. Jeg vil ikke undvære hverdagen med rutinerne og de faste punkter.

Men tidsmæssigt holder jeg mest af ferien, når man tager væk i 3 uger og intet planlægger. Hver dag står man op, når det passer én, spiser når det passer én og smider sig ved stranden, når det passer én. Tiden bliver et overflødighedshorn! I hvert fald indtil den sidste dag, hvor flyet letter, og hverdagen igen banker på. 

Jette, Horsens Bibliotek

 

Nogle få gange i mit liv har det føltes som om tiden stod stille, og det har ikke været i lykkelige øjeblikke. Men ellers er tiden noget der suser af sted. Tydeligst mærker jeg det f.eks., når jeg må konstatere, at jeg har levet i gamle dage.

Karin, Horsens Bibliotek 

 

"Jeg tænker meget over tiden for tiden -
Tiden er gået tænker jeg, nu hvor jeg snart går på pension
Tiden er gået tænker jeg, når jeg ser mine børn og børnebørn
Tiden er gået tænker jeg, når jeg ser mig i spejlet
Tiden er gået tænker jeg, når mine jævnaldrende dør
Tiden kommer øver jeg mig i at tænke, for
den bedste tid er måske gemt til sidst
…"

Birgitte, Horsens Bibliotek

 

Tanker om tid er en del af vores tema om tid - læs mere på på temasiden.