Modersmål-Prisen til Søren Ulrik Thomsen

Den 16. september fik Søren Ulrik Thomsen Modersmål-Prisen 2016. Vi siger tillykke med en kort intro og nogle anbefalinger.

Selv om digteren Søren Ulrik Thomsen er samme generation som Michael Strunge, er der nok flere der kender sidstnævnte. Hvis man holder af dansk poesi, er det dog vanskeligt at komme udenom førstnævnte, som debuterede i 1981 med digtsamlingen City slang: Siden den første digtsamling har det nemlig været tydeligt, at her er en hypersensitiv og sanselig sprogbevidsthed kombineret med en unik fornemmelse for rytme og musikalitet.

Derfor giver det også god mening, at Thomsen den 16. september 2016 fik Modersmål-Selskabets Modersmål-Prisen, der uddeles hvert år som en ”påskønnelse for særlig fremragende anvendelse over for brede kredse af et sprog efter selskabets ideal: Klart, udtryksfuldt og varieret.” Du kan læse mere om prisen og begrundelsen her.

Musik, film - og praksis

Måske fornemmede musikeren Lars H.U.G. den samme rytmeforståelse, i hvert fald satte han musik til flere af teksterne i City slang og udgav pladen City slang i 1984 - og først i 2012 kom endda en musikdokumentar med koncertoptagelser fra den tid, nemlig City slang redux, som kan ses på filmstriben.dk. Siden er der kommet en række digt- og essaysamlinger samt poetikker fra forfatteren, ligesom filminstruktøren Jørgen Leth i 1999 lavede en portrætfilm om Thomsen, Jeg er levende, som også kan ses på filmstriben.dk. I filmen taler både billeder og stemme, ligesom vi bliver klogere på den praksis, der også altid har fyldt meget i Thomsens forfatterskab; digteren har altid været villig til at tale om hvordan digtene bliver til og hvad de kommer ud af. Ja, han har endda skrevet bøger om det som for eksempel En dans på gloser (1991).

Digte til at gå til

For de poesiforskrækkede - der straks slår bak og spørger til hvad ordene mon betyder, i stedet for at lytte til poesien - er Søren Ulrik Thomsens digtning måske et godt sted at sætte poesiinteressen i første gear. Ganske vist er digtene billedrige og ganske sindrigt konstruerede i sætningsopbygningen, men de er altså også til at forstå og til at følge, når de fremmaner scener og erfaringer eller fortæller historier. Desuden er digtene i høj grad værd at lytte til – både med og uden den musik, som stadig følger Thomsen: Digtsamlingen Rystet spejl (2011) blev således tilsat toner fra jazz-orkestret Det Glemte Kvarter i 2013, hvilket var en temmelig lykkelig fusion.

"Desuden er digtene

i høj grad værd at lytte til"

Kom med bag poesien

Og bliver du nu lidt mere sulten på poesien og den digter som ifølge forfatterweb.dk er inspireret af så forskellige kunstnere som Van Morrison, Georg Trakl, Freud og Luther, så tag og læs ham selv. Og når det er gjort - eller mens det står på, for måske bliver du aldrig færdig -, så kan du blive endnu klogere på Thomsens poesi – for eksempel i Dét, der forsvinder, tager jeg med: Søren Ulrik Thomsens poesi og poetik fra 2011. Eller i Neal Ashley Conrads fine læsninger af forfatterskabet, Skønheden er en gåde: Søren Ulrik Thomsens forfatterskab fra 2002.

Links

Et andet rigtig fint sted at starte er i den samtale med oplæsning som DRs Helle Solvang har begået. Giver det lyst til mere, så har vi samlet en række af digtsamlingerne og poetikkerne herunder, så er det bare at låne dem. Kig også forbi Thomsens egen hjemmeside - men ta’ også og lyt til det her fantastiske initiativ!

Tillykke, Thomsen.

Portrætfoto: Martin88berger