Billede fra Unsplash.com

Hvorfor tiltrækkes vi af gyset?

04.10.22
Oktober er ofte fuld af regn, rusk og mørke. Det er også i oktober, at man fejrer Halloween. Og så er det i oktober, at bibliotekets gyserfilmklub begynder igen. Over fire mandage i oktober og november kan du se eller gense en række uhyggelige gysere på biblioteket ganske gratis. Men hvorfor er det, at nogen af os er tiltrukket af det uhyggelige?

Af bibliotekar Jette S.F. Holst

Hæsligt kan være smukt

Allerede tilbage i Antikken undrede man sig over, at der kan være nydelse forbundet med frygt. Det forsøgte Aristoteles at forklare med, at alle er glade for efterligninger. Hermed mente han, at noget, som vi ellers kun ser på med smerte og ubehag, betragter vi med glæde de mest nøjagtige afbildninger af. Med andre ord - det hæslige kan godt være æstetisk smukt, og en gyser kan være sublimt skrevet. Således bliver man, i stedet for selve det grusomme, tiltrukket af kunstens udførelse.

Fortrængte lyster

Med Sigmund Freud kom der en ny forklaring på fascinationen af gyset. Freud opfandt psykoanalysen, der først kun blev brugt i terapeutisk behandling af patienter, men i dag også bruges som analyseredskab inden for flere humanistiske fagområder, bl.a. litteraturen. Det var 
Freud, der introducerede en tredeling af personligheden i Overjeg’et, Jeg’et og Id’et. Ganske kort kan Overjeg’et ses som moralen, mens Id’et er lysterne. Da vi ikke kan leve 100% lystbetonet, fortrænger Overjeg’et disse til det ubevidste, som har hjemsted i Id’et. 

Det fortrængte vil dog altid forsøge at komme frem igen bl.a. i form af drømme. Når man bruger psykoanalysen ved tolkning af en tekst eller film, læser man den derfor symbolsk, og da fiktion modsat drømme er skrevet ud fra et bevidst formål, kan forfatteren spille på det fortrængte og give os mulighed for at udleve de forbudte lyster på en sikker måde.

Monsterfrygt = samfundsfrygt

Mange gyserfilm indeholder et eller flere monstre. Disse monstre kan ofte ses som en afspejling af samfundet. En slags symbol på det onde, som vi måske ikke kan gøre så meget ved i virkeligheden, men som vi kan overvinde i filmens verden. 

Ofte kan man finde sammenhænge mellem gyset og historiske kriser, som for eksempel efter 2. verdenskrig hvor der kom en lang række gysere, der beskæftigede sig med frygten for atombomben og kommunismen. Eller i slutningen af 1970’erne og 80’erne hvor der kom en lang række slasherfilm som en reaktion på Flower Power periodens opblødning af seksualmoralen.

Zombier overalt!

Og op gennem 2000’erne og 10’erne er vi blevet oversvømmet af historier om zombier. De mange zombiefilm kan bl.a. ses som en reaktion på frygten for en dødelig pandemi, noget som vi pludselig fik meget tæt på med Covid-19. En anden fortolkning kan være angst for rå forbrugerisme. Zombier vil hele tiden æde og bliver ved uanset konsekvenserne. Lidt på samme måde som vi forbruger jordens ressourcer på.

Hugtænder og skarpe kløer

Endelig har den danske forsker Mathias Clasen en evolutions-psykologisk forklaring. Ifølge Clasen er vampyrer, varulve og andre monstre ikke blot tilfældige figurer i film og bøger. Deres skarpe tænder og kløer minder os om de rovdyr, som vores forfædre frygtede på savannen. Clasen tolker således skønlitteraturens figurer som biologiske væsener og ikke kun som symboler, og varulven og vampyren virker så stærkt, fordi vi biologisk er programmeret til at frygte det, der minder om et rovdyr. 

Der er således mange forklaringer på, hvorfor det uhyggelige kan være tiltrækkende, så kast dig bare med god samvittighed over en uhyggelig gyser her i de mørke måneder. 

Du kan selvfølgelig låne masser af gode gys på biblioteket eller se dem på Filmstriben.

Artiklen har tidligere været publiceret i Horsens Posten.

Gyserfilmklubben efteråret 2022

10. oktober viser vi W.S. Andersons scifi-gyser fra 1997 om et forsvundet rumskib, som efter 7 år pludselig dukker op igen. Bestil billet her
31. oktober viser vi Francis Ford Coppolas filmatisering af Bram Stokers 125 år gamle roman om grev Dracula efter en kort introduktion til vampyrens historie. Bestil billet her
14. november bliver mareridt levende i Wes Cravens klassiker fra 1984. Bestil billet her
28. november slutter vi med en gyserkomedie fra 1990, hvor noget ondt og sulten gemmer sig under jorden. Bestil billet her

Filmfremvisninger foregår i Lysningen på 1.sal på Horsens bibliotek. Det er gratis at deltage, men husk at bestille/hente billet. 

Når mørket sænker sig... starter gyserfilmklubben på Horsens bibliotek