Hvem er jeg?

14.08.20
Mange ting har i løbet af livet indflydelse på, hvem vi er og hvordan vi opfatter vores egen identitet. Måske kan du nikke genkendende til flere af synspunkterne og blive inspireret til at læse om emnet her.

Af bibliotekar Lida Wengel

Hvem er jeg eller hvem vil jeg gerne være? Det er vel spørgsmål alle har stillet sig selv i løbet af deres liv.

Identitet er mange ting, jeg er jo bibliotekar, men jeg er også mor, kone, strikker, danser og for det meste er man jo meget mere end sit job, selvom mange bliver identificeret med det de laver 37 timer om ugen.

Jeg husker min tid som teenager halsende efter den jeg gerne ville være. Cool, sej, pæn, lækker, høj og alt det overfladiske som for mange betyder så meget i den alder. Det var hårdt at halse efter idealer ingen kan nå og som årene er gået, vender man mere blikket indad.
Hvem er jeg peger nu mere på, hvordan jeg opfatter verden, hvilke signaler jeg sender ud og hvad der er vigtigst i livet.

Kan man vælge en identitet og kan man fastholde den? Jeg ved det ikke – jeg tænker at som ung kan man vælge, jeg valgte i en periode at være Punk – men det holdt ikke, for det var en identitet, der var langt fra, hvem jeg var inderst inde og jeg vendte hurtigt tilbage til at være poptøs. Jeg tror det er svært at fastholde en identitet, der er langt fra ens væsen og sind og med alderen, tror jeg at den identitet man har, er tættere på, hvem man er.

Identitet kan også være sociale fællesskaber – jeg er læser i læseklubben, jeg er strikker i strikkeklubben og jeg er danser hver torsdag. Jeg er altid, siden 1997, mor. Og siden 2010 også kone. Og selvom mine forældre er døde, er jeg stadig datter.

Kan livet medføre at man ændrer identitet? Ved svære livskriser, tror jeg de er muligt. Jeg er ved at læse Henning Jensens bog Gennem Glasvæggen om den svære depression han var igennem. Ved sådanne kriser, tager man ofte sit liv op til revision, tænker tilbage og måske frem – hvad er vigtigst for mig? Hvad giver mest mening og hvad kan jeg selv gøre anderledes? Kan man lære af sine kriser, er det godt – også selvom man skal ændre nogle ting og sortere noget fra, man tidligere tog for givet, eller en dårlig vane.

Jeg kan kun anbefale Henning Jensens bog, men også henvise til ”Identitet – udfordringer i forbrugersamfundet” af Svend Brinkmann, hvis du vil fordybe dig lidt mere i emnet identitet. Bogen beskriver forbrugersamfundet som årsag til at mange mennesker i dag er optaget af "at finde sig selv". Forbrugersamfundet udfordrer vores vante selvforståelse og kræver både omstilling og selvrefleksion.

Materialer