Frihed - set fra et flygtningeperspektiv

06.02.18
Frihedsbegrebet kan tage mange former afhængig af alt fra kulturelt tilhørsforhold til politisk ståsted og social status. Og hvordan ser frihed ud for flygtninge i Danmark? Vi har spurgt en række syriske kvinder.

Af Bettina Bach, Boligsocial medarbejder - flygtninge og integration, BoTrivsel

I mit arbejde har jeg stor kontakt med flygtninge – særligt den gruppe, som er kommet de sidste par år fra Syrien. Jeg bad en gruppe kvinder, om at fortælle mig om, hvad de forbinder med ordet frihed i forhold til livet i Danmark, i Syrien og under krigen.

Og så så de undrende på mig. For de havde fint med frihed i Syrien, fortalte de. Jo jo, der var ikke ytringsfrihed, der var undertrykkelse af minoriteter og politisk aktive, men inden krigen var det for den almindelige borger, der havde mulighed for at navigere i det politiske landskab, frit nok. Hverdagslivet følte de, var frit. Kvinderne kunne uddanne sig, vælge ægtefælle (til en vis grad), flytte til storbyen, arbejde, bevæge sig rundt. De færreste af dem var personligt forfulgte og har i deres hverdagsliv generelt følt sig frie.

I Danmark er der ytringsfrihed og ikke så stor social kontrol i forhold til, hvordan man klæder sig og hvem, man omgås. Men ellers føler de ikke den store forskel.

Det er jo langt fra virkeligheden for mange andre flygtninge – kommer man fra Eritrea, hvor der er livslang værnepligt, er det ikke det billede, man vil tegne af sit hjemland. Er man flygtet fordi man var politisk aktiv eller tilhører en undertrygt minoritet, som gør en personligt forfulgt er det heller ikke sådan, man beskriver hverdagssituationen i sit hjemland.

Men snakken ændrer sig, hvis vi fokuserer på livet under borgerkrigen for de syriske kvinder, jeg talte med. Der blev frihed inddraget i jagten på sikkerhed, der var det ikke sikkert at gå uden for sin dør og man skulle hele tiden vide, hvordan situationen var på gaderne og håbe på, at bomberne ikke faldt der, hvor man skulle hen. Hvad der før var en times kørsel blev nu til 12, derefter 24, fordi man skulle køre den rigtige vej, forbi de rigtige checkpoints fra de forskellige kæmpende parter, for at sikre sin overlevelse. Og denne ufrihed, frygten for sin sikkerhed – og særligt for sine børns sikkerhed, og deres muligheder for en fremtid i et land, hvor man ikke turde sende sine børn i skole – har for mange været grunden til at flygte. Spørger du en flygtning, hvorfor de flygtede, vil de ofte svare på grund af børnene. Man flygter for at give sine børn en fremtid som kan være umulig at forestille sig i et krigshærget land. 

 

Vi har herunder samlet et udvalg af materialer, der sætter fokus på flygtninge. 

Tags
Materialer