En temmelig stor pære

22.08.22
Hvad har kanoner, læseglæde og et nyt, stort tema på biblioteket med hinanden at gøre? Svaret er selvfølgelig: Jakob Martin Strids børnebøger!

Lån | Læs om Strid

Dorte Lilmose tegner et fint og spændende portræt af tegneren og forfatteren Jakob Martin Strid (f. 1972) med præsentation af nogle af hans bøger. Fra 8 år.

Af Anna Mathilde Nielsen, formidler

I skrivende stund er vi på børnebiblioteket i Horsens i gang med at planlægge et Strid-tema, som skal afvikles i oktober 2022 – det bliver så fedt! Men hvorfor lige Strid? Der findes jo massevis af gode forfattere, universer og genrer...

Hvad er det, Strid kan?

Temaet er valgt, fordi Strids børnebøger bringer mange børn læseglæde, og vi håber derigennem at kunne sprede den glæde til andre bøger og universer.

Men hvorfor er bøgerne mon så populære? Det findes der naturligvis masser af bud på. Mit eget bud på Strids børnebøgers popularitet består af 4 F’er: Fantasi, farver, fart over feltet og frækhed. 

Psst! Flyv med i efteråret... 

”Flyv med” er Horsens Kommunes Bibliotekers nye, store tilbagevendende kultur- og litteraturevent på børneområdet; i uge 41-43 vil biblioteket være et fyrværkeri af kulturelle og litterære arrangementer og aktiviteter for børn og unge i Horsens – deres forældre, bedsteforældre og andre voksne er naturligvis også velkomne.

I 2022 er temaet ”Flyv med... i Strids universer” og her er det tegner, forfatter og illustrator Jakob Martin Strids fantasifulde universer, der er omdrejningspunkt.

Fantasi

Som børnebibliotekar har jeg masser af billedbøger imellem hænderne hver dag. Jeg elsker billedbøger! Men der findes mange, som har et så tydeligt ønske om at formidle en læring eller morale, at selve fantasien går tabt.

Men hvis du beder et barn om at genfortælle Mimbo Jimbo laver kunst vil jeg gerne VÆDDE med, at barnet ikke vil sige, at det er en historie, hvor man lærer farverne. Nej, barnet vil med fryd fortælle om, hvordan Mimbo Jimbo mosler rundt i malingen og endda skyder med en kanon!

For mig er der en kæmpe kvalitet i, at historierne er fantasifulde. Der er læring at hente i ALLE bøger, både de sjove og de kedelige – så hvorfor ikke have det sjovt?

I en artikel fra Berlingske bragt d. 20. februar 2013, citeres Strid for at sige: ”Når jeg tegner, tænker jeg mest på at underholde mig selv, og jeg tænker på, hvad jeg selv syntes var sjovt, da jeg var barn”. Det kan man godt mærke, synes jeg, og det gør bøgerne sjove for børnene at læse.

Farverigt

Bibliotekerne stiller som regel billedbøgerne, så børn selv kan bladre i dem og kigge efter de flotteste forsider. Hvis de ser en forside, som tiltaler dem, er de allerede et skridt nærmere at kunne lide bogen – og altså et skridt nærmere den vigtige læselyst.

Uanset at mange voksne synes, at sort/hvid ser kunstnerisk ud, eller at beige er en dejlig neutral farve, så kan de fleste børn godt lide billeder, som er ekspressive i farver og streg – sådan som Strids tegninger er det.

Annas favorit

”Min yndlingsbog blandt Strids er Da lille Madsens hus blæste væk, fordi den har det hele, selvom det kun er en billedbog: Der er spændende og dramatiske øjeblikke, der er underspillet humor, og så er byboernes omsorg for Lille Madsen så rørende.”

#horsensbibelskerstrid

Fart over feltet

Faktisk hænger dette punkt rigtig meget sammen med tegningerne, fordi tekst og tegning ikke kan skilles ad i Strids univers. De senere bøger er endda lavet som tegneserier, så teksten stort set kun er direkte tale, resten må læses ud af billederne. 

Strids univers er fyldt med lyde som ”bang!” og ”bum!”. Det er fyldt med biler og kanoner. Det er fyldt med eksplosive tegninger af missiler, der skyder huller i kæmpepærer. 

Forstå mig ret, jeg ELSKER Bulderby, Peter Plys, Vinden i Piletræerne og Mumitroldene, men det er meget rolige historier, som bliver fortalt i et adstadigt tempo, som mange børn ikke har ro til. For mig er børns læseglæde meget vigtig, og hvis det kræver fart over feltet, så må vi give dem det.

Frækt

Sammenlignet med politisk korrekte billedbøger, som har travlt med at lære os, at alles kroppe er forskellige, og at man skal huske at spise sine gulerødder (begge utvivlsomt vigtige pointer!), så er det et friskt pust med en frø, som kommer til at tisse i skoleinspektørens taske. 

Og det er nok til, at det føles befriende især for alle de børn, der genkender sig selv i at have mange idéer, som de voksne alt for ofte ikke kan lide.

Det kan næsten ikke undgås at nævne I form med tapiren. Da den udkom i 2020, blev den kritiseret for at udstille tykke mennesker som dumme og latterlige. 

Bogen blev taget i forsvar af mange forskellige, blandt andet forlagschefen for Carlsen, som i artiklen Pas på børnelitteraturen – den er strid! på bog.dk skriver: ”Jeg synes, at denne sag rammer noget helt principielt, noget helt grundlæggende i opfattelsen af litteratur til børn. Børnelitteraturens grundvæsen er IKKE at være moraliserende eller didaktiserende. Nej, det hele handler grundlæggende om at fortælle gode historier.”

Og det er nok det, der er nøglen i min egen begejstring for Strids børnebøger: Deres formål er at give børn en god læseoplevelse. Og det er vigtigt.

Tags