En god gåtur med biblioteket

17.08.20
Der er ikke meget, der er lige så sundt for krop og sjæl som helt almindelig bevægelse - jeg tænker ikke på svedende løb eller prustende kamp for at flytte bildæk, men bare en helt almindelig gåtur. Ud i det grønne eller hen ad gaden eller ned i byen, bare gå en tur.

Skrevet af Janus Andersen

Bortset fra at Horsens bibliotek er usædvanligt langt og lægger en del skridt under fødderne, så er gåture måske ikke det, man forbinder med stedet. Men som en, der både elsker gåture og biblioteket, kan jeg sige, at det kan man sagtens. Biblioteket giver ikke bare de gode grunde til at gå en tur, men også de gode ture.

En god gåtur er noget, man gør alene, ifølge Robert Louis Stevenson. Men han tog dog selv et æsel med, da han vandrede gennem Cevennerne. Det var så også 200 kilometer og tog ham 12 dage, og formålet var muligvis også at skabe lidt afstand til en kærlighedsaffære, der var endt skidt - men det blev til en smuk lille bog og en klassiker indenfor genren med titlen "Vandringer med et æsel i Cevennerne".

Det var i 1879, men folk skriver stadig bøger om, hvorfor og hvordan det er godt at gå. Hvis du er typen, der skal overbevises, har Bente Klarlund Pedersen skrevet "Gå-bogen", hvor hun både argumenterer og inspirerer og snakker med kendte danskere om det at gå. Men hvis du bare vil mindes om glæden ved at sætte den ene fod foran den anden, er det måske Erling Kagges "At gå - et skridt ad gangen" eller Anna Skyggebjerg "Gå tur", du skal kaste dig over. De er begge små kærlighedsbreve til gåturen.

Men det er bøger. De er det, der får dig til at tænke eller huske, at en gåtur er, hvad der må til. De er noget, du læser, mens du sidder ned. Men der er naturligvis også bøger, som skal med på turen.

Din første gåtur burde måske være omkring bibliotekets samling af vandretursfoldere - der finder du kort og inspiration til ture og natur i Horsens og omegn, så du måske kan opleve noget nyt, mens du forkæler din krop. Og så ville jeg selv anbefale en god fuglehåndbog, måske Lars Gejls "Fuglefelthåndbogen", for ærligt talt - en god gåtur kan blive træls af at blive begloet af en fugl, man ikke kan sætte navn på. Og der sker jo ikke noget ved at lære lidt, mens man går.

Men ellers er der to måder at gå en tur på, synes jeg: den langsomme, hvor man nyder naturen, og den lidt hurtigere, hvor man nyder at bruge kroppen - og den sidste kræver altså en god lydbog i ørerne. Til det formål har jeg installeret eReolen på mine telefon (den er jo alligevel med på alle gåture). Men så er der naturligvis forskel på, hvordan ens tanker har det, mens man går. Er du meditativ og holder af at fortabe dig i dine tanker, så vil jeg foreslå Dave Goulsons bøger om det fantastiske liv, der er i det små. Start med "Humlen ved det hele", der er en fantastisk fortælling om humlebier (som igen er noget af det, du kan støde på, når du er ude at gå). Men er du typen, der hellere vil drømme dig lidt væk? Så kan du gøre din gåtur mere spændende med Ed Staffords "Walking the Amazon : 860 dage til fods langs Amazonfloden" - det er den hurtigere måde at gøre din egen slentren fyldt med farer og myg.

Således forfrisket kan du komme hjem - du er gladere i kroppen og hovedet, og du har endda lært noget. Du har set steder, du måske ikke kendte, og du er blevet sundere.

Måske skal du lige sidde ned med en kop kaffe og slappe lidt af, førend dagen fortsætter omkring dig? Hvad så med en hurtig lille tur på biblioteket igen - uden at rejse dig fra sofaen. Installer f.eks. RDdigital på din tablet og læs tidsskrifter som "Bird Watching", "Field and Stream", "National Geographic Traveler" eller "Country Life". Så kan du drømme dig ud på endnu længere og endnu smukkere ture.

Så hav en god tur - og husk, den går omkring biblioteket først.