Da TikTok tændte en læsegnist

13.09.22
Sociale medier stjæler ofte opmærksomheden fra bøger og læsning, men nogle gange har de den modsatte effekt. Særligt iblandt unge.

Af Gro Johanne Vase, Kulturformidler til børn og unge, Horsens bibliotek

For et par år siden begyndte en bestemt bog at indtage de amerikanske bestsellerlister. Nogle måneder senere skete det samme hos de danske boghandlere. 

Der var tale om ungdomsromanen ”We were liars” (på dansk ”Vi var løgnere”), og dens pludselig popularitet skabte undren både i bogbranchen og hos forfatteren, E. Lockhart. ”We were liars” udkom for første gang i 2014. Hvorfor ramte den bestsellerlisterne nu, flere år senere? 

Bognørderi og grædende teenagere

Svaret skulle findes på TikTok, et kinesiskejet, med rette udskældt, men ikke desto mindre voldsomt populært socialt medie, der primært anvendes af unge. Det kan måske være svært at se, hvordan sådan et medie, hvis indhold primært består af ultrakorte videoer - ofte fulde af popmusik – skulle have noget som helst at gøre med fordybelse og læselyst, men det har det.

I hvert fald læselyst. For havner man det rigtige sted – under hashtagget #booktok (en sammentrækning af ’book’ og ’tiktok’) – åbner en verden sig af boganbefalinger, læsefællesskaber, anmeldelser og nørderi. 

Og det var altså her, ”We were liars” gik viralt og som følge deraf blev en bestseller, flere år efter udgivelsen. Takket være passionerede læsere, hjemmeproducerede videoer af blandt andet grædende teenagere, der netop havde vendt den sidste side, og likes i tusindvis. 

Formidlingen er afgørende

”We were liars” er selvfølgelig ikke den eneste bog, der er gået viralt på TikTok. Det er bøger som ”Achilleus’ sang” af Madelaine Miller og “Det ender med os” af Colleen Hoover for eksempel også, og det kan ses på både salgstal og bibliotekernes reserveringskøer. Bøgerne er gode, ja, men det er der mange, der er. Deres pludselige popularitet lang tid efter udgivelse viser os, at lysten til at læse en bog ikke kun afhænger af, om den er god.

Lysten til at læse en bog afhænger også af formidling. I den rette kontekst og til det rette publikum.

Og det er, hvad der i ovenstående tilfælde har fundet sted – hjulpet godt på vej af nogle grædende teenagere og en uigennemskuelig algoritme. Uanset hvad man kan mene om TikTok, så er der med #booktok opstået en platform, der formår at fostre læsefællesskaber og bognørderi.

Vi, der til daglig arbejder med formidling af børne- og ungdomslitteratur skal stå tidligt op for at følge med, men vi byder læselysten velkommen.

Om sociale medier og læsning

Sociale medier stjæler ofte vores opmærksomhed fra andre ting, især bøger og læsning. Samtidigt viser undersøgelsen ”Børn og unges læsevaner 2021”, at nettet – herunder primært sociale medier – var den vigtigste inspirationskilde til læsning hos børn i 7. og 8. klasse.

Artiklen har tidligere været publiceret i Horsens Posten.

Materialer