Christine fortæller om slægtsforskning

01.01.21
Bibliotekar Christine er helt vild med slægtsforskning og holder også kurser i det på biblioteket. Her kan du læse om, hvorfor det er så fedt, og hvordan du selv kan komme i gang...

Christine fortælle

Lad mig slå fast fra starten: slægtsforskning er fantastisk!

Selv hvis man er ligeglad med, hvor man kommer fra, så er det et fantastisk puslespil at dykke ned i og en detektivhistorie helt i sig selv. Jeg læser en masse krimier, så detektivdelen ved slægtsforskning tiltaler mig meget.

Desuden synes jeg, det er dybt fascinerende at finde oplysninger om de mennesker, jeg kommer fra. Hvis bare én af mine forfædre ikke havde været her, så havde jeg jo ikke siddet her. Jeg er til dels formet af de her mennesker. Fx sagde min far altid, at grunden til han talte så højt var, at hans bedstefar var møller, så der skulle råbes, hvis bedstefar skulle høre noget. Han var min oldefar, han hed Søren og han var møller i Vistoft på Mols. Så han har været en, der var kendt på egnen.

Jeg synes, det er fascinerende at tænke på, at min tip-tip-tip-tipoldefar har været krofatter i Nim og dermed været en, som alle i Nim og omegn kendte. Min tipoldefar Niels var med i krigen 1848-1851 og fik en medalje for deltagelsen, og jeg har holdt den medalje! Det er det tætteste, jeg har været på min tipoldefar.

Samme tipoldefar samt hans kone, min tipoldemor Ane Mette, og endda hans far, min tip-tipoldefar, Josias, ligger begravet på en fredet kirkegård på Mols, så selv den dag i dag kan jeg besøge deres grave. Jeg ville ønske gravstenene kunne tale og fortælle om alle de mennesker, der har været forbi.

Sammen med disse mænd var mine levede formødre, som holdt sammen på hus, hjem og en hel masse børn.

Hvad der er endnu mere fascinerende er, når jeg finder gamle billeder og pludselig kan se på et gammelt, gulnet foto, at jeg har nogle ansigtstræk til fælles med min oldemor.

Og det hele får et rigtig sjovt tvist, når man støder på en anden slægtsforsker, der påstår, at ens slægt stammer direkte fra Gorm den gamle! Det bliver temmelig svært at bevise, men tanken er da sjov…

Vil du selv i gang?

Materialer