5 ting du kan lave på stranden, der IKKE er solbadning

10.09.22
Dagene bliver kortere og tankerne gå imod varmere himmelstrøg...

...men alting stiger og for mange af os betyder det, at turen til sydens sol i år må forblive en drøm.

Fortvivl ikke! Der er stadig masser af muligheder for at bruge stranden på. Og med sine mere end 8500 km kyst, er der faktisk heller ingen grund til at forlade Danmark for at tage på stranden.

5 ting at lave på stranden, der IKKE er solbadning

1. Drageflyvning

Efteråret byder tit på vindrige dage og holder det tørt, hvad er så mere oplagt end at sætte en drage op?

Drageflyvning er både facinerende for børn og voksne - og endnu mere tilfredsstillende bliver det, hvis man bygger sin egen drage. 

Det lyder måske som en stor mundfuld, men faktisk findes der flere drager, der ikke er specielt svære at bygge. Et stykke plastfolie (f.eks. fra en stor skraldepose) et par blomsterpine og noget snor, så er man stort set kørende.

God flyvelyst!

2. Lystfiskeri

Træk en gammel sweater på...

Klicheen er ikke til at komme uden om. Men anbefalingen står alligevel ved magt. Tag med ud og fisk!

Det kræver ikke meget andet end en fiskestang og et blink at komme godt i gang, og selvom der ikke er nogen fangstgaranti, betyder det ikke det store.

Roen og fordybelsen ved at stå ved kysten og fiske er svær at finde magen til andre steder. Ogf skulle der komme en fisk med hjem, så er det jo kun en herlig 

Knæk og bræk! (...og husk fiskekort)

3. Tænd et bål

Der er noget med bål, der virkelig kan skabe en hyggelig stemning. Varmen og duften rammer nogle basale drifter, og får roen til at falde på.

På de danske kyster er det ofte muligt at finde drivtømmer og har det ligget lidt tid på kysten, er det faktisk glimrende brænde. Ofte går skoven også helt ned til kysten, og er man opmærksom på lokale regler kan det ofte lade sig gøre at finde brænde i skovbunden, der er klart til bålet.

Skal det være ekstra specielt, er det bare at tage ingredienser og remedier med til at lave lidt mad over bålet. Måske kan du endda sanke et tilskud til gryden på stranden. Om man skal gå efter snobrød eller en hel gryderet er vel nærmest bare et spørgsmål om tid og tålmodighed.

Find insiration og hjælp til sankningen nedenfor.

4. Meditation

Bølgernes rytmiske bevægelse. Den uendeligt gentagne rytme. Havets storhed.

Har du brug for et afbræk fra hverdagen og fordybelse i ingenting, så er en halv time, alene på stranden nok noget af det mest optimale.

Lyt efter bølgerne. Fordyb dig i sandet i brændingens evige, men minimale omskiftelighed.

Om du benytter dig af etablerede meditationsteknikker eller blot lader der glide med i kystens flow, så er der ingen tvivl om at stranden er et perfekt sted at finde ro.

5. Tag på fototur

Stranden er et fantastisk sted at tage billeder! Ikke alene er det et sted, hvor der altid gemmer sig en naturoplevelse, men havet former også landskabet i et altid skiftende landskab - både ned i detaljen og på den store skala.

Er landskaber ikke dit farvoritmotiv, er der også mange andre muligheder. Kigger man blot en tand dybere, tager det sjældent lang tid at finde et rigt dyreliv. Og også alle de ting der bliver skyllet op på kysten, kan udgøre spændende fotomuligheder. Specielt med de sidstnævnte kan makrofotografi - altså billeder der er taget helt tæt på motivet - en inspirerende mulighed.

Om du har et dedikeret kamera, eller bruger dit telefonkamera, finder du nedenfor praktiske tips til at få gode billeder samt inspiration til motiver, du kan finde på stranden.