Provinspis og pommes fra grillen

17.01.23
Lokalsamfundet i provinsen fylder også i ungdomsbøgerne. Vi ser nærmere på nogle af dem her.

Groft set kan folk, der er opvokset i provinsen, inddeles i to kategorier: Dem, der flytter, og dem, der bliver.

Og for de flestes vedkommende sker det i ungdomsårene, at de skal tage stilling til, om de tilhører den ene eller den anden kategori. 

Selv var jeg en af dem, der ikke kunne komme hurtigt nok væk i starten af mine 20'ere og en af dem, der ikke kunne komme hurtigt nok tilbage i slutningen af mine 20'ere. 

For uanset hvordan vi går og har det med det sted eller lokalsamfund, vi er vokset op i, så har det med at have en enorm indflydelse på dem, vi er, og dem, vi bliver. 

"Du kan tage pigen ud af provinsen, men du kan ikke tage provinsen ud af pigen," lyder en gammel floskel.

Og sådan er det også i ungdomslitteraturen. I hvert fald i de bøger, du kan læse om her, og som tager os fra Ribe i syd til Hirtshals i nord. 

Hej hej, Hirtshals 

Og vi starter i nord. Her er der både dem, der gerne vil flytte, og dem, der gerne vil blive. 

I Sarah Engell og Sanne Munk Jensens roman, "Tag gaden tilbage" fra 2019 møder vi Polly, der er glad for endelig at kunne være mere end bare "Polly fra Hirtshals", da hun starter på gymnasiet i Hjørring og bliver optaget som en del af en populær klike.

Glæden er dog kort, da hun efter en fest bliver lagt for had på de sociale medier, og det lille lokalsamfund vender hende ryggen. Aldrig har livet i provinsen føltes mere klaustrofobisk. Aldrig har Polly haft en større trang til at komme væk. 

Omvendt har Pollys kusine, Kat, det. Hende møder vi både i "Tag gaden tilbage" og i "Giv mig tiden igen" fra 2022, hvor hun er hovedperson. Kat stortrives med sit job på den lokale fiskefabrik og som deltager i rollespilsklubben, hvor hun udlever sit alter ego, Gro.

Men også for dem, der bliver, ændrer livet i provinsen sig i ungdomsårene. Polly er flyttet, fiskefabrikjobbet ophører, da hun fylder 18, og rollespilsklubben er lukningstruet, da medlemstallet daler. Og hvilken fremtid i Hirtshals er det så, Kat har i vente? 

"Der sker jo ikke en skid herude"

For 15årige Ida i Glenn Ringtveds humoristiske "En som Ida"-serie (der indtil videre tæller to bind) er valget mellem ude og hjemme endnu ikke kommet. Desværre, for hele Idas omgangskreds går hende på nerverne. 

"Det er bare sådan, altså nogle gange. Som psykisk vold. Fordi de er så pissenederen at høre på. Bare måden, de spiser på og... ALT." 

"Prøv og hør. Du er 15 år. Du bor på landet. Altså virkelig. Der sker jo ikke en skid herude. Du har ingen søskende og ingen naboer, og jeres internet er lort. Hvad havde du egentlig regnet med?" Lyder svaret. 

Og ja, hvad regner Ida egentlig med? Hun satser blandt andet på at blive musicalstjerne og senere stand-up'er. Desværre er den mest kreative erhvervspraktikplads, den lille provinsby kan byde på, i den lokale blomsterhandel... 

En au pair fra Ribe 

Det ligger i kortene, at Irene skal overtage sin mors frisørsalon, Hairværk, men så beslutter hun sig for at søge jobbet som au pair i en strandvejsvilla i Hellerup. Her er meget anderledes end i barndomsbyen Ribe.

Trods kulturforskelle og fremmede vaner får Irene dog hurtigt bugt med både Irma-indkøb og plantebaseret madlavning. Og hun finder også ud af, at livet i den hellerupske familie langt fra er så poleret, som det ser ud på overfladen.

"Au Pair" (2022) af Kim Fupz Aakeson og Sanne Munk Jensen er en gribende og humoristisk roman om at være sig selv, om sabbatår og gensidige fordomme mellem jyder og københavnere og anbefales til både unge og voksne. 

Barske bøhlandsblues 

Da Ditte Wieses barske debutroman, "Provinspis", udkom i 2018, blev den kaldt "en utålmodig bog om et utålmodigt menneske". 

Det kan jeg godt skrive under på. 

Hovedpersonen, Ida, kan nemlig slet ikke vente med at komme ud af det provinshul, hun er vokset op i. Hun har såkaldte bøhlandsblues og synes, at alle i byen er som levende døde. Rastløsheden kanaliserer hun ud i druk, sex og stoffer i weekenden. Problemet er bare, at jo mere Ida kæmper imod, des sværere bliver det for hende at forlade provinsen. 

Efterhånden finder Ida ud af, at den hårde tilværelse spænder ben for fremtidsdrømmene efter gymnasiet og uden for provinsen.

 

 

Ovenstående artikel er en del temaet "Nabofællesskaber og lokalsamfund", som hører under e-reolens månedstema "Tæt på". 

Vil du læse mere om lokalsamfundet i kulturen og kulturen fra lokalsamfundet, så læs mere via dette link: https://horsensbibliotek.dk/section/tema-taet-paa