Astronaut
Billede af WikiImages fra Pixabay

Hvad læser astronauter - med 7,66 kilometer i sekundet?

23.08.23
Få mennesker kan bevæge sig så hurtigt og samtidig så afslappet som astronauter om bord på Den Internationale Rumstation. Hvad læser de, mens de lader benene svæve?

Andreas Mogensen skal snart opsendes til den Internationale Rumstation - for anden gang. Det er ikke en tur, mange mennesker får mulighed for at tilbagelægge. Og han kommer til at rejse med en hastighed, som ikke har meget at gøre med det, vi andre bevæger os med - hvad enten vi er til fods, på et DSB-tog eller sågar i en toptunet bil på en lukket bane.

Når først man er ankommet, kan man nemlig se frem til at være vægtløs, se 16 solopgange i døgnet og generelt nyde livet med 7,66 kilometer i sekundet.

Det er i sekundet, ikke i timen.

Og hvad ville man så læse der, mens man strøg gennem himmelrummet? Det logiske ville jo være at spørge nogle mennesker, der har været der - og dem har jeg fundet tre af. Og for nu at hjælpe, hvis ikke du regner med selv at komme omkring rumstationen, har jeg også fundet deres selvbiografier.

ANDREAS MOGENSEN

Vores helt egen danske astronaut tilbragte ni dage på ISS tilbage i 2015 - med afgang fra Kasahkstan blev han den første dansker i rummet. Han har siden skrevet om sine oplevelser til både børn og voksne - i 2016 blev det til selvbiografien "Min rejse til rummet", som fortæller om både hans karriere og selve opholdet 400 kilometer over jordens overflade.

Udover at være en højdespringer fra landet uden store bjerge har Mogensen også god smag. I et tweet-svar til DR Læseklubberne afslører han nemlig, at hans yndlingsbog er Douglas Adams' "Den komplette guide til galaksen" - en humoristisk science fiction-klassiker, der startede som et radioshow og endte som en trilogi i fem dele. Den startede et broget liv i 1978 og er siden blevet til romaner, film, tv-serier og meget, meget andet - men romanerne er nok de flestes møde med Adams' sprudlende fantasi, og de er den sjoveste introduktion til universet, man kunne ønske sig.

 

SCOTT KELLY

Amerikaneren Scott Kelly kender ISS bedre end de fleste - sammen med den russiske kosmonaut Mikhail Kornienko var han der nemlig som en del af NASAs "ISS year-long mission". De tilbragte, som man nok gætter, et år på rumstationen med det formål at undersøge, hvordan langvarige ophold i lav tyngdekraft påvirker menneskekroppen. På grund af relativitetsteorien betød det også, at Kellys tvillingebror gik fra at være seks minutter ældre til at være seks minutter og fem sekunder ældre.  

Kellys selvbiografi hedder "Ekspeditionen - et år i rummet: mit livs opdagelsesrejse" - og fokus er da også her lige præcis "ISS year-long mission" og de tanker og oplevelser, han havde undervejs. Og mens hans indsigter måske kan være overraskende, er hans yndlingsbog … måske en lille smule forudsigelig. I The New York Times fremdrager han nemlig Wolfes roman "Kold marv", som alle astronauter nok har læst på et eller andet tidspunkt i deres liv. Det er en klassiker om testpiloterne og astronauterne i det amerikanske rumfartsprogram 1947-1963 - og er også blevet til filmen "Mænd af den rette støbning".

 

CHRIS HADFIELD

Canadieren Chris Hadfield er hverken dansker eller rekordindehaver for ophold på ISS - men han er nok den mest kendte guitarist på rumstationen. Hans ophold i 2012-13 afstedkom nemlig flere transmissioner af bl.a. "Space Oddity" i vægtløs tilstand. Og efter at være vendt tilbage til Jorden og have afsluttet en 35-årig karriere skrev han "Astronautens guide til livet på jorden", som måske er den mest behagelig astronaut-biografi, man kan forestille sig.

Titlen kunne også få en til at tro, at Hadfield ville pege på samme bog som Andreas Mogensen - men det viser sig, at han er glad for faglitteratur. Kobo.com har en artikel, hvor han opremser seks titler. Det er dog kun den ene af dem, der er ude på dansk, og det er "Vejen til verden af i dag : menneskesamfundenes udvikling i de sidste 13.000 år" af Jared Diamond, som forsøger at fremlægge de biologiske og geografiske forudsætninger, som har været med til at præge historien.

 

TILBAGE TIL JORDEN

Således er der lidt at læse, hvad enten du foretrækker at sidde stille eller fare afsted. Selv må jeg nok også indse, at jeg er for gammel (og magelig) til selv at blive astronaut - men jeg trøster mig med, at man aldrig kan blive hverken for gammel eller magelig til en god bog.

KILDER

NASAs side om ISS: https://www.nasa.gov/mission_pages/station/main/index.html
Andreas Mogensen på Twitter: https://twitter.com/Astro_Andreas/status/633954903728238593
Space.com om Scott Kelly og relativitetsteorien: https://www.space.com/33411-astronaut-scott-kelly-relativity-twin-brother-ages.html
Scott Kelly i New York Times: https://www.nytimes.com/2018/05/16/opinion/scott-kelly-tom-wolfe-.html
Kobo.com om Chris Hadfields yndlingsbøger: https://www.kobo.com/blog/https-news.kobo.com-chris-hadfield-s-favourite-non-fiction