Spiseforstyrrelser - en bogliste

02.03.23
Spiseforstyrrelser rammer især unge. Men hvorfor?

Ca. 75.000 danskere lider ifølge psykiatrifonden af en spiseforstyrrelse, og ca. 3% af alle piger og kvinder i Danmark bliver diagnosticeret med en spiseforstyrrelse i løbet af deres liv. De fleste får diagnosen i 10-24-årsalderen.

Der er ikke nogen enkel forklaring på, hvorfor nogle får en spiseforstyrrelse. Men man kan være mere eller mindre disponeret, og både arv og miljø spiller en rolle. Biologisk set er der større risiko for at få en spiseforstyrrelse, hvis andre i familien har haft en spiseforstyrrelse eller anden psykisk sygdom. Sociale forhold under opvæksten spiller også en rolle. Læs mere på Psykiatrifonden (eksternt link)

Blandt spiseforstyrrelserne er anoreksi langt den mest udbredte lidelse, idet 64 procent af børn og unge med en spiseforstyrrelse har anoreksi. Hos voksne er det tilsvarende tal 45 procent. 

Anoreksi

Albers, Anita: Nat
ABC 2019; 1. udgave; 196 sider
Efter en operation begynder Nathalie at være meget opmærksom på, hvad hun spiser. En nat dukker "den hvide pige" op i Nathalies bevidsthed. Hun overtager kontrollen, og begynder at trække Nathalie væk fra hendes familie og venner. Kan Nathalie genvinde styringen over sit eget liv?

Birkshøj, Cecilie: Som ringe i vandet
Tellerup 2021; 284 sider
17-årige William er lige startet på gymnasiet. Han er vant til at få topkarakterer, men gymnasiet er meget sværere. Presset bliver for stort, og der er ikke engang plads til vennerne og hans forelskelse i Tanja. Anoreksi og OCD behandles her i en gribende ungdomsroman for 14-16-årige.

Dalsgaard, Louise Juhl: Det dér og dét der
EC Edition 2017; 1. udgave; 173 sider
En ung kvinde beslutter sig en dag for at leve sundt, dyrke motion og tabe sig. På 9 måneder taber hun 40 kilo, bliver indlagt og udskrevet igen. Hun motionerer, lever på en sten om dagen og overspiser om natten.

Fall, Johanne Kirstine: Der er altid nogen at befri
Gladiator 2017; 1. udgave; 245 sider
21-årlige Katrina bliver indlagt på Odense Universitetshospital med anoreksi. Romanen følger hende i hendes kamp mod vægten og kroppen i hendes 3 måneders ophold der.

Johansen, Anders: Stjerneskælv
Modtryk 2008; 232 sider
16-årige Liv har efter søsterens død måttet tage kontrol over sit liv, og hvor kan man gøre det bedre end på vægten? Hun fortæller selv om vejen ind i og ud af krisen.

Lögde, Ann: Vælt diktatoren: roman om anoreksi, kontrol og styrke
Jensen & Dalgaard 2013; 271 sider
Den 16-årige Inger deltager under pres fra sine forældre i et samtaleterapeutisk forløb med en psykolog. Samtalerne afdækker årsagerne til hendes anoreksi, og langsomt genvinder hun sit selvværd og finder mod til at leve sit liv.

Oksanen, Sofi: Stalins køer
Rosinante 2011; 1. udgave; 461 sider
Pressede livstilstande gennem tre generationer af kvinder har udviklet en ekstrem spiseforstyrrelse hos Anna, som er datter af en estisk mor og en finsk far. Mormoderen Sofia bor i Estland. Også hun har levet på kanten for at overleve Sovjettidens kontrolsamfund.

Stålmann, Malou: Sultne hjerter
Brændpunkt Zenith 2022; 1. udgave; 251 sider
Marie-Louise går på gymnasiet i København. Hun har en ustabil opvækst i Ullerslev på Fyn med sig i bagagen. Til alle, men nok mest til de yngre romanlæsere, der kan lide bøger med nerve, og hvor hovedpersonens skrøbelige liv er beskrevet.

Vigan, Delphine de: Dage uden sult
People'sPress 2017; 1. udgave; 148 sider
Den 19-årige anoreksiramte Laure indlægges på hospitalet, da hendes vægt når 35 kilo og hun er i overhængende livsfare. Nu starter hendes langsomme kamp for at vende tilbage til livet.

Bulimi

Clausen, Julie: Besvimer man under vand, drukner man
Turbine 2021; 1. udgave; 203 sider
Et umage par finder sammen i en bizar leg, som de har svært ved at stoppe. Men måske kan legen gøre mere for dem, end de aner? Roman med noget på hjertet for unge.

Holmslykke, Martin: Det fortærende
Lindhardt og Ringhof 2016; 1. e-bogsudgave; 186 sider
Peter bliver sekretær og rejseledsager for et amerikansk ægtepar. I den hektiske atmosfære bryder hans indre dæmoner fri, og anoreksi og bulimi bliver hans trofaste følgesvende.

Lind, Cecilie: Scarykost
OVBIDAT 2016; 181 sider
Digte om ung kvinde med bulimi.

Rasmussen, Bjørn: Pynt
Gyldendal 2013; 1. udgave; 175 sider
Punktroman om en ung skuespillerinde med spiseforstyrelser, som er indlagt på et psykiatrisk hospital, og som i nedslag fortæller om sin barske fortid, dopingen på hospitalet, og sin angst for livet.

Strandgaard, Charlotte: Lille menneske
Lindhardt og Ringhof 2017; 1. e-bogsudgave; 291 sider
Om pubertetspigen, Maria, og hendes nervøse spisevægring i protest mod at blive kvinde. Dette får hendes forældre til at tage deres liv og deres roller op til revision.

Biografier:

99.4 Andrea
Bjals, Bettina: Privat og diskret: en sand fortælling
Skriveforlaget 2017; 1. udgave; 180 sider
Andrea fortæller om en barndom præget af misrøgt, seksuelt misbrug og spiseforstyrrelse, og om voksenlivet som stripper og gadeprostitueret med stoffer, selvmord og sammenbrud. Som 40-årig beslutter hun sig for at blive escort på sine egne betingelser.

99.4 Bowman, Grace
Bowman, Grace: Et liv med anoreksi
Aschehoug 2007; 281 sider
Forfatteren var 18 år gammel, da anoreksien begyndte. Ti år senere fortæller  hun om sin barndom, sit voksne liv med studierne væk hjemmefra og om vejen gennem sygdommens stadier og den langsomme helingsproces.

99.4 Brodtkorb, Asger Tobias
Brodtkorb, Asger Tobias: Selvbedrag: er spiseforstyrrelser for mænd?
Vilhelm 2019; 1. udgave; 177 sider
Personlig beretning om forfatterens kamp mod spiseforstyrrelsen ortoreksi, der er kendetegnet ved en besættelse af at leve og spise sundt. En lidelse der for ham førte til et faretruende vægttab, følgesygdomme og en isolation fra omverdenen, indtil han tog kampen op mod den selvdestruktive adfærd.

99.4 Bruun Kristensen, Carina f. 1980
Bruun Kristensen, Carina: Maskeballets dronning
Forfatterskabet.dk 2020; 1. udgave; 398 sider
Biografisk bog om forfatterens spiseforstyrrelse, selvhad og destruktive sind. For voksne med spiseforstyrrelser inde på livet.

99.4 Dahl, Simone
Dahl, Simone: Min bedste ven og værste fjende
mellemgaard 2016; 1. udgave; 101 sider
Simone Dahl (f. 1998), der som 12-årig fik diagnosticeret anoreksi, beretter om et teenageliv med indlæggelser, depression og selvmordsforsøg, og om hvordan hun til sidst overvandt både anoreksi og bulimi.

99.4 Engsig, Nadja
Engsig, Nadja: Nadja og de 170 kilo: sandhed kommer indefra
ImpactPress 2021; 1. udgave; Ca. 300 sider
Hudløst ærlig selvbiografi om Nadja Engsigs liv med svigt, smerte, sorg og madmisbrug. Henvender sig til læsere af biografier.

99.4 Fonseca, Anja f. 1977
Fonseca, Anja: I morgen stopper jeg
Politiken 2014; 1. udgave; 216 sider
Vejrværten Anja Fonsecas (f. 1977) personlige beretning om sin kamp mod spiseforstyrrelsen bulimi, som igennem 17 år dominerede alt i hendes liv.

99.4 Gay, Roxane f. 1974
Gay, Roxane: Sult: historien om (min) krop
Grif [2018]; 1. udgave; 319 sider
Roxane Gay (f. 1974) beretter om hvordan en voldtægt resulterede i en alvorlig spiseforstyrrelse, massiv overvægt og problemer med at finde sin rigtige identitet.

99.4 Grønnebæk, Signe
Grønnebæk, Signe: AnorekSigne
Vilhelm 2018; 2. udgave; 176 sider
Signe Grønnebæk (f. 1980) beretter om sin kamp mod anoreksi gennem to årtier, og om de personlige omkostninger for hende selv og hendes nærmeste omgivelser.

99.4 Kasten, Merethe
Kasten, Merethe: Mit fede liv
Kasten 2003; 1. udgave; 168 sider
Merethe Kasten (f. 1971), der var en af deltagerne i tv-dokumentarserien "Livet er fedt", fortæller om den svære kamp mod overvægten og argumenterer for at tvangsmæssig overspisning skal anerkendes som spiseforstyrrelse med dertil hørende behandlingstilbud.

99.4 Nordstrand, Signe f. 1983
Nordstrand, Signe: En overspisers bekendelser: hvad chokolade lærte mig om livet
Muusmann 2019; 1. udgave; 196 sider
Signe Nordstrand (f. 1983) beretter via en række anekdoter om sit forhold til krop, selvværd og spise(u)vaner. Hun tager bl.a. fat på de forhold, der har formet hendes selvværd og syn på egen krop.

99.4 Åkerman, Sofia
Åkerman, Sofia: Zebrapigen
Moskito 2008; 1. udgave; 264 sider
Sofia Åkerman (f. 1984) beretter om sit liv med anoreksi og sin flygten fra sin angst for livet og sit selvhad. I tilbageblik oplever vi Sofias teenageår med mange selvmordsforsøg, og deraf talrige ambulanceudrykninger og tvangsindlæggelser på psykiatriske hospitaler.

Find en oversigt over alle vores emnelister her

Materialer