Inspiration til læsekredse

Horsens bibliotek hjælper gerne lokale læsekredse med at skaffe flere eksemplarer til studiebrug.

Vi har indkøbt en samling bøger, som vi skønner velegnede til diskussion i en læsekreds. Bøgerne kan kun lånes af registrerede læsekredse med forlænget udlånstid. Du kan hente en særlig folder med læsekredssamlingens titeludvalg på biblioteket eller printe en folder fra hjemmesiden. Personalet hjælper gerne med sekundær litteratur, f.eks anmeldelser og analyser.  Læsekredsbøgerne kan kun lånes af registrerede læsekredse med hjælp fra personalet i Informationen. 

Hent listen over læsekredssamlingen her som PDF-folder

Se hvordan du starter en læsekreds.

Yderligere forslag til læsekredse

Udarbejdet oktober 2023 (Her er ikke medtaget titler, som findes i læsekredssamlingen)

Titlerne er udgivet inden for de sidste 4-5 år; dækker mange forskellige genrer; kan skaffes i mange eksemplarer; skønnes velegnet til snak om mange emner

Ønsker du mere inspiration, er du velkommen til at kontakte personalet på 1. sal i afdelingen for skønlitteratur. 

Vil du gerne mødes med din læsekreds på ”neutral grund”, er det muligt at booke et studierum på Horsens Bibliotek i bibliotekets sædvanlige åbningstid.
__________________________________________________________________________

Glenn Bech: Farskibet
Gyldendal 2021; 551 sider
"Med dit selvmord slog du børnene vi lige havde været, ihjel". Erindringsroman om forfatterens opvækst i Horsens, hvor mor og to sønner kæmper for at finde fodfæste efter farens selvmord. For læsere, der er åbne over for virkelighedsnære bøger skrevet i en delvis lyrisk og eksperimenterende form.
Læs et kort interview med Glenn Bech her

Ditte Holm Bro: Fladland
Kronstork 2021; 1. udgave; 198 sider
Poetisk og sanselig roman fra det skrøbelige grænseland mellem barn og voksen. Alle, som elsker god litteratur, hvor livet er på spil, vil glæde sig over hovedpersonens skæve betragtninger om at vokse op som teenager i Vestjylland.

Ekman, Kerstin: Ulvespring
Gyldendal 2022; 1. udgave; 202 sider
70-årige Ulf Norsttig lever et stille, lykkeligt liv tæt på naturen med sin kone, hund og de lokale jagtvenner. Men et kort møde med en ulv i skoven får Ulf til at se på sit liv og forholdet til naturen med andre øjne. En smuk livsskildring til læsere af nordisk kvalitetslitteratur.

Matt Haig: Midnatsbiblioteket
Svane & Bilgrav 2021; 1. udgave; 287 sider
Nora beslutter sig for at ende sit liv, men havner i Midnatsbiblioteket, et limbo mellem liv og død, hvor det bugner af bøger, der alle er et muligt levet liv. Hjertevarm fortælling til alle bogelskere og læsere af feel good-romaner.
Læs vores omtale af Midnatsbiblioteket her.

Merete Pryds Helle: Vi kunne alt
Lindhardt og Ringhof, 2018. - 342 sider
Merle vokser op i 1970'erne i Værløse. Hun har det svært i skolen og derhjemme, hvor familien er ved at gå i opløsning med en syg mor og en ustabil far.
Læs vores omtale af Vi kunne alt her

Nick Hornby: Ingen som dig
Hr. Ferdinand 2022; 1. udgave; 380 sider
Da den 41-årige folkeskolelærer Lucy møder den 22-årige Joseph forandrer verden sig radikalt. Med Brexit i baggrunden udfoldes en herlig romantisk komedie, der samtidigt får sagt noget vigtigt om klasse, race og aldersforskelle. Til læsere af sjove kærlighedshistorier.
Læs vores omtale af Ingen som dig her.

Ida Jessen: Telefon
Gyldendal, 2018. - 162 sider
Lisa er tilknyttet en telefontjeneste, som ensomme og selvmordstruede mennesker kan ringe anonymt til. En aften ringer en desillusioneret og livstræt kvinde, som det viser sig, at Lisa kender fra år tilbage, hvor hendes 7-årige søn blev dræbt af en flugtbillist
Læs vores omtale af Telefon her

Juhani Karila: Jagten på den lille gedde
Jensen & Dalgaard 2021; 345 sider
Den unge Elina rejser hvert år tilbage til sin hjemstavn i det østlige Lapland for at udføre en opgave, der blev startet for mange år siden. I år viser sig at være noget ganske særligt. En morsom, mystisk og magisk fortælling, der blander magisk realisme med nordisk noir. For læsere af nordisk litteratur med et tvist.
Læs vores omtale af Jagten på den lille gedde her.

Juliana Léveillé-Trudel: Nirliit
Jensen & Dalgaard 2021; 157 sider
Knugende fortælling om et lille samfund i det nordligste Canada, hvor vold, misbrug og knuste liv står i skærende kontrast til den majestætiske natur. For eftertænksomme og samfundsinteresserede læsere, der holder af et smukt sprog.
Læs vores omtale af Nirliit her.

Torben Munksgaard: Johns saga
Lindhardt og Ringhof 2018, 181 sider
75-årige John ser tilbage over et liv med konen Vera og tre børn. Den ene søn afbrød kontakten for mange år siden. Da Vera går bort, sætter John sig for at finde sønnen.
Læs vores omtale af Johns saga her.

Lars Mytting: Søsterklokkerne
Cicero 2019; 1. udgave; 444 sider
Astrid, en ung stærk kvinde, bor i en lille norsk bygd, hvor frosten bider hårdt i de lange vintre. Den nye præst er tiltrækkende, den tyske arkitekt Gerhard endnu mere. Over det hele våger den gamle stavkirkes klokker, men nye tider er på vej.

Jodi Picault: Det store i det små
Cicero 2018, 478 sider
Den sorte barnesygeplejerske Ruth anklages for mord på et spædbarn. Den efterfølgende retssag og de komplikationer, den medfører, har dybe rødder i det amerikanske samfund

Malene Ravn: I dine øjne
Gyldendal 2018,  471 sider
Erik har i 1930'erne og 1940'erne en hård opvækst i Aalborg som søn af en ung ugift kvinde og en kineser, der ikke vil kendes ved ham. Senere flytter han til København, hvor hans mål er at skabe en tryg ramme for sig selv og sin lille familie.
Læs vores omtale af I dine øjne her.

Ane Riel: Urværk
Lindhardt og Ringhof 2021; 1. udgave; 230 sider
Tiden rinder ud for Alma, men hun husker at trække bornholmeruret op hver aften, inden det er tid for dem begge at gå i stå. En betagende roman om en gammel kvinde og hendes liv til alle, der holder af en sansemættet roman.
Læs vores omtale af Urværk her.

Astrid Saalbach: Der hvor du ikke vil hen
Lindhardt og Ringhof 2021; 1. udgave; 405 sider
Skæbnesvanger familiehistorie fra starten af 1900-tallet om Sigrid og hendes moster Anna. En god roman, som bl.a. foregår i Faaborg og Grønland, og som vil glæde læsere af slægtsromaner skrevet på en historisk baggrund.

Yoko Tawada: Udsendingen
Grif 2021; 1. udgave; 172 sider
Prisbelønnet japansk science fiction om menneskeracens evne til at tilpasse sig forandringer af enhver slags. Til læsere af samfundskritiske, dystopiske fortællinger med en absurd humor og et aparte persongalleri.
Læs vores omtale af Udsendingen her.

Gertrud Tinning: En uretfærdig tid
Politiken 2019; 1. udgave; 452 sider
København, 1885. En grufuld arbejdsulykke på væveriet åbner Nellys øjne for de bestialske vilkår for de kvindelig arbejdere. Hun og senere den jyske bondepige Anna indleder en kamp mod de stærke arbejdsgivere for at opnå retfærdighed og rettigheder for kvinderne.

Maren Uthaug: 11%
Lindhardt og Ringhof 2022; 1. udgave; 351 sider
Heksen Medea, præsten Wicca, pigen Stille og lægen Eva. Fire kvinder, hvis liv vikles ind i hinanden i fremtiden, hvor samfundet primært består af kvinder - på nær de 11% mænd, som holdes indespærret på et avlscenter på Lolland. For læsere af nyere dansk litteratur. 

Nina Wähä: Babetta
Modtryk 2023; 1. udgave; 283 sider
Lou og Katja var bedste venner, indtil Lou blev filmstjerne. Selv mange år efter er Katja som besat og vil gøre alt for Lou. Bogen har en bred målgruppe med venskab mellem kvinder som tema og kan anvendes til læsekredse.
Forlaget har lavet læsekredsmateriale til romanen, som kan ses her (eksternt link)

Jens Vilstrup: Lalandia
Alpha 2022; 1. udgave; 422 sider
Efter en barsk opvækst på Lolland mister de to brødre Tom og Nick som voksne kontakten. Hver især kæmper de nu deres kampe, men måske de stadig kan finde sammen? En rørende og velskrevet samfundskritisk bog til alle romanlæserne.

Helle Vincentz: Jorden under mig
People's 2021; 1. udgave; 359 sider
Tre uger før Helles 9-års fødselsdag skyder hendes far sig selv. Farens død skaber et stort tomrum i Helles liv. Som voksen søger Helle tilbage til sin fortid og leder efter sandheden om sin familie og sig selv. For læsere af erindringsromaner.
Læs vores omtale af Jorden under mig her.