Jens Worning
Jens Worning

Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Sted/Lokale
Salen
Målgruppe
For voksne
Foredrag & Underholdning

Ukraine 24.02 - den nye verdensorden

28.09.23
24.02 har skrevet sig ind i historiebøgerne. Men hvad kommer datoen til at betyde? For Ukraine? For Europa? Og globalt?

Den kolde krig sluttede fredeligt med Berlinmurens fald i 1989.
Troede vi. Det var fortællingen, vi dyrkede og holdt fast i. Indtil den 24. februar 2022, hvor Rusland på ordre fra Putin invaderede Ukraine. Den første angrebskrig i Europa, siden Anden Verdenskrig, var en realitet.

Med afsæt i sit essay Ukraine 24.02 – den nye verdensorden, fortæller Jens Worning, hvad der ledte op til den skelsættende dato 24.02. Han udlægger hovedtrækkene i det globale samspil og uddyber, hvordan Ruslands fortælling og vores europæiske selvfortælling ramler sammen.

Den fredelige 1989-fortælling gjorde Europa sikkerhedspolitisk og geopolitisk blind i to årtier. Med krigen i Ukraine blev døren for alvor åbnet for en ny verdensorden. Men hvordan vil tingene udspille sig på den globale scene? Krig, klimakrise og internationale relationer er de legoklodser, som stormagterne USA, Kina og Indien bygger den nye verdensorden på. Men hvad med Ukraine? Og hvad med os i Europa? Hvilke muligheder er der? Har Ukraine overhovedet en chance? Og hvad med klimaet?

Jens Worning har siden invasionens start været én af de mest benyttede kommentatorer af krigen på DR & TV2. Han er tidligere generalkonsul i Skt. Petersborg for Udenrigsministeriet og har siden Ruslands annektering af Krim været tilknyttet Kristeligt Dagblad som udenrigskommentator.

Jens Worning har mødt Putin – i 2010 stod han som generalkonsul for at arrangere topmødet i Skt. Petersborg mellem daværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen, og Vladimir Putin, der var premierminister på det tidspunkt. Han har beskæftiget sig med Rusland, Centraleuropa og det tidligere Sovjet siden 1988 og rejst i alle egne. 

Desuden er han lejlighedsvis ekstern lektor i international politik ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, og så er han partner i kommunikationsbureauet, Policy Group A/S

Arrangementet er gratis med kræver tilmelding ved at trække en gratis billet. Biblioteket byder på en kop kaffe eller te, medbring meget gerne din egen kop.